В интервю през 1899 година, гениалният изобретател Никола Тесла говори за щастието, своята философия за живота и 10-те условия за адаптация. Можем ли да „осветим” живота си с тези знания, вижте в следващия текст.

10-те условия за адаптация

Първото е организмът да е наясно със задачата и задълженията си. Дървото знае, че е дърво, храстът до него също знае, че е храст. Още от дете знаех, че ще направя повечето си открития.

Второто условие е решителност – всичко, което се започва, трябва да се довършва.

Третото условие - управление на жизнените и духовни енергии и изчистване на многото нужди, които има човек. В този смисъл, аз никога не съм губил нищо, само съм печелил. Насладил съм се на всичките дни и нощи. Може да отбележите: „Никола Тесла беше щастлив човек”. 

Четвъртото изискване е да се настрои физическия механизъм за работа. Това означава най-напред поддръжката на механизма. Човешкото тяло е перфектна машина. Познавам процесите в нея - какво е добро, кое е вредно. Храната, която почти всички ядат е опасна и вредна. Понякога си мисля, че всички готвачи в света участват в някаква зловеща конспирация.

Петото условие е паметта. При повечето хора, мозъкът съхранява знанията за света придобити в живота. Но мозъкът се занимава и с по-важни неща от самото запомняне – той избира правилния спомен в правилния момент - това е навсякъде около нас. Всичко, което някога сме виждали, чували, чели, научили, е около нас във формата на светлина. Откритията, които съм направил, стояха в ума ми дълги години, преди да ги реализирам.

Шестотот условие е визуализацията. Навярно всичките си открития дължа на силата на визуализацията. Виждам ги пред очите си, както виждам какво се случва в живота ми – реални и видими. Като млад ме беше страх от това, защото не знаех какво е, но после се научих да използвам тази сила като дарба. Визуализирам дори корекциите върху изобретенията  си. Така решавам сложни математически уравнения. Имам перфектно зрение и слух, смея да кажа, че са по-добри отколкото на повечето хора. Чувам гръмотевици на разстояние 150 мили и виждам цветове в небето, които другите не могат. Така съм от дете, след това съзнателно доразвих тези умения.

Седмото условие е да усвоите знанието как духовната и жизнената енергия се трансформират в това, което искаме.

Осмото е придобиването на контрол върху всички чувства. До това знание или се стига чрез много години труд, или е вродено. Създадох от себе си това, което исках – духовна и изпълнена със смисъл машина.

Деветото условие - прави нужното във всеки момент, така че да не забравяш кой си и защо си на Земята.

Последното, десето и най-важно условие – може да напишете в интервюто: „Господин Тесла си игра. Той си игра цял живот и се забавляваше.“

Моите изобретения са игра. Толкова обичах да си играя с електричеството. Винаги ми става неприятно, когато чуя историята за Прометей, който откраднал огъня, за да го даде на хората. Зевс нямал ли е достатъчно светкавици, че е наказал Прометей за една? А светкавиците са най-красивите играчки на света.

За болестите, щастието и житейската философия

Проблемът е, че хората са прекалено сериозни. Ако не бяха, щяха да са по-щастливи и да живеят по-дълго. Една китайска поговорка гласи, че сериозността скъсява живота.

Животът е ритъм, който трябва да се осъзнае. Аз чувствам този ритъм, насочвам го и го глезя. Той е бил много благодарен към мен и ме е дарил със знанията, които имам. Всичко живо се намира в сложни и красиви взаимоотношения: човекът и звездите, амебите и Слънцето, сърцето и кръвообращението, и всичко това в безброй мегавселени. Тези връзки са неразрушими, но могат да бъдат обладани, за да се създават нови връзки, които не нарушават предишното състояние на света.

Вселената е жива във всичките си проявления. Прилича на мислещо животно. Дори камъните са съзнателни същества като хората растенията, хората и животните. Звезда, която блести, иска да бъде видяна и ако не сме толкова погълнати от себе си, ще разберем съобщението ѝ. Дишането, зрението и слухът на човек, трябва да са в синхрон с дишането, зрението и слухът на Вселената.

Има едно изначално познание, което човек винаги е притежавал. Вселената се състои само от една субстанция, която има безброй проявления. Посланията са навсякъде около нас, просто ние сме глухи и слепи за тях. Ако се свържем с тях психически, те започват да излизат наяве. Има много ябълки, но само един Нютон. Той е имал нужда само една ябълка да падне пред него.

Науката и поезията са двете очи на един човек. Творящата енергия е идентична със светлинната.

Въображението дава живот на живота. Аз се храня с мислите си. Научил съм се да контролирам емоциите, мечтите и виденията си. Целият си живот съм прекарал в екстаз. Това е източникът на моето щастие. Това ме е поддържало през всичките години на работа, която е достатъчна за пет живота. Най-добре е да се работи нощем, защото тогава се виждат звездите и връзката с Вселената е по-силна.

Често заболяванията служат за прочистване на тялото и душата. Задължително е човек да страда от време на време. Душата може да излекува повечето болести. Като ученик се разболях от холера, защото върлуваше из Лика. Излекувах се, защото баща ми най-накрая ми позволи да изучавам технологии. За мен илюзията не е болест, а е умението на мозъка да преминава отвъд триизмерното пространство. Илюзиите са ме съпътствали цял живот. Бях в Париж, когато видях смъртта на майка ми. В небето, изпълнено със светлина и музика, се носеха прекрасни същества. Едно от тях беше образ на майка, която ме гледаше с безкрайна любов. След като видението изчезна, аз знаех, че майка ми е починала.

По материал на themindunleashed.org
Снимка (заглавна): news.nationalgeographic.com