Учителят Дънов за астрологията и танца на планетите

„За човека има няколко хороскопа: Когато се е родил; Когато е започнал да се учи; Когато с него е станало едно духовно обръщане.” ~ Петър Дънов

(Учителят Дънов, 1921 г.)

Човек не се ражда нито щастлив, нито нещастен, обаче се ражда с условия да бъде щастлив или нещастен. Моментът на раждането определя условията на неговото щастие или нещастие.

Когато астролозите говорят за влиянието на планетите, те са имали предвид онова първоначално състояние, когато всички планети са били наредени в пояси. Всеки пояс се е управлявал от едно разумно същество. И каквото влияние са оказвали тези пояси, тези планети на хората, те едва днес ги разбират. Едно време, когато тези планети са били в такива пояси, тогава те са влияели на хората, а не сега, но те сега ги разбират, когато вече планетите са разделени. Днес те имат съвсем друго предназначение. Един астролог днес не може да предскаже какво е влиянието на планетите върху човека. Някои неща са верни, а някои не са. Някои астролози могат да предскажат събития, които ще се случат в скоро време, но те не могат да предсказват далечни събития. Например сега са предсказани много работи и трябва да се следи дали ще се сбъднат тия неща. За една година някои неща могат да се сбъднат, но някои няма да се сбъднат. Има причина дадени предсказания да не се сбъднат. Има неща, които липсват на предсказанията. Някои предсказания не са направени, както трябва. Но има неща в природата, които са точно определени.

Астрологията произхожда от първата култура, зачената е с първата раса, която е съществувала на Земята в предисторически времена. Астрологията е физиология на човешката душа. Мъчно е да се докаже каква връзка има между планетата Марс и човека, Сатурн и човека. Когато кажем, че някой е слънчев тип, това е символ. При хората от слънчевия тип Слънцето има връзка с човешкия ум. Ще ви дам общи бегли мисли върху тия типове. Слънчевите типове са любители на природата, поети, оптимисти, гледат светло на бъдещето, добри са и весели, имат здрава философия за живота, занимават се с музика, творци са.
Днес 75 % от учените, художниците и философите се раждат под един от петте знака: Близнаци, Везни, Овен, Скорпион и Дева.

Венера се занимава с по-гъста материя, със сърцето, кръвообращението - сгъстяването и разредяването на кръвта, занимава се с миризмите на цветята, понеже е богиня на любовта, тя увлича хората, тя е майстор на формите. Хора под влияние на Венера са по-горещи, имат отлично кръвообращение, те все за любов говорят - ще ги видиш в разни афери, инциденти. Кръвта на венерините типове се отличава от кръвта на слънчевите типове. Венерините обръщат внимание на външната култура: красиви дрехи, шапки, бижута, мода.

Марсовият тип е героичен, войнствен, доблестен. Песимизмът, недоволството се дължат все на Марс. Преобладаващо влияние в организма има венозната кръв.

Сатурновите хора са сухи, храносмилателната система е слабо развита, стомахът им винаги нещо не е в ред. Имат силен дух, критичен ум. Ако искаш някой да ти покаже правия път, намери сатурнов тип. Разсъдителният център, личните чувства, страхът са чрезмерно развити в тях. Честолюбието, докачането, мнителността, тщеславието, предпазването са характерни черти на сатурнянците.

Лунните типове никога не прокопсват, все се чудят защо нещата не стават тъй, както те мислят, и все са изненадани. Но много не се обезсърчават, имат вяра, вярват на късмет. Не обичат да работят, инертни са, надяват се на късмета си. Челото им горе е широко, лицата са валчести, доста правилни. Вярват в добрата страна на съдбата.

Юпитер, чието влияние обикновено е хубаво, понякога действа много зловещо върху човека. Юпитер развива толкова силно достойнството на човека, че умът му се засенчва и той иска да бъде всякога и във всичко прав - на всяка цена.

