„Сега вие може да кажете: „Не ми трябва астрология, аз няма да се занимавам с нея.“ Ти можеш да не се занимаваш, но Небето се занимава с тебе.” ~ Петър Дънов

Човек се ражда, а някъде високо в небето по същото време планетите танцуват и рисуват математическата хармония на един нов живот. Така е било, така и ще бъде. Астрологията не е метафора, нито планетарна еквилибристика, а точна наука. Класическата астрология изживява своя най-бурен ренесанс още през VIII – IX в. Оттогава до днес тя продължава да чертае пътя на промените за хората, готови да й се доверят. Колкото е по-дълбока връзката на личността с вътрешния й живот, толкова повече може да разчита на напътствията на звездите. Не очаквайте сензационни похвати за управление на съдбата. Просто бъдете готови да разберете през какви етапи на себеразвитие трябва да преминете и как да се възползвате от благоприятните възможности за лична трансформация.

Хули Леонис е възпитаник на московската Академия по астрология. В сравнение с американската методика, руската школа предлага много по-задълбочен астроанализ, който по естествен път се допълва от психологически тълкувания. Именно на тази дълбока взаимовръзка и собствен опит, Хули Леонис усъвършенства настоящата си астрологична работа, насочена предимно в сферата на емоционалните взаимоотношения – партньорски, родителски и най-вече – връзката, която градим със самите себе си. Как може да ни помогне астрологията в разплитането на често повтарящи се проблеми, бихме ли могли да предотвратим събития, указани в звездната ни карта, можем ли да бъдем по-разбиращи родители или деца, доколко пътят, по който вървим, е наистина избран от нас? На всички сложни въпроси астрологията предлага ясни отговори, които Хули Леонис сподели.

Семената на миналата карма не могат да поникнат, ако се изгарят в божествения огън на мъдростта.”  Стивън Аройо

Какъв е основният урок, който може да ни даде астрологията и как би помогнала тя по въпросите, свързани с кармичната обремененост?

Астрологията трябва да помага, а на всяка по-трудна прогноза е нужно да се даде решение. Хората търсят конкретни решения, а не просто събития, иначе всичко се превръща в гадателство без алтернатива. Аз се убедих, че в астрологията няма нищо само негативно. Дори най-тежкият аспект е позитивен от някаква гледна точка. Всеки от нас има даден път, който трябва да следва, а хората около нас са онези, които ни помагат да си научим урока. Истината е, че всички сами си учим уроците и никой не може да го научи заради нас. Кармичният анализ може да даде много точни отговори на проблемите, с които човек се сблъсква в настоящия си живот. Не всички обаче са готови да разберат това. Понякога хората трябва да чуят неща, които за тях са неприемливи и шокиращи. А всички трябва да са наясно, че ние не сме единствено тук и сега – имаме си минало, настояще и бъдеще. Регресивната хипноза е друг метод, с който работя много успешно – той помага да си спомним откъде идваме, защо сме тук и накъде да продължим. Регресията се случва в деликатното състояние, преди човек да заспи, а въпросите, които иска да зададе, са предварително уговорени. Това е проста техника, но истинските емоции при нея са много сериозни. Хората се сблъскват със събития от предишните си животи, за които трябва да плащат в този живот, но и намират отговори на много необясними ситуации и преживявания. От регресията се интересуват по-духовно ориентирани хора, които търсят отговор на повтарящ се проблем или смятат, че не могат да имат неспасяемо лоши отношения с даден човек. Истината е такава – когато човек усвои уроците си в настоящето, той задължително получава и подкрепа от нужните хора. Това в повечето случаи не са родителите ни. Смята се, че родителите създават живота, но оттам насетне всичко от тяхна страна е бонус. Те често създават напрежение и вреди, защото обикновено родителите ни са онези души, които никога не бихме избрали, ако имахме свободен избор. С тези хора кармата трябва да се отработи.

Психологичното правило казва, че когато вътрешната ситуация не е съзнателна, това се случва отвън като съдба. Когато индивидът не съзнава своите вътрешни противоречия, светът трябва по необходимост да разработи конфликт и да се разкъса на противоположни половини.”  Карл Юнг

Като астролог вие предлагате анализ и на един изключително интересен модел – родителския. Възможно ли е наистина, чрез този анализ да изчистим негативното родителско влияние и да разберем уроците, получени в семейството?

