Детето Овен - сили за оползотворяване
1

На вид те са мъчни за разбиране. Но не защото родителите им трудно следват кривата на тяхната жизненост, прекъсвана от внезапни нервни смущения. За бащите и майките им е почти невъзможно да ги ограничат в рамките на един нормален живот, именно защото жизнената сила на тези деца избликва постоянно.
Жизнерадостта е основният белег на младите Овни. Да не забравяме, че чрез техния знак се пуква пролетта. Сила, динамизъм, излиятелен характер.
В игрите или спорта те манифестират любовта към борбата и ужаса си към покоя. Те са горди със способността си да живеят. Почти винаги е трудно да се организира ваканция на малкия Овен, който просто не знае да се спре.
Детето Овен не е непременно непослушно, но в разцвета на жизнеността си то наистина не може да проумее, че трябва да отстъпва пред някакъв обществен ред, бил той семеен или училищен. При него заповедите чисто и просто не оказват никакво въздействие. Тъй като е интелигентно, по-добре е нещата да му се обясняват и послушанието да се постигне чрез разбирателство.
Детето Овен е нежно в душата си и се свени от това. Трябва да умеем да го утешаваме, защото то често се разочарова горчиво в детските си приятелства и възторзи. То залага винаги всичко в играта. Влага сърцето си във всички свои действия.
Като тинейджър Овенът се втурва срещу препятствията, избира трудните пътища, атакува съвсем непостижими кариери и влиза в конфликт с родителите си. Ако те не съумеят да се нагодят към този цялостен характер, ще има скъсвания и у тези деца ще останат лоши спомени и ще продължат самотни своята младост. За да не се случи това, трябва да отпускаме юздата, без да я изпускаме от ръката.
В помощ на родителите могат да дойдат природата, спортът, пътуванията, ръчната работа и изкуствата, за да се отклони към някои от тези обекти изключителната енергия на децата Овни, която трябва да се канализира и преобразява в ефикасно действие.

Детето Телец - любезно и лакомо
2

Всъщност не може да се говори за голяма разлика между децата Телец и възрастните Телец. Още с раждането характерът му е определен със своите силни и слаби страни: упоритост, чувствителност, любов към справедливостта, но също така и любов към удобствата, лукса, добрата храна, нехайството. Малките Телци са винаги обезпокояващи лакомници.
За да ги възпитаваме добре, трябва да им противопоставим един безпрекословен авторитет, който да дисциплинира тяхната безкрайна слабост към материални блага. Най-добрата услуга, която можем да им направим, е още от малки да ги приучаваме към строг режим на хранене, защото като възрастни ще бъде вече късно, те ще имат прекален вкус към удоволствията на трапезата. Те са очарователни деца, които лесно подкупват родителите си, когато искат да получат нещо от тях. Малките момиченца Телец са кокетки, които страшно обичат украшенията.
Преди да постигнат равновесието си, децата от този знак са много чувствителни и преживените обиди могат да ги направят сръдливи и дори злопаметни. За щастие, те обичат природата, животните, цветята, градината - и това е едно голямо богатство. От там те черпят ведрост.

Детето Близнаци - ранозреещо
3

Още от първата година, даже от първите месеци децата Близнаци са много живи, весели, развиват се рано, имат пъргав ум и дар за наблюдение. Обичат движението, ходенето, любимите им игри са на открито. Те са особено привързани към четенето. В неизбежните спорове с приятелчетата си настървено защитават своето мнение, разкривайки от рано вродения си вкус към споровете. Лесно се учат, но им липсва съсредоточеност. Имат превъзходна памет и са големи немирници в училището. Но учителите ги ценят, защото виждат в тях вулкан от инициативи и възможности за развитие.
Те се интересуват от всичко, любезни са, отзивчиви, обичливи. Бързо се приспособяват, знаят как да се държат с възрастните и имат много приятели.
В тинейджърска възраст тази скорозрелост се трансформира във воля. Към 12-15 години дълбокият им характер е вече доста ясно установен и оттук нататък с едно изненадващо постоянство и голяма воля те ще работят, за да постигнат целта си. Родителите на децата Близнаци трябва да не показват прекаленото си възхищение от тези пленителни и блестящи деца. Необходимо е едно твърде стегнато възпитание, за да не се превърнат големите им качества в недостатъци. Например, безкрайната им лекота да се изразяват да се превърне в празно бъбрене и разсейване.

