Печени смокини със сметана и лимончело

Оскар Уайлд е казал: „След една хубава вечеря, човек може да прости на всеки, дори на собствените си роднини." А ние бихме добавили, че истински хубавата вечеря е невъзможна без един превъзходен десерт!

WKA VD2013 PASTA-6-of-72

WKA VD2013 PASTA-7-of-71

Необходими продукти:

8 смокини, разрязани на половина по дължина
2 шепи черно грозде без семки
1 с.л. мед, плюс допълнително за заливка
1 ч. л. пудра захар
100мл. лимончело
1/2 чаша (40 гр.) бадеми
240 гр. сметана

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 ° C.
2. Сложете в тавата хартия за печене.
3. Поставете смокините с разрязаната страна нагоре. Разделете чепките грозде в малки букети и ги сложете в тавата.
4. В малка купа разбъркайте заедно меда, захарта и 60 мл. от лимончелото. Посипете равномерно плодовете със сместа и печете около 15-20 минути, докато смокините омекнат съвсем, а сокът леко се карамелизира.
5. Междувременно, сложете бадемите в отделна тава и ги пъхнете във фурната да се запекът за около 8-10 минути.
6. Смесете сметаната с останалото лимончело.
7. Порциите се сервират като във всяка изсипете 1-2 лъжички сметана с лимончело, подредите отгоре 4 смокини, 1-2 чепки грозде и поръсите с бадемите и още малко мед.

Webstage.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK