Философия на чистотата на Изтока | 7 правила

Понякога за Изтока и Запада е трудно да се разберат. Но винаги е интересно и поучително да погледнем към традициите и културните норми, от които всеки може да вземе нещо за себе си. За философията на чистотата на Изтока, 7 ясни правила.

1. Чистотата на ръцете
Не взимайте нищо излишно. Не посягайте и към чуждото, особено към пари, които сте добили с измама и хитрост – те ще станат причина за проблеми в живота ви и болести в тялото. И още – не забравяйте да дарявате малка част от заработеното на онези, които се нуждаят от помощта ви.

2. Чистотата на ушите
Не слушайте изплашени, озлобени и суетни хора – лишете своя слух от сквернословия, сплетни и празни приказки.

3. Чистотата на очите
Не замърсявайте своето зрение със завист и желания относно това, което има ближния ви. Не причинявайте на своите очи гледки на насилие и жестокост. Дръжте погледа си насочен в доброто, съзерцавайте съвършенството на света и великолепието на неговата красота.

4. Чистотата на устата
Пазете устата си от излишно многословие и скверни думи. Помнете – мълчанието е злато.

5. Чистота на тялото и дрехите
Нека тялото и дрехите ви бъдат чисти. Затова, отнасяйте се с уважение и внимание към себе си и своя външен вид.

6. Чистотата на мислите
Изгонете негативните мисли от главата си, сбогувайте се със злите помисли. Това означава още да не проявявате съжаление към себе си. Та защо? Не е ли по-добре да се опрете на някое светло ново дело?

7. Чистотата на душата и сърцето
Бранете и отстоявайте своите душевни пориви, не ги игнорирайте. Вашата душа – това е най-светлото и чистото, което притежавате, затова слушайте душата си. Ако нейният глас ръководи вашия живот, вие ще имате най-благодатния път. Обичайте и не искайте нищо в замяна. Любовта сама по себе си е щастие.

Откъс от книгата "Visual Culture in the Modern Middle East", Christiane Gruber and Sune Haugbolle
Снимки: "The Atlas of Beauty", Mihaela Noroc

8977 Преглеждания