Детето Рак - трудно, чувствително
4

Децата, родени под знака на Рак, са свръхчувствителни и безпокойни. Към тях трябва да се отнасяме с много такт. Те са подложени на кризи от свръхвъзбуда, следователно имат нужда от любов, нежност и разбиране. Но в същото време на никаква цена не бива да ги глезим. Любезността, разбирането и утешителните думи са по-действени от непрекъснатите прегръдки. Едно прекалено строго държание с проповеди и силни упреци е абсолютна грешка. Тези деца имат нужда да чувстват, че ги подкрепяме, че им възвръщаме доверието си с някой комплимент.
Общо взето те са спокойни и мирни деца, но също така непостоянни и своеобразни. Тъй като са много чувствителни, могат лесно да се обидят от приятелите си по игра или от учителите. Родителите им не трябва прекалено да се тревожат, когато ги виждат да се връщат обляни в сълзи. Често е грешка да ги защитавате, когато са в конфликт с други деца. Напротив, трябва да ги учите да се приспособяват към другите.
Малките деца обичат спокойните игри. Обичат да се занимават с къщна работа и проявяват голяма чувствителност към животните, цветята и растенията.
Родителите на децата, родени под този знак, винаги се нуждаят от голямо търпение, за да разбират мистериозните си деца. Не трябва да се обръща голямо внимание на техните кризи, но и не трябва и да се правите, че не ги забелязвате. Едно добро разрешение е да им се намират винаги приятели за игра - малко Раци имат склонност към самота. Родителите не бива да забравят, че тяхната чувствителност е толкова голяма, че ще помнят всичко и след двадесет години.

Детето Лъв - властно
5

Малките Лъвове трябва да бъдат отглеждани и възпитавани с интелигентност и любов. Те имат твърде силно чувство за справедливост. Детето Лъв е буйно и емоционално и иска да гледат на него като на голям човек. Ако възрастните съумеят да събудят у него уважение, лесно могат да го накарат да слуша.
То успява да наложи и ръководи приятелите си в играта и да стане център на внимание. Тъй като е гордо по природа, по-добре е да не му се караме в присъствието на други хора и никога да не прекаляваме с укори или наказания. Детето Лъв е толкова докачливо, че родителите му могат лесно да разрушат неговия характер и да стигнат до сблъсъци и вражди с него. Трябва да се действа с търпение и добро.
То обича да пръска изобилните си сили в гонене и в игри на открито. Още много млад, Лъвът проявява определена склонност към такива спортове, в които може да излее прекалено силната си жизненост.
Какво да правят родителите на тези разпалени и буйни деца? Трябва да бъдат търпеливи и никога да не посрещат гневните им избухвания, а да ги укротяват с неотстъпно добро настроение. И тъй като малкия Лъв е весел, има чувство за хумор и не е злопаметен, доброто разбирателство само по себе си ще се възстанови. Това не означава, че не трябва да се води борба срещу тези гневни избухвания. Лъвът, който се владее, е по-добър от Лъва, който е само порив. Той трябва още от малък да се научи да се самоконтролира.

