Любовта е черна роза. Защото е рядкост, изключение и изглежда не от този свят ~ МETANOA DE LA ROSE

"Черната роза Метаноа е родена в Африка. Благодарение на специална технология остава свежа и ароматна половин година, като при това не се нуждае от вода."

Специално за Web Stage Александра Микова разказва за своята любовна история с мистичната красота на черните рози...

Черният цвят е нетипичен при цветята. Каква е историята на тази роза?

Какво ни казва Шекспир с "Ромео и Жулиета"? Че любовта умира, не може да съществува в нашия свят така, както е устроен. Умира заради това, в което сме се превърнали. Все пак съм убедена, че има хора, които умеят да я пазят дълго време. Виждала съм такива.

Колкото и невероятно да ви звучи има един човек в далечна Африка, който вдъхновен от живота на любовта, успява да съхрани и живота на розите, създавайки черните рози. Историята ни връща назад към далечната 1956г. Тогава най-големият производител на цветя в Европа – Холандия, взема решението да отстрани гена на цветята, придаващ им така любимия ни аромат. Причината е съвсем прагматична – алергиите на западноевропейците към всякакви миризми. Решение, което и до ден днешен е ампутирало аромата на вносните рози в България. Връщайки се обратно към създателя на формулата на черната роза, желанието му да съхрани аромата и живота на розите, го инспирира да запечата във времето и пространството най-редкия измежду всички цветове в природата – черния. Няма друго черно, освен черното, казва Ив Сен Лоран и няма по-мистично и вълшебно цвете от черната роза.

Каква е формулата?

Знам със сигурност, че технологията на производство е патентована. Но ще ви издам една малка тайна – всяка черна роза съдържа в себе си поне по една молекула поезия, мистика и страст. Което я превръща в нарицателно на любовта.

Каква е легендата?

Казват, че розите много приличат на жените. Или обратното. Не може да се каже точно кой на кого, но розата винаги е била символ на красотата и любовта. Да прощават мъжете, но под "красота" винаги се подразбира жена. Сигурно затова повечето легенди за розата са свързани с прекрасни жени.

Родината на розите е Персия, наричана още и Гюлистан, което се превежда като "градина на розите". Но най-древната легенда за розата не е родена в Персия, а в Индия. И е свързана с богинята на здравето и благоденствието Лакшми. Веднъж розата разцъфтяла и вътре в нея се оказала спящата Лакшми. Пазителят на Вселената Вишну само това чакал. Веднага се втурнал и се опитал да разбуди красавицата с целувка. И разбира се историята приключва с брак. Дребна подробност е, че розовият цвят изобщо не е бил случаен – хубавицата се родила в роза, състояща се от 108 големи и 1608 малки листенца. Вишну определено е имал много свободно време, за да тръгне да ги брои. Легендата мълчи какво се е случило след сватбата. Възможно е Вишну да е съжалил, че не е "пропуснал" някое розово листенце при броенето, за да си спечели време. Като всяка легенда и приказка на нас ни остава да вярваме в това, че са заживели щастливо или че авторът е нямал въображение, за да продължи историята.

От къде ви дойде идеята за това предизвикателство?

Създаването на бранда Метаноа ми даде възможност да преоткрия собствената си женственост. Имах твърде много ЯН в официалната си биография – юрист по образование и професионална реализиция в сектор енергетика. Вероятно наваксах хармонията на Ин именно чрез ентусиазма в създаването на Метаноа. Винаги съм изпитвала необходимост да опознавам света, отправяйки лични предизвикателства към себе си. Беше ми необходима много смелост, за да започна този проект, понеже никога не съм била цветарка (както красноречиво ме нарича напоследък мой приятел), а всяко ново начало ни сблъсква с нивата на собствената ни некомпетентност. Подобни резки отклонения в занятието са много по-трудни за една жена, отколкото за всеки мъж.

Повечето жени сме възпитавани от деца да отбягваме рисковете, заради възможността от провал. Учени сме да се усмихваме красиво, да играем на сигурно, да бъдем съвършени като цветя. Мъжете от друга страна са възпитавани да играят грубо, да се изкачват до върха на катерушката и да скачат оттам с главата надолу. И до момента, в който станат възрастни, независимо дали водят бизнес преговори или канят дама на среща, те са свикнали да поемат риск след риск. С други думи мъжете са възпитавани да бъдат смели, а жените – да бъдем съвършени. А успехът винаги е плод на несъвършенството. Вероятно ако повече жени се научат да живеят удобно с несъвършенствата си, ще имат повече време да бъдат смели и да не отлагат изпълнението на мечтите си за утре. Жените могат спокойно да оставят съвършенството на черните рози и вместо в собствените си критични очи, да се оглеждат по-често в очите на мъжа, който им е подарил Метаноа :)

Какво послание носи Метаноа като бранд?

