Жената от картината ♥ „Ездачка” на Карл Брюлов като портрет на жената ОВЕН

През 1832 година, прочутата графиня Юлия Самойлова поръча на художника Карл Брюлов да нарисува картина. На нашийника на едно от кучетата изобразени на нея, големия руски майстор изписва фамилията Samoylova. Същата година творбата е представена на изложба в миланската галерия Брера. Още тогава тя се сдобива с развълнувани възклицания от цял свят. С възклицания и възмутителни коментари се сдобива и страстната връзка между графинята и самия художник, който изобразява красивото й лице в много от своите картини. Платното, част от личната колекция на графинята е продадено през 1872 г., малко след смъртта на разорената Юлия Самойлова. През 1896-та картината намира своя постоянен дом в Третяковската галерия.

(Карл Паавлович Брюллоов, автопортрет, 1848)

В това свое произведение Карл Брюлов рисува възпитаничките на графинята – Джованин и Амацилия Пачини. Амацилия е дъщеря на италианския композитор Джовани Пачини, приятел на графинята. За Джованин се знае твърде малко. Предполага се, че тя е дъщеря на Клементина Пери, сестра на втория съпруг на графиня Самойлова. Художникът нарича своята картина „Джованин на кон”, но за историята тя остава позната като „Ездачка”.

(„Всадница”. Портрет Джованины и Амацилии Пачини, воспитанниц графини Ю.П. Самойловой, 1832, Государственная Третьяковская галерея, Москва, Россия)

В тази динамична картина, крехката девойка-ездачка с уверени движения спира галопиращ кон. А момиченцето от балкона е в пълен възторг от това. Наоколо тичат и лаят кучета, конят е подплашен от всичко случващо се, а младата госпожица е напълно спокойна и изглежда съвсем доволна от себе си. Да овладееш мощта на коня и да останеш елегантна в дамското седло, е задача сложна, но именно в това е нейната привлекателност. По същия начин и жената Овен изпитва най-голяма наслада в живота тогава, когато й се удаде да укроти поредното чудовище или просто да разреши сложен житейски проблем. Всичко това Овните извършват с поразително спокойствие и дори с лека усмивка, сякаш леко подигравайки се с всички заплетени случки на битието. Жената Овен не умее да прикрива своите силни страни, с което често плаши повечето кавалери, но кой не би желал да има до себе си една уверена жена с чувство за хумор.

Картини: Wikipedia

9474 Преглеждания