7 неща, които е нужно да спрете да очаквате от другите

„Дошъл съм на този свят не за да оправдая вашите очаквания, а вие сте тук не за това, да оправдаете моите." ~ Брус Лий

Марк и Енджъл Черноф са основатели на един от най-популярните блогове за личностно развитие Marc and Angel Hack Life. Практичните им съвети са спечелили доверието на милиони хора по света, а ние избрахме 7 неща, които биха ни спестили ежедневните разочарования. За ненужните очаквания и реалността, рецептата на Марк Черноф.

Спрете да очаквате да се съгласяват с вас
Вие заслужавате да живеете щастливо и да живеете живота, за който сте мечтали. Не позволявайте мнението на другите да ви кара да забравяте това. Не сте длъжни да оправдавате чуждите очаквания и не трябва да мислите, че другите ще оправдават вашите. Следвайте интуицията си, не се сравнявайте с останалите. Не позволявайте чуждия успех да ви обезкуражи. Следвайте своя път и своята съдба, за да изживеете своето щастие.

Спрете да очаквате да ви уважат повече, отколкото самите вие се уважавате
Истинската сила е в душата и духа, не в мускулите. Вярвайте в себе си и действайте. Не молете никого за любов, уважение и внимание. Самите вие трябва да ги проявявате. Погледнете се в огледалото и си кажете, че се обичате и че всичките ви следващи постъпки ще са свързани с това отношение. Когато проявявате самоуважение и любов към себе си, получавате възможността да бъдете наистина щастливи.

Спрете да мислите дали другите ви харесват
Може би се чувствате ценен от някого, а в същото време сте ценен от другиго. Споделяйте времето си с онези, които ви ценят. Колкото и добре да се отнасяте с хората, винаги ще има такива, които ще ви критикуват. Няма как всички да ви харесват. Качествата, които ви отличават от останалите, са същите, заради които някои хора ще ви обичат.

Спрете да очаквате хората да са такива, каквито са в представите ви
Не бъдете твърде критични към хората. Показвайте им своята обич и уважение, позволете им да бъдат себе си. Уважавайте хората за това, което са, а не за това, което вие бихте искали да бъдат. Всеки човек е уникален и различен, но за да го опознаете, нужни са време и търпение. Не ценете хората само по външния им вид. Опознайте ги и може да видите истинската красота на характера им.

Спрете да очаквате, че хората знаят какво си мислите
Хората не могат да четат мислите ви. Те не биха могли да знаят как се чувствате, ако не им кажете. Вашият шеф не знае, че очаквате повишение, защото не сте разговаряли с него за това. Очаквате елегантният мъж, който не заговорихте от криворазбрана скромност, да ви обърне внимание – вие сама не го направихте, но продължавайте да чакате... В живота общуването и разговорите са толкова важни, не ги пренебрегвайте. Често е нужно вие да кажете първите думи, вие да направите първата крачка. Споделяйте с хората своите мисли.

Спрете да очаквате бърза промяна у хората
Надявате се, че с времето някои от лошите навици на ваш роднина, приятел или човек, за когото ви е грижа ще отминат. Знайте, че това най-вероятно няма да се случи. Ако смятате, че този човек трябва да промени нещо у себе си, бъдете искрени с него и споделете кое и защо ви тревожи. Трудно и почти невъзможно е да промените някого, затова по-добре го приемете такъв, какъвто е. Ако се опитвате и искате бързо да промените хората, ще срещате тяхната яростна съпротива, но ако бъдете търпеливи и заедно вървите по пътя на промените – с разбиране, това може да се случи.

Спрете да очаквате всичко да е наред
Не забравяйте, че да приемате хубавите моменти в живота не означава да игнорирате лошите. Хората ни оценяват по способността да преодоляваме трудностите, а не заради умението да ги избягваме. Подкрепяйте хората, когато имат нужда от вас. Споделяйте с тях, когато вие се тревожите от нещо. Имайте смелостта да кажете: "Отклоних се от пътя, сгреших, имам проблем". Възможно е да чуете от отсрещната страна: "И с мен е така, чувствам се по същия начин". И това е съвсем нормално, защото в живота не винаги и не всичко може да бъде наред.

Марк Черноф, „7 Things You Should Stop Expecting from Others"
Снимки ~ Grand Central Station, New York, © James Maher; Marc Chernoff - Brian Gardner

20435 Преглеждания