Този анализ има за цел да внесе разбиране и хармония в често напрегнатите отношения между родители и деца. Той тълкува техните действия и мотивация и развенчава митичния облик на родителите. Защото техните грешки спрямо собствените им деца често са огромни. От голяма полза е и обучителната астрология за родители – анализът на родители към деца. Защото много родители на пораснали деца споделят, че биха подходили по-различно към тях, ако са знаели какъв е рожденият им потенциал. А това е възможно да се направи още с раждането на детето – тогава звездната карта вече е в ход. Това е важно, защото има много несъвместими комбинации между родители и деца. Обикновено винаги има тежки аспекти в тези отношения, защото уроците с тях са най-важни. Големите несъответствия между характерите се избистрят още около 3-та година на детето, а към 7-мата са напълно очевидни. Родителите вече усещат реално какви са трудностите в отношенията, разбират ли се с това дете, или не. Аз бих им помогнал да го разберат. Особено трудно за родителите е общуването с деца, родени в кардиналните знаци – Козирог, Рак, Овен и Везни. Те се раждат с изградени принципи и на 3 години са вече изявени. Нека дам пример – да речем на едно дете Козирог, отгледано от майка Близнаци (променлив въздушен знак), ще му бъде изключително трудно. За него това е тежка ситуация, защото кардиналните знаци имат нужда от синтезираност и конкретност. Знакът Близнаци може да даде по-леко и повърхностно отношение към проблемите, но Козирогът никога не може да има такова разбиране за нещата. За него проблемите са си проблеми и трябва да бъдат решени в дълбочина. Лековатият „близнашки” модел просто не е нужен на Козирога. От друга страна пък, един родител Козирог би могъл да потисне своето въздушно дете Близнаци и да го направи мрачен, зависим, тежък характер, а това не бива да се допуска. Неслучайно обаче семейството е триъгълник. Много често единият родител е нашият съпорт-център, а другият – тежкият порок. В много конфликтни комбинации, които съм разглеждал, става ясно, че бащата е много по-добрият родител – той е подкрепящата и разбираща фигура при такова несъответствие в отношенията. Тогава на всяка цена трябва да се избягва авторитарното едностранно налагане на родителя. Ако детето не може да изрази себе си добре, то неминуемо ще има проблеми в общуването. Има ситуации, при които в даден момент е наложително детето да отхвърли родителския авторитет, да постави здравословни граници в сложните семейни отношения и да намери авторитетите, от които наистина има нужда. Разбира се, има и други полярности – мъжете Раци например. Те са пословични с болната си, нелогична любов към своите майки. Това е тяхната емоционална и непреодолима връзка в семейството. Нека уточним, че родителите не са ни приятели, не са ни любими, те са до нас да ни помагат.

Знаците на зодиака са Кармични модели. Планетите са тъкачен стан. Волята е тъкач.”  Едгар Кейси

Жените или мъжете имат по-голям интерес към астрологията според вашия личен опит и защо?

Към партньорските анализи има интерес единствено от страна на жените. За цялата ми практика само двама-трима мъже са поръчали такъв вид анализ на взаимоотношенията. Защо ли? Защото жената е тази, която инвестира в една връзка. Мъжете не инвестират в нея. Те получават връзката наготово и тя е изградена от компромисното отношение на жената, а не от компромисното отношение на мъжа. Жените се интересуват много повече и от анализа на родителския модел, това също е понятно. Мъжете се вълнуват от конкретни прогнози – свързани с даден период или предстоящо събитие. При прогнозата е много важно човек да знае през какъв период минава. Много хора с всички сили се опитват да се сравняват или съревновават с другите, да се доказват по всякакъв начин, да надскачат невъзможни неща. И те получават своя урок, често съпроводен с горчив опит. Защото никой не би трябвало да следва общ житейски модел – всеки има свой собствен. И всяко кривване от собствения път струва скъпо – води до страдания, агонизиране, самоупрекване и накрая – болести. Да се опитваш да влезеш в рамките на традиционния ход на живота за някои е приемливо, за други е убийствено. Има хора, които са родени да учат уроците си в този живот без брак, без партньорство, без деца. Не се налага да следват общия социален модел. Има много объркани хора, които следват чужд път, но и знаят, че всички неприятности, които им се случват, са именно заради това. Онова, което трябва да направят, е да се върнат в самото начало на пътя си, за да започнат отново. А това е много страшно за тях. Тук тежест има кармичният анализ, който тълкува тези събития.

Човек не може да пренареди рождената си карта, но какви позитиви би могъл да спечели от тълкуванието на личния си хороскоп?

В астрологията има 15 – 20 фиксирани и зададени житейски събития, които няма как да бъдат избегнати. Те ще се случат задължително. Основните събития определят структурата на конкретния житейски път. Какво трябва да направиш, какво не трябва да правиш, кои са талантите ти, какви са привързаностите ти, кое ще ти бъде трудно, къде трябва да наблегнеш и кое да избегнеш. Но има и други събития, които зависят от нас. Ако знаеш, че ти предстои събитие в дадена сфера, ще имаш време да се подготвиш и ще влезеш в него по-смело или пък по-предпазливо.Винаги има една сфера, която до 29-ата година е кошмарна за всеки човек. Тя е поколенческа, определена от Сатурн. Най-тежко е, ако е една от кардиналните – партньорства, семейство, себеизява, личен живот. Захванеш ли се с нея, ще претърпиш пълен провал. Има хора, които при трудности се хвърлят да ги преодоляват, но накрая става ясно, че нищо не са преодолели. Например – някой, на когото не му върви в любовта, решава (въпреки че знае колко неподходящ е този момент), че ще стане най-добрият партньор, хвърля се, жени се – 2-3 пъти, и накрая разбира или пък отказва да разбере, че някои събития не могат да се случат с упоритост.

Хубавото е, че при зададени трудности идват познания, които да ти помогнат с опит, за да знаеш как да реагираш след това. Добрият модел на родителите не помага в такива ситуации. Те си имат собствен модел, различно разбиране и уроци, които са неефективени за децата им. За тях може семейството да е най-лесният урок в този живот.

При изготвянето на конкретен анализ аз мога да дам много точен план как хората да действат и да направят живота си по-лек. Но не всеки трябва да си оправи живота по този начин. Чисто енергийно, някои хора не са подготвени да чуят такъв съвет. За някои от тях най-важният урок е да минат през всички сложни ситуации, за да стъпят на верния път. Иначе душата се съпротивлява и се получава силна агресия. Накратко: аз мога да дам пътя, но всеки трябва да стигне до него осъзнато.

Мария Тонева

Снимка Хули Леонис: Евелина Италианска
Източник:
jenatadnes.com