Наздраве!

(The King Drinks, second half of 17th century, Jacob Jordaens, Royal Museums of Fine Arts of Belgium)

12 място | КОЗИРОГ

Козирозите пият осъзнато – разбират от букети и отлежали, отличават ирландско от шотландски по мирис и цвят, наясно са кое е брут, кое - полусухо. Изобщо, Козирозите са една огромна енциклопедия на пиенето, но повече теоретици, отколкото практици. Тези алкохолни гурмани никога не се напиват. Просто знаят мярката.

11 място | РИБИ

Рибите искат да пият, но не умеят, защото дори мизерната доза алкохол ги отнася в такива бездни, че на сутринта ги е срам да погледнат в очите мама, колегите и света изобщо. Често в тия дълбоки води ги навестяват странни идеи, но по-често ги наобикалят загрижени приятели, които им дават съвет никога повече да не пият.

10 място | РАК

Раците обичат да пият. Много. Весело и вкусно, под съпровода на 45 блюда, в кръг от близки и приятели. Но полека, лека… Онези Раци, които не са били въздържани в пиенето полека-лека, остават с вечен спомен за това. Защото изпадат в една от двете крайности – или се напиват като животни, защото няма повече какво да губят, или след подобен жесток запой, никога повече не близват алкохол. Никога. И вторите май са по-голямата група.

(Pieter Aertsen, The Egg Dance, 1557)

9 място | ЛЪВ

Лъвът много се страхува, да не би случайно да съсипе нещо, което е градил с непосилен труд цял живот – своята репутация. Която, както е известно, почти винаги е основана на митове и легенди, съчинени от самия Лъв. И понеже алкохолът действа като серум на истината, Лъвът не може да си го позволи в големи дози.  Но за своите алкохолни подвизи, той лъже така усърдно, както и за всичко останало.

8 място | ВОДОЛЕЙ

Водолеят се бои от алкохола повече, отколкото от паяци и терористи взети заедно. Но никога не го показва – налива си безстрашно. Защото алкохолът е враг, а да се бои от врага – това не е присъщо на Водолея. Защото той с викове ”Хей, живот, здравей, здравей!” изпива бутилката до дъно, и на всички около него им се струва, че това е неговата лебедова песен. Но съвсем не е така. Водолеите, първо почти никога не се напиват, и второ – никога не са напълно пияни. Защото Водолей и зависимост – това са две несъвместими неща.

7 място | СКОРПИОН

Теоретично, Скорпионът би трябвало да бъде удостоен с почетното място – за заслуги и рекорден литраж. Но практически, това няма никакъв смисъл, защото Скорпионът-алкохолик – това е крайно рядко явление. Работата е там, че като пийне, Скорпионът се превръща в душица и приятелче, готово да играе с всички дечица. Влиянието на алкохола го разнежва и заключва мизантропската му функционалност – каквато на практика е истинската същност на това странно същество. А да се стига до пълна загуба на личността – това е недопустимо за един Скорпион. Самолюбието не му го позволява.

(The King Drinks, 1640,  Jacob Jordaens)

6 място | ДЕВА

Централно място в хороскопа заемат Девите – тези тихи пияници, за които никога не бихте си помислили нещо лошо. Е, точно защото не будят подозрение, Девите до последно държат контрола над себе си и успешно си дават вид, че няма нищо сериозно- просто виното е тооолкова хууубаво. А всъщност пият с една единствена цел – поне за мъничко, да се отърват от тоя пусти самоконтрол.

5 място | ТЕЛЕЦ

Телците изобщо не се колебаят – тяхната дружба с бутилката е повече от любовна история. Тя започва още в ранна възраст и продължава, докато абстинентния синдром не ги радели. Има и моменти, когато след драматични преживявания, Телецът се събужда по обяд и полупиян си казва: „По-добре да бях умрял вчера!”, но жаждата за живот у него е все така силна и готова да поеме още един тост – за живота, разбира се!

4 място | СТРЕЛЕЦ

Стрелците – те са най-щастливите пияници на зодиака. Алкохола те обичат искрено, предано, а той им отвръща по същия начин. От повод да пият, Стрелците не се нуждаят, защото за какво е повод, когато всичко е така весело и вкусно?! Понякога физическото им състояние може да се окаже спънка. И от качествени пиячи, Стрелците се превръщат в смирени трезвеници. От раз.

(Wine is a Mocker, 1663-1664, Jan Steen)

3 място | ВЕЗНИ

Бронзовите медалисти на зодиака. Везните пият не само заради удоволствието, но и заради ползите. А те са – крепко душевно здраве, което ежедневно страда от несъвършенството на тоя свят. Така че, ежевечерната качествена бутилка вино е задължителен ритуал за Везните, а ако те бъдат лишени от тази възможност – нещата много се влошават. Не за дълго, защото Везните ще намерят изход от тая ситуация – има слух, според който, един чудак дори водата във вино превърнал, а ние нямаме съмнения, от кой зодиакален знак е той.

2 място | ОВЕН

Сребърен медал за Овните. Потомствени алкохолици на няколко столетия. Овен, който не се е напивал, по повод завършване на 8-ми клас, и няма втора степен на алкохолно натравяне при дипломиране от Университета, изобщо не принадлежи на зодията си. Очевидно, в родилния дом погрешка е бил подменен с някой благочестив Козирог.

1 място | БЛИЗНАЦИ

Всички знаят, че у Близнаците съжителстват няколко личности. И те всички искат да си пийват колективно. Оттук идват някои от заплахите на младостта - „Не бива да пиеш сам, ще се пропиеш!” Това, разбира се, е голяма клевета – да пиете сами е напълно приемливо и безнаказано. А Близнаците пият съвсем по друга причина – просто те винаги са със себе си. Приятно е да пиеш в компанията на умни хора, нали? И нека го кажем направо – грях е да не се напиеш в такава отбрана компания.

Източник: golbis.com
Картини: Wikipedia