Детето Дева - усърдно
6

Децата, родени под знака Дева са мъдри и разумни не според възрастта си. Твърде чувствителни, те често срещат известни трудности в отношенията с приятелите си, които им се струват твърде импулсивни и тиранични. Много докачливи и впечатлителни, те срещат различни затруднения, но в участието са по-надарени, отколкото другите деца. Човек трябва да се отнася към тях с голямо внимание, защото те лесно се съкрушават, добре е да им се дава някаква ръчна работа, защото трябва да се внимава за крехкото им здраве.
Те четат, пишат и рисуват с удоволствие; обичат точната, изискваща търпение игра, както и домакинската работа. Понеже са твърде интелигентни и преждевременно узрели, не е добре да ги насилваме да учат, защото после биха могли да страдат от преумора. Също е добре да ги отдалечаваме от домашните разправии, които биха могли да се отразят зле на нервната им система.
Ако сте родители на дете, родено под знака на Девата, трябва да му помогнете да разбере, че скрупулите, налучкванията не са всичко в живота и че понякога едно пряко, импулсивно действие тежи толкова, колкото и златото. Младите Деви имат нужда да бъдат понякога освободени от колебанията си, от прекалената си усърдност. По-късно тази старателно ще се превърне в сериозно неудобство в живота им, ще ги направи педанти.

Детето Везни - интелигентно и гъвкаво
7

Децата, родени под знака на Везните са като цяло спокойни, тихи, но не им липсва известна властност, прикрита под дипломатическа мекота.
Те са изключително интелигентни и умеят да се изразяват по твърде индивидуален начин. Понякога имат изненадващо поведение. Твърде важно е да им се налагат ред и дисциплина. Не трябва да се отнасяме към тях с голямо внимание и слабост, за да не предизвикаме упоритостта им. Искат много играчки, но да са красиви и пригодени към твърде личния им вкус. Предпочитат игрите, при които могат да останат чисти. Обичат природата, животните, а вроденото им чувство към красивото ги подтиква да рисуват и да майсторят малки предмети.
Ако сте родител на дете Везни, отношението ви не трябва да е еднакво към момче и момиче Везни. Ако детето е момче, проверете най-напред дали то е от веселия и симпатичен тип Везни, или е от мечтателния и самотен тип и действайте според това. Не забравяйте, че Везните, като всички везни, имат две блюда, които винаги се колебаят. С вашия начин на държание може да им помогнете да си възвърнат равновесието. Ако имате момиче Везни, не забравяйте, че неговият ум не е обективен, че често то се заблуждава в собствените си чувства или мечти.

Детето Скорпион - цялостно и трудно
8

Още съвсем малко дете Скорпионът разкрива своята личност, както и решителния си характер: да го водиш не винаги е лесно. Преливащ от сили във всички изяви, любопитен, непокорен и често с богато въображение, той може да има буйни пристъпи на гняв, ако му противоречат и да покаже агресивност, когато е засегнат.
Детето Скорпион не обича да остава само и обикновено е твърде привързано към играчките си. Склонно е да ги крие, защото има вроден вкус към тайното и мистериозното. То има нужда да е постоянно в движение, да се изразходва. Родителите му трябва да имат търпение и винаги да му намират нещо да прави. Твърде живият му интерес трябва винаги да бъде буден; трябва да му позволяваме да си изразходва енергията по положителен начин, да подхранваме непрекъснато неговия твърде драматичен духовен механизъм.
В началото детето Скорпион е дълбоко сантиментално по природа. Трябва да се опитаме да поправим грешките му с обич и по никакъв с караници, защото тогава то се затваря в себе си и се бунтува.
Трябва да се признае, че малките Скорпиони рядко са лесни деца. Но те обещават една толкова интересна бъдеща личност, че ако сте родител на такова дете, струва си да следите отблизо и стъпвайки на пръсти еволюцията на тази трудна личност.