Влиянието на Венера ще те направи мекичък, благичък и мекушав. Меркурий ще те направи практичен - навсякъде да се вреш и всичко да използваш. Сатурн пък ще те направи дървен философ; на нищо друго да не вярваш, освен на себе си. Като изпита нещо 99 пъти, само тогава може да повярва веднъж - затуй е добър банкер. Когато дава пари назаем, урежда си работите така, че да има трима-четирима гаранти - той никога не губи. Уран се занимава с духовните дарби - но и те са дребнави. Единствените, които са останали чисти, са слънчевите типове - не са скръжави. Всички други са скръжави. Всички дават с гаранти. Единствените, които дават без гаранти, са слънчевите типове. Та казвам: под думата „дух" се разбират онези, чистите слънчеви типове. Духът е, който раздава. Под думата „слънчева система" разбирам онези разумни, възвишени типове, които регулират влиянията. Сега, тъй както ви представям типовете, може да ви се вижда комично. Но туй е духовна, обширна наука. Астрологията е обширна наука.

В сегашната епоха равноденствената точка е в област на съзвездието Водолей. Изучаването на небето помага за развитие на човешкия ум. Някои считат, че астрологията е отвлечена наука, но според мен тя е много практична наука, но истински астролози мъчно се намират. Голяма наука е и мъчно се овладява.

Всеки има едно слънце, което определя щастливите години в живота.
Теченията, които идат от Слънцето, проникват и в цялата Слънчева система. Разумният човек използва само тия часове, дни и месеци, които са полезни за него, а ония, които му носят нещастия, ги прекарва в пост и молитва.

Луната оказва влияние върху идеите и религията на човека. Затова казваме, че Луната е майка на въображението, на идейния свят. А материята, в която са облечени формите, е взета от Земята. Слънцето се занимава с ума, Луната - със сърцето, Земята - с тялото.
Луната ражда идеите, но не им дава насока. Слънцето дава насока на идеите.
Земята пък е подобна на бирник - тя държи точна сметка колко е дала и колко трябва да получи. Луната влияе върху въображението. Има случаи, когато Луната изтегля всички зловредни сили от човека, които го разрушават. С това се обяснява защо някои лунатици при празненето и пълненето на Луната менят състоянията си. Страхлив е заекът, защото Луната му влияе. Всички хора, които са под влиянието на Луната, са крайно страхливи.

Физическата сила на мъжа зависи от това, как е поставено Слънцето в един хороскоп. Ако Слънцето получава лош аспект от Сатурн, жизнената сила на мъжа е слаба, получава се малокръвие.

Физическата сила на жената е в зависимост от Луната. Ако Луната се намира в дисхармоничен аспект с Марс или Сатурн, жената е слаба и анемична. Луната е свързана с религията и религиозните форми. Жената е силна, когато е религиозна. Мъжът е силен, когато е духовен и справедлив.

Ако някое дете се роди през декември при пълнене на Луната, то ще бъде заставено да мисли. Умът ще работи в него повече от чувствата. Защото е родено зимно време, в студа. Студът е едно неблагоприятно условие в живота. Лошите условия заставят човека да мисли. Чрез мисълта той разрешава и най-мъчните си задачи.

Ако някое дете се роди през месец май, чувствата му вземат надмощие, това дете ще чувства повече, ще мисли по-малко. Месец май предразполага към ядене и пиене, музика, удоволствия.

Онези, които се раждат от 22 март нататък, са повече идеалисти, умът в тях работи повече от сърцето и страдат главно от главоболие. Каже ли някой, че страда от главоболие, аз зная, че е роден през март, когато Слънцето е в Овен.

Англичаните и германците са марсови типове, българите - сатурнови, американците - меркурианци. Работите на българите не се уреждат добре, понеже Сатурн ги управлява, а това значи, че успехите ще закъсняват, всичко много затегнато, трудно ще се осъществява. Българинът обича да разсъждава, да подозира, да филолофства. Той е и марсианец, пълен е с енергия, най-често разрушителна. Сатурн често му разваля всичките работи. От астрологично гледище е интересно да се знае кога ще дойде времето, когато България ще се управлява от друга планета.

За дните от седмицата

  • Понеделник е ден за чистене - тяло, сърце, ум.

  • Вторник е ден за изправяне на погрешките, за активна дейност.

  • Сряда е ден за разрешаване на научни въпроси, а също и за покупко-продажби.

  • Четвъртък е ден за религиозно повдигане, за облагородяване на сърцето.

  • Петък - ден за служене на Любовта.

  • Събота - ден за служене на Бога.

  • Неделя - ден за веселие, ден за прогрес.

Източник: petardanov.com
Снимка: peterdeunov.com