Жената от картината ♥ „Свободата води народа“ на Дьолакроа и смелата жена СТРЕЛЕЦ

Eugene Delacroix (1798 - 1863) ~ Autoportrait au gilet vert, 1837

Водещият романтик на френската живопис Йожен Дьолакроа е новаторът, който по думите на критиците успява да примири идеализма с истината на живота. И това е най-ярко изразено в неговото епично платно, вдъхновено от трите славни дни на Юлската революция. На 25 юли 1830 г., крал Шарл Х издава няколко указа, целящи да смажат либералната опозиция в страната, да възстановят монархията отпреди Великата Френска революция, да премахнат свободата на словото и да дадат избирателни права само на богаташи и аристократи. Решение, което ражда спонтанен народен метеж, а на 27 юли 1830 г. в Париж започват барикадните боеве. Три дни по-късно, Франция осъмва с нов крал – Луи Филип Първи, който връща потъпканите от Шарл Х народни права и свободи.

„Като не можах да победя заради родината, поне мога да рисувам за нея”, пише Дьолакроа в писмо до брат си през есента на бурната 1830 г., когато започва да рисува своята прочута барикада. Когато през май 1831 г. внушителната картина на Дьолакроа (325 х 260 см) е изложена в Парижкия салон, публиката и критика е смутена и скандализирана. Натурализмът на детайлите й шокира привържениците на новия режим, които предпочитат идеализирания образ на битките и народ в подчинение. А в картината Дьолакроа извежда на преден план народа, воден от идеи – не от лидери. Алегоричната фигура на младата жена с гола гръд се превръща в най-яркия символ на френската революция. Критикът Етиен Жюли предполага, че Дьолакроа изобразява парижката революционерка Анна-Шарлот, която излиза на барикадите след смъртта на своя брат и сама убива няколко кралски гвардейци.

Във величественото платно на Йожен Дьолакроа изпъква жената начело – самата свобода, която повежда хората към по-добър живот. И този образ отлично приляга на жената Стрелец. Именно тя е способна да убеди в идеалите си толкова хора, които да поведе напред. Без значение, че е въоръжена единствено със своята силна вяра, устрем и харизма, жената Стрелец се впуска в житейските предизвикателства и е следвана от радостни привърженици, прославящи своя лидер. И ако нещо по пътя ги уплаши или разочарова, Стрелците винаги ще намерят начин да ободрят своите бойни другари и да дадат личен пример. И непременно ще победят, отвеждайки и останалите до победата.

Днес „Свободата води народа” на Дьолакроа обитава парижкия Лувър.

La liberté guidant le peuple, 1830, Eugene Delacroix

Картини: commons.wikimedia.org

16990 Преглеждания