Детето Стрелец - мечтателно и импулсивно
9

Още съвсем малки Стрелците са импулсивни и склонни към опасни игри и приключения. Те са деца, които не обичат да стоят вкъщи и затова е важно майката да бди над тях със зорко око. Всичко у тях е движение и порив.
Те обикновено са весели и щастливи. Имат борчески дух и затова често се сблъскват с околните. Но умеят да обърнат произшествията в своя полза. Родителите им трябва да се отнасят тактично с тях; едно погрешно насочено или пресилено обучение може да парализира живота им и да разруши положителните страни на характера им. Особено трябва да се избягват споровете и семейните кавги в тяхно присъствие, защото поради безкрайната им чувствителност и възприемчивост могат да причинят непоправимо зло.
Те много обичат природата, животните, движението. Добре е да ги насочваме към спорт и да ги учим на чужди езици, към които имат вроден усет. Обичат четенето - научните, историческите и фантастичните книги. Макар да им липсва прилежност, те учат с голяма лекота. Не трябва да се безпокоим прекалено от лекотата, с която те се отдават на големи мечтания.
Ако сте родител на млад Стрелец, увличайте го често в големи приятелски разговори - те ще разкрият в атмосферата на доверие своите проблеми и мечти, които макар и още неясни, ще бъдат показателни за вас, за да може да ги разбирате и да ги водите към най-добрия път.

Детето Козирог - загадъчно и нежно
10

Децата, родени под знака на Козирога, често имат крехко здраве, но с годините стават все по-устойчиви. Тяхната чувствителност и привързваща природа често ги прави замислени. Те са интелигентни, схватливи, показват усърдие в четенето и ученето. Малките момчета обичат да са на открито, харесват механическите и техническите игри, футбола. Те обикновено имат малко приятели, но са изключително привързани. Малките момиченца са деликатни и често с рядка поетичност. Всички обичат да господстват, но сдържат своята буйност.
Когато разсъждава заедно с тях и ги третира с голямо разбиране, родителят може да постигне страхотни резултати при възпитанието им. Това са деца, които имат нужда от много обич и нежност. Проявяват известна мъдрост, практичен ум и не вършат нищо непредвидено или прекалено.
Ако сте родители на млади Козирози, внимавайте да не засегнете особения род безпокойство, което те изпитват при изпълнението на задачите си. Често ги обзема паника, че няма да се справят. По-късно характерът им ще стане независим и богатият им душевен живот - твърде интензивен. Бдете внимателно над узряването на тяхната мисъл.

Детето Водолей - метафизика и мистерия
11

Не е трудно да се отгледа дете Водолей, защото то е спокойно и прилежно. Умее да избягва усложненията и малките инциденти, но родителите му не винаги успяват да го разберат. Неговата природа е малко загадъчна, а неговите странности и ексцентричности могат да доведат дотам, че то да живее отчуждено и да безпокои близките си с държанието си. То е склонно да крие своите интимни занимания, мислейки, че няма да бъде разбрано, а и защото чувства, че родителите му мислят по-различно от него. Обича спокойните игри, механичните играчки, велосипеда. Често с удоволствие танцува и обича да чете.
Мисълта му е широка и неспокойна. Водолеите мечтаят, съчиняват, въобразяват си. Имат метафизично чувство за нещата. Родителите им трябва да се опитат да вземат участие в тази мечтателност и да им отворят вратата към изкуството, музиката, от които те имат голяма нужда.
Светът на откритията и дръзновенията е обсипан с хора, родени под знака на Водолея. Те могат да се издигат до най-високите стъпала и да дадат тласък на на най-великите дела.

Детето Риби - мекота и деликатност
12

Децата, родени под този знак, са лесни за отглеждане, ако човек вземе предпазни мерки да не ги впечатлява и да им спестява емоциите, които биха нанесли гибелен удар върху успеха им в живота чрез отраженията си върху техния характер.
Тъй като тези деца имат твърде живо въображение, трябва да не ги оставяме да присъстват на насилствени сцени и да не им разказваме твърде впечатлителни истории. Те са често боязливи, не обичат да остават на тъмно. Мого обичат животните, цветята, природата. Още от малки разбират музиката и поезията изненадващо добре. Не са особено прилежни в учението, но имат учудваща памет и знаят как да спечелят симпатиите на учителите, които с радост толерират малките им прегрешения заради тяхната доброта и деликатност.

По материал и снимка на Франческо Валднер ~ италиански астролог (18 юни 1913 - 21 юни 1995)