Джеймс Дийн ~ Цигара за вечни времена

Той е само на 24 години, времето му стига едва за три главни роли и въпреки това Джеймс Дийн до днес е идол. Значителен принос за това има фотографът на агенция „Магнум" Денис Сток. През 1955 Сток придружава Дийн в продължение на няколко седмици в Ню Йорк, при семейството му в Индиана и на снимки в Калифорния. Пред обектива му Дийн крачи в дъжда през Таймс Скуеър и сяда в копанята на добитъка. Сега режисьорът Антон Корбейн пресъздава историята на двамата на големия екран във филма Life. Никой филм обаче не може да бъде така интимен както фотографиите на Стокс.

1Успехът на „На изток от рая" превръща Джеймс Дийн за една нощ в звезда. Това му носи не само слава и пари, но и купища хартия. По време на едно от посещенията си при своя агент Джейн Дийси той се оплаква от многото недостатъци, които съпътстват известността. Ню Йорк, 1955.

2
През 1955 американският актьор Джеймс Дийн е на път да се превърне в звезда. Неговият първи филм „На изток от рая" тъкмо е излязъл в кината. Стеснителността, която фотографът на „Магнум" Денис Сток е уловил на тази снимка, разкрива непрекъснато съпътстващата актьора несигурност.

33.1Отпочивайки в жилището си на West 68th Street: Джеймс Дийн чете в леглото. 1955.

4Цигара, черно палто, перфектна прическа: Така Джеймс Дийн ще влезе в историята. Но не с тази фотография. Слънчев ден в Мидтаун, 1955.

5
Да не забравяме бакенбардите: Джеймс Дийн при своя фризьор, Ню Йорк, 1955.

6.1Снимката, която го превръща в икона: Джеймс Дийн в обектива на Денис Сток в дъждовен ден на Таймс Скуеър.

7
В покрайнините на Бродуей. Дийн тъкмо е пристигнал от актьорското студио на Лий Страсбърг.

8Джеймс Дийн всъщност е „селско момче". Роден е в Марион, Индиана. До смъртта на майка му семейството живее с Санта Моника, Калифорния. През 1941 баща му е мобилизиран като санитар във Втората световна война и Дийн расте при чичо си Маркус и леля си Ортензия във фермата им във Феърмонт. Когато през 1955 се завръща там, не се стърпява да влезе в копанята при добитъка. Индиана, 1955.

9Джеймс Дийн играе с малкия си братовчед Марки, с когото са като братя. Феърмонт, Индиана, 1955.

10
Поглед, който ще остане във вечността: Джеймс Дийн на 24 години.

11
За четене той използва своето местенце на спокойствието: Джеймс Дийн в костюм в плевнята на семейството си. Феърмонт, Индиана, 1955.

12
Дийн има слабост към големи мотоциклети и мотопеди. Неговият първи е чешки Whizzer, който получава като подарък от чичо си през 1947. Феърмонт, Индиана, 1955.

1313.0
По това време позирането в саркофаг е в кръга на шегата. 7 месеца по-късно Джеймс Дийн загива при катастрофа в своето Porsche 550 Spyder.

13.2

14Въпреки че „На изток от рая" още не се върти в кината, в родния си град Феърмонт Джеймс Дийн вече е звезда. Местният вестник непрекъснато публикува новини във връзка с кариерата му. Тук го виждаме с братовчед му Марки и почитатели на улицата, 1955.

15Джеймс Дийн в някогашната си класна стая във Феърмонт, 1955.

16
У дома при чичо Маркус: Дийн със семейното куче, Феърмонт, Индиана, 1955.

17
На снимките на „...защото те не знаят какво правят" в Калифорния, 1955.

18
Джеймс Дийн демонстрира своя чар в съблекалнята на Джералдин Пейдж. Ню Йорк, 1955.

19.119
Все още малко непохватно изглежда Джеймс Дийн в танцовия курс на Катрин Дънам. На преден план се вижда певицата Ърта Кит. Ню Йорк, 1955.

20Джеймс Дийн с партньорката си Натали Ууд в „...защото те не знаят какво правят", 1955.

Източник и снимки: www.zeit.de 

9829 Преглеждания