„Бананите укрепват нашата същност, насърчавайки ни да обелим лъжливата обвивка и да разкрием своето истинско Аз.“
♥ Банани
Бананите имат лоша репутация напоследък заради прекалено високото съдържание на захар. Но всъщност захарта в добре узрелия банан се различава значително от тръстиковата захар и други преработени подсладители в сладкишите, тортите и поничките. Плодовата захар в бананите е свързана с животоподдържащи микроелементи като манган, селен, мед, бор и молибден и големи количества минерали като калий, който има огромно значение за функционирането на невротрансмитерите. Те са също така богати на аминокиселини, които заедно с биодостъпния калий действат като катализатор на производството на електролити. Вместо да се тревожим за високото съдържание на захар, трябва да обърнем внимание, че бананите съдържат фибри и вода и именно на плодовата им захар се дължи високата концентрация на антиоксиданти, витамини и други фитонутриенти, с помощта на които се борим с болестите.
Бананите са мощно оръжие срещу вирусите - толкова мощно, че може да потисне растежа на ретровируса ХИВ. Богати на триптофан, те помагат при разстройства на съня, имат успокояващ ефект и намаляват тревожността и депресията. А колкото до кандидозата, няма причина да се боите от бананите, защото те са върховният унищожител на гъбички. Те елиминират патогенни бактерии и същевременно подхранват добрите микроорганизми в чревния тракт.
Когато става въпрос за спомагане на храносмилането, нищо не може да се мери с бананите. Те са ефикасно антиспазматично средство при раздразнени черва. Носят облекчение при стомашните крампи и свързани със стреса стомашно-чревни разстройства. Бананите са тайното оръжие за лечение на колит, синдром на дразнимото черво и болест на Крон. Те стабилизират кръвната захар, съдържат фитохимикали, които ще ви помогнат да се справите с ежедневния стрес, и способстват за постигане на оптимално тегло, независимо дали имате наднормено или поднормено тегло.
Състояния
Ако страдате от някое от следните състояния, консумирайте банани:
Колит, синдром на дразнимото черво, болест на Крон, целиакия, автоимунни заболявания, сърдечносъдови болести, гастроезофагиална рефлуксна болест (ГЕРБ), надбъбречна умора, болест на Алцхаймер, биполярно разстройство, диабет, синдром на карпалния канал, депресия, дивертикулит, болести на жлъчния мехур, хемороиди, ХИВ, безплодие, болест на Паркинсон, артрит, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, слаба репродуктивна батерия, смущения на съня, посттравматично стресово разстройство, гъбични инфекции, херпес зостер, тендинит, тревожност, хипогликемия, хипергликемия, отоци.
Симптоми
Ако имате някой от следните симптоми, консумирайте банани:
Загуба на усещане за вкус и/или обоняние, напълняване, отслабване, проблеми на темпоромандибуларната става, уголемен далак, замъглено зрение, умора, кандидоза, диабетна невропатия, охлузвания, тахикардия, запек, подуване, диария, главоболие, апнея, нарушен баланс на нивата на кръвната захар, хранителни непоносимости, болка в ушите, болка в челюстите, мускулна слабост, тревожност, усещане за бръмчене или вибриране в тялото, стомашни крампи, коремни болки, парализа на Бел, болки в гърба, бодежи и изтръпване.
Емоционална подкрепа
Бананите укрепват нашата същност, насърчавайки ни да обелим лъжливата обвивка и да разкрием своето истинско Аз. Те имат свойството да неутрализират състояния на силен страх (консумацията на 3 или повече банана на ден помага за справяне с посттравматичното стресово разстройство) и да ни подтикнат да изявим истинското си желание да творим, като преодолеем склонността да отлагаме и други непродуктивни нагласи. Ако смятате, че ваш приятел ви е обиден за нещо, предложете му банан - това ще разсея лошите чувства.
Духовни уроци
В процеса на духовно израстване понякога се чувстваме неуязвими и напълно погълнати от момента. Ако не внимаваме обаче - ако не сме планирали и не сме се подготвили за бъдещето, силният вятър на предизвикателството може да ни повали. В такива моменти вземете пример от банановото растение. Технически то не е дърво, а оформя грудка с дебели и широко простиращи се корени, от които под земята тръгват нови стъбла, излизащи на повърхността като издънки. Тъй като „стволът“ не е точно дървесен - образуван е от пластове листа, - той расте бързо и новите фиданки са готови да реагират, когато поредното стъбло е паднало. Докато се стремите нагоре, разцъфтявате и давате плод, не забравяйте да развивате корените си надолу и настрани. Нека всеки научен урок се превърне в духовна фиданка, която един ден може да ви се притече на помощ.
Съвети
• Въпреки че може би обичате бананите твърди и зелени или омекнали и кафяви, те достигат оптимална хранителна стойност, когато са идеално узрели. Когато кората е все още зелена, ензимите пречат на усвояването на ценните вещества в плода. Когато бананът е презрял и обелката е изцяло потъмняла, плодът е ферментирал. Най-добър за консумация е банан с жълта кора с кафяви петънца. (Идеално узрелият банан няма стипчив вкус.)
• Бананите са най-добрата храна за из път, било за дълго пътуване с кола, самолет или докато вършите задачи. Когато знаете, че ви предстои пътуване, предварително си купете банани, за да достигнат желаната зрялост, когато ви потрябват.
• Бананите са също така най-силната храна за спортисти. Яжте по един банан преди и след тренировка - той ще ви подкрепи по-добре от всяка друга храна.
От: „Лечителят медиум: Най-полезните храни“, Антъни Уилям, ИК „Хермес“
Картина: unsplash