Виктор Михайлович Васнецов (15 май 1848 - 23 юни 1926) ~ Автопортрет

Сирин и Алконост – райските птици, два неделими символа, двойка на противоположностите. Радост и тъга, щастие и нещастие, черно и бяло… Картината на руския художник Виктор Васнецов представя тези две митични деви–птици, досущ като близнаци и заедно с това - съвършено различни помежду си. Сирин е черната вестителка на печал и тъга по изгубения рай. Алконост е светлият предвестник на радостта и насладата. Според славянската митология двете райски птици долитат в градината в навечерието на Преображение Господне. Сирин оплаква отиващото си лято, а Алконост дарява плодовете с магични лечебни сили.

Васнецов рисува своите удивително красиви райски птици, вдъхвайки им много символика. Докато оперението на Сирин е тъмно, а лицето бледо, с плачещи, закрити от крилете й очи, Алконост изобразява тържеството на живота – румено лице, светло оперение, криле разтворени за полет и прегръдка. Кацнали на двата противоположни клона на едно дърво, художникът изобразява и друго славянско вярване – лявата страна е въплъщение на печал, а дясната – на радост и надежда. Минало и бъдеще заедно във великолепната хармония на живота.

В тази картина изключително образно е представен противоречивия и непредсказуем характер на жените Близнаци. Една част от тях може да е мрачна и да накара всичко наоколо й да помръкне, а другата – да покорява с вяра и креативност. Ако Близнаците са в добро настроение, всичко и всички покрай тях ще са щастливи и развеселени от остроумните им шеги, но ако са тъжни  - ще се стъжни и на компанията им. И никой никога не знае, коя от двете райски птици ще се прояви в характера им. Хубавото е, че те долитат час по час, затова с Близнаците може да изживеете всички житейски нюанси и никога няма да ви бъде скучно.

„Сирин и Алконост. Птицы радости и печали”, 1896, Виктор Михайлович Васнецов, Третьяковская галерея

Картини: Wikipedia