В последните две десетилетия човешкото познание нарасна неимоверно много в сферата на технологиите и знанието относно материята. Ще ви дам пример – Ферари е основана през 1929г., но ако попитате баба си или дори баща си кога са узнали за тази или която и да било друга луксозна марка, то отговорът винаги ще се завърти около последните 15-20 години. Не стоят така нещата в сферата на чувствата обаче – нито относно тяхното разбиране, нито относно тяхното изразяване. Съществува митът, че жените искат да бъдат разбирани от мъжете. Като жена твърдо заявявам, че не искам да бъда разбирана. Важното ми е аз да се разбирам. Това, което всяка жена иска обаче е да вижда в очите на мъжа възхищение, да се чувства единствена и съвършена. В тази връзка подаръкът към една жена не е свързан с материята, а с постигане именно на това усещане – да я накарате да се почувства божествено уникална. За това и Мetanoa de la rose не е бутик за цветя. Това е бранд, създаден за тези, които искат да подарят отношение и да накарат някого да се почувства специален и единствен, точно като черна роза. И понеже отношението към детайла е на емоционално ниво, черната роза винаги е правилният избор.

От къде извира целият този ентусиазъм?

Често се шегуваме в екипа, че това нашето не е работа, то е удоволствие. Удоволствие да подаряваме емоция и отношение. Хората ни позволяват да се докоснем до тяхната любов, до техните специални моменти, до тези редки мигове, в които забравяме за лабиринта на ежедневието и мислим за щастието на някой друг. За разлика от други бизнеси, които са свързани с решаването на едни или други проблеми, в Метаноа имаме късмета да сме ангажирани с позитивните емоции на хората и желанието им да ги изразят и материализират. Клиенти, търсещи правилните думи и жест, с които да покажат на някого колко специален е той, хора, които искат да подарят усмивка с повод или без. Да не забравяме, че всичко е въпрос на любов под една или друга форма. Тя е това, което те прави щастлив с теб самия. А всеки подарък е любов в действие. Всеки път, когато даваме е любов.

Ралф Емерсън казва, че истинският подарък е да дадеш част от себе си. И наистина ако се замислите за подаръците в исторически план, далеч далеч във времето всеки е дарявал частичка от своя труд – лозарите своето грозде или вино, замеделците – част от своята реколта, златарите – бижу, девойката – кърпичка, която е избродирала сама. Днес обаче естетсвото на професиите ни все по-рядко позволява това. Какво свое може да подари един юрист, икономист или счетоводител? И макар да сме заобиколени с възможности по магазините, едни от най-често задаваните въпрос в Гугъл в класациите за последните години след "Какво е глутен" или "Какво е алтруизъм", си остават "Какво е любов?" и "Какво да подарим?" :)

Какви са реакциите на хората при първата им среща с тази красота?

Досега не съм срещала човек, който да не реагира с изненада на черната роза Метаноа. След първоначалното учудване ала анимационен герой, идва ред на въпросите от вида – виждам и не вярвам на очите си – "Това истинска роза ли е?", "Наистина ли е черна?", "Може ли да помириша, че наистина мирише?", "Как живее 6 месеца". За това и когато Дилов реши да застане като приятел със словестния си талант зад продукта, обрисувайки черната роза и бранда с думи, започна с израза "Любовта е черна роза. Защото е извънмерна, изключителна и изглежда не от този свят. Всъщност съществува. Има я. И е рядка като истинската любов." Макар да се е изписало толкова много за любовта от толкова много автори, определение за нея все още не съществува. Както не може да съществува определение за това какво е Метаноа или какво точно е черната роза. Тя е всичко или нищо, в зависимост от посланието, което един човек отправя към друг.  Не случайно и името на бранда е Metanoa de la rose, тоест розата, която променя начина ви на мислене. Етимологията е от старогръцката дума Метаноя, но първичната асоциация е свързана с "мета" и "ноар", тоест отвъд черното.

Отвъд черното съществува единствено Вселената, която собственото ни въображение може да сътвори. И да не забравяме, че дори сянката на бялата роза е черна.

След няколко дни е празника на любовта. Какво е вашето пожелание за св. Валентин?

Че Гевара има една мисъл, която винаги ме кара да се вълнувам – "Твърдостта на тези времена не трябва да ни кара да губим нежността на нашите сърца". И ако черната роза можеше да проговори на този, за когото е предназначена, вероятно би казала – "Аз съм розата, а ти си тръните, които не позволяват на другите да ме имат. Така си набол в мислите ми. Дали знаеш? Едва ли..."

Снимки: Александра Микова ~  МETANOA DE LA ROSE

38955 Преглеждания