Кулинарни идеи: Ягодова торта с маскарпоне

WKA STRAWBERRY-LEMON-SPONGE1

Необходими продукти

За блатовете:

175 гр меко масло
175 гр пудра захар
3 яйца
1 ч. л. ванилия
1 с. л. Лимончело (или 2 супени лъжици лимонов сок)
175 гр брашно
1 ч.л. царевично брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 с. л. кондензирано мляко

За пълнежа:

400 гр пресни ягоди
2 супени лъжици Лимончело (или 1 супена лъжица лимонов сок)
2 ч.л. балсамов оцет
1 с. л. пудра захар
Малка шепа пресни листа от мента, много ситно нарязани

Ще се ви необходими още:

200 гр маскарпоне
100 гр заквасена сметана
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 ° С.
2. Пресейте пшениченото и царевичното брашно заедно с бакпулвера в купа и оставете настрана.
3. Намажете с малко масло 2 кръгли форми за печене с диаметър по 20 см.
4. Разбъркайте добре мекото масло и захарта, след което добавете едно по едно яйцата, като разбърквате при всяко добавено яйце. Не се притеснявайте ако сместа ви изглежда като пресечена, това е съвсем нормално.
5. Добавете ванилията към сухите съставки, а след това и яйчената смес, Лимончелото и млякото.
6. Разделете тестото на две равни части и ги изсипете във формите за печене.
7. Пъхнете във фурната и печете около 25-30 минути до получаване на златист цвят. Не забравяйте да проверите вътрешността с помощта на клечка за зъби преди да извадите тортата от фурната.
8. Докато чакате блатовете да се охладят, започнете за правите пълнежа. Измийте и почистете ягодите без да ги режете или ако са много големи ги разрежете на две.
9. Поставете ягодите в малка тенджера и добавете към тях захарта, Лимончелото и балсамовия оцет.
10. Оставете тенджерата на силен огън докато заври, след което намалете котлона и оставете още 7-8 минути. Важно е плодовете да омекнат, но не и да се разпаднат.
11. Отстранете плодовете от котлона и прецедете сиропа. Не го изхвърляйте, а го върнете на котлона да ври на умерена температура, докато се намали на половина.
12. След това залейте плодовете със сиропа и оставете да се охладят.
13. Смесете маскарпонето заедно със сметаната и намажете обилно върху единия блат от тортата. Върху тях изсипете плодовете, покрийте с втория блат и поръсете обилно с пудра захар.

Сервирайте с топъл чай или шампанско. :) 

Webstage.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK