Аз не съм нахален, обаче мога да кажа какво мога! ~ АСТОР

Антраник Шаварш Арабаджиян е български илюзионист от арменски произход. Роден на 18 ноември 1943 г. в град Шумен. Той е единственият илюзионист в Европа, който е награден със "Златният Оскар" от Международното братство на маговете през 1981 г.  Досега в кариерата си е направил над 16 000 представления по целия свят. Астор умее да си „маха главата“  по 7 различни начина. Първия си фокус прави на 5 години, а на 10 решава, че е магьосник, след като успява да отгатне отговорите на таблицата за умножение, върху която го изпитват, а той все не може да научи.

Когато бях малък, не можех да науча таблицата за умножение, аз и сега не я знам. Но когато учителката ме изпитваше, винаги казвах правилния отговор.

Илюзията е част от магическото изкуство, когато се работи с малки предмети, се нарича фокус, с още по-малки – микромагика. Има манипулации, ловкост на ръката, любимият ми жанр са комичните фокуси, харесвам телепатията...

Както преди хилядолетия хората не са предполагали за съществуването на магнита, така и ние сега не знаем много неща, но ще ги открием по-късно.

Аз съм абсолютно против израза: „Така ми било писано.“ От кого ти е писано – горе се занимават с тебе, с мене, да ти пишат – глупости абсолютни.

Дейвид Копърфийлд знае аз как си свалям главата, аз знам той как лети, но нито аз ще полетя, нито той ще си свали главата. Разпределили сме си нещата.

Освен магията много обичам жените. В присъствието на жени човек се отпуска, не мисли за нищо. Арменците се различават от българите по това, че по-малко се развеждат. Повечето мъже хабят жените, а отношението към тях трябва да е по-специално. Хубаво е жената да чувства закрилата на мъжа, да знае, че може да се облегне на някого, че децата й имат добър и грижовен баща.

Америка не се е променила много. Винаги, когато кажех, че съм от България, повечето казваха: А-а, Боливия. За да ги иронизирам, отвръщах: Не, България е един нов американски щат на границата с Канада. Невежеството бе толкова голямо, че една жена ми отговори: Да, знам.

Аз съм доверчив и наивен. Стигнах до заключението, че честният човек е най-податлив на измами, защото не мисли по начина, по който мислят мошениците.

Има и една наша поговорка, която почти всеки родител казва на детето си: „Скромността краси човека." Аз обаче имам поправка: „Скромността грози човека." Когато си само скромен, падаш в канала и отичаш. Аз не съм нахален, обаче мога да кажа какво мога.

Магичното изкуство е най-древното в света. Преди да пеят и да танцуват, жреците са правели магии. Има един папирус, който се пази в Берлин, и в него пише за един маг на име Джеди. Той отива при фараона Хофу и му показва магия, като откъсва главата на патица, а след това тялото само отива до главата и животното се съживява. Фараонът нарежда магьосникът да бъде задържан в двореца и да му се даде всичко, което поиска, само и само да не излиза навън, за да не разберат хората, че има по-велик от фараона. Самият Рамзес II също е бил мой колега.

Дори да направя някакъв гаф, хората не ми се сърдят, знаят, че не е нарочно, не е умишлено, и ми прощават.

Всичко, което съм направил до този момент, преди това е било мечта.

Номерът с главата беше, и не само беше, той още е, най-търговският номер, най-рекламният номер в света. Дали ще летиш във въздуха, дали нещо друго… но видят ли те без глава, действа по друг начин. Между другото, главата съм си я обръснал заради този номер. Няма да кажа причината, но… всъщност истинската причина е номерът с главата.

Мразя да си махам главата, след това ме боли вратът!

Трябва много да обичаш магията, за да си добър. Ако искаш само да излъжеш, не можеш да си добър.

Една Нова година в Пловдив имах над 10 спектакъла за една вечер – на десет различни места ме искаха, навсякъде пих по една чаша, на десетото представление вече бях пиян.

Любовта е най-хубавата магия. Не знаеш кога ще дойде, любовта не се търси, а те намира, просто я има. Влюбчива натура съм, това е вярно. Но голяма любов – няма такова нещо, единствената е в момента. След една любов идва друга, забравяш предишната.

Децата и по-необразованите хора по-лесно стигат до секрета на магията. Колкото един човек е по-учен, толкова по-сложно си обяснява нещата.

Не вярвам на Нострадамус. Ако аз предрека десет неща на някого, едно-две ще станат и някои могат да си кажат „Еее, той много разбира!”.

Вярвам в силите на баба Ванга. Хора като баба Ванга могат да си настройват радио приемателя на всички вълни и затова, ако примерно Иванчо е откраднал еди-какво си, тя го улавя, защото може да го попита. Вероятно и тя не знае как става това, но няма никаква логика да е нагласено.

Древното магично изкуство има осем основни жанра – фокуси, илюзии, манипулации, ментал-магика, микро-магика, комични фокуси, карто-магика… Разликата между манипулатор и правещ фокуси е като между боксьор и каратист – и двамата са спортисти, но не можеш да кажеш кой е по-добрият. Или пък като между оперен и фолк певец – и двамата са певци, но разликата е огромна. Манипулаторите показват ловкостта на ръката, а тези, които правят фокуси, имат реквизит. Аз съм се занимавал с всичко, правя от всички видове магия.

Моята сила е в комичното и в контакта с публиката. Макар да нямам вид на комичен изпълнител, а по-скоро страшен вид. Но и това върши работа.

Според мен съществува телепатия. Дори някъде бях чел, че в бъдещето ще е доста развита, и мисля, че това е твърде възможно. И вместо да има международен език или да знаем чужди езици, ще си общуваме по телепатия. Не може да нямате случай в живота, когато си мислите за някого и той да се появи точно тогава. Това е несъзнателен процес, човекът просто ти предава информация по телепатия, че идва при теб.

Готвя добре, но не когато съм сам. Дори в кухнята очаквам аплодисменти. Ако няма кой да ръкопляска, не правя нищо.

Ако не мога да направя нещо, аз не искам да го правя. Никога не мечтая за невъзможни неща. Правя магиите така, както дишам.

Невъзможно е разумът да съществува само на Земята. Не изключвам възможността да съм срещал извънземни, но да не съм разбрал, че са такива.

 

Снимки ~ bgdnes.bg, tweenews.eu

3475 Преглеждания