Английският езотеричен писател Джон Джоселин (1891-1964) размишлява върху Божествеността на Зодиака и величието на Човека. Неговата книга „Медитации върху знаците на зодиака” е първа стъпка към започнатото въздигане на астрологията до истинска духовна наука, каквато е била в древността, въз основа на антропософската духовна наука.

Capricornus as a sea-goat from Urania's Mirror (1825)

Значението на всеки знак на Зодиака може да бъде постигнато чрез дълбока мисъл и медитация върху сим воликата на знака, изобразена в картинния му образ извън написаните за него думи. Това е особено вярно за медитативния знак на Козирога - откъдето идва непрекъснатият подтик да се потопи човек по-дълбоко в дадена тема - макар че символите на всички знаци би трябвало да се проучват, за да се схване тяхното дълбоко съдържание. Колкото по-окултно настроен е човек, толкова е по-богата наградата в истинско злато от Бога, защото Бог и Зодиакът са неделими. Десетият знак на Зодиака е толкова важен, че ние не можем да направим нищо повече освен само да загатнем за неговата изключителна важност, неговото възвишено величие и голямото му въздействие за индивидуализирането на човека, за да стане той душа, засилена от Духа, част от великото цяло и все пак с ясно чувство за индивидуалност. 

Козирогът има няколко символа. Най-добре известният е Козата, пестеливо животно, което се катери високо по планината, като внимателно се движи от пукнатина към пукнатина, търсейки върха. Козирогът търси най-високото обществено положение. Съзнателно или несъзнателно вътрешният му мотив за действие е амбицията, която може да се използва за добро или за зло. Твърде често тя се използва, за да се упражнява авторитетът над другите и, с търпение или с хитрост, да се достигне до престиж и власт. Следователно много лесно може да се види, че качеството и направлението на душата - дали е свързана само с тялото или прави връзка и с Духа - има повече значение в този знак, отколкото във всеки друг знак, с изключение на Скорпиона, който също така е знак на крайностите. Козирогът може да не е така кръвожаден, като низшата фаза на Скорпиона, но може да бъде студен, пресметлив, хитър, подмазващ се и напълно егоистичен и безскрупулен. Крайностите стигат от черния магьосник до най-неегоистичния, благоговеен свещеник или висш посветен; от най-твърдият и убедителен политик до напълно предания държавник, служащ на своя народ или на света. 

Съзнателно или несъзнателно родените под Козирога имат известна власт над другите, произтичаща от авторитет и този начин на господство ги довежда до положение на власт или отговорност, тежка или не, в семейството, обществото, народа или света. Чувството за власт, авторитет, дълг и отговорност в Козирога предизвиква възхищение, когато в индивида се проявява Христовото съзнание. Колкото е по-голяма тази власт, толкова по-фин и по-голям е и успеха, поне духовно, а евентуално и практически, защото трябва добре да запомним, че двата фактора на практичност и Духовност са вродени до голяма степен в Козирога.

Козирогът дава на родените под този знак качеството, приписвано на козата: способността внимателно да се катери от процеп на процеп, от връх на връх, винаги изкачвайки се, като върховете на планината са нейното любимо място за живеене. Макар че Козирогът дава силен импулс за напредък, материален и духовен, в неговата отрицателна фаза има обществена амбиция, силата на която изисква задоволяване и принуждава човека да търси осъществяването й и тази сила се използва за угодническо поведение. И това може да слезе до сервилно умилкване, раболепие, претендиращо за смирение, като това, което Дикенс е изобразил в характера на Уриа Хиип, които непрекъснато мие ръцете си с невидим сапун, мазно мърморе йки: „Аз съм толкова смирен". Но само слабите, неразвити лица на този знак се унижават до такова под лизуркване, за да получат някои изгоди.

Слабостта на родените под Козирога е тяхната жажда за власт, слава, почести, възхищение и желанието да бъдат близки с така наречени те велики. Христос Исус ги нарече Фарисеи, които обичат по угощения да са на личните места, да ги поздравяват по улиците и хората да ги наричат „Учителю, Учителю". Идеи за място, престиж, власт, и личност са най-силни в Козирога, което често клони към снобизъм и любов към външното. Този знак твърде често дава хора, движени от амбиция и егоизъм. Силата на енергиите на Отец са вродени в Козирога, но когато е силна тъмнината на мозъка, този знак твърде често показва желанието да притежава власт, която да няма равна на себе си в съответното поле на действие.

Истинска сила за издръжливост идва за онези Азове, родени под Козирога, които са постигнали известен морален и духовен растеж. Когато интелектът бъде осветен от духовно разбиране, те престават да реагират на злобата, на завистта, на алчността и на страхотното подозрение, че някой може да им заеме мястото, властта или престижа. Когато започнат да надделяват над тъмнината чрез растящия блясък на Христовата светлина, която свети в тъмнината, те започват да придобиват положителна сила и да напредват правилно.

Когато роденият под Козирога бъде осветен в главата и сърцето, егоизмът се превръща в алтруизъм. Тайната на Сатурн и Козирога е, че човек придобива добродетели и прави душата си душа на мъдрец само след като е преминал през изпитанията, през възпрепятстващите прегради, които този знак дава. Тежестта и достойнството на Сатурн се осъзнава, след като човек премине през посвещението на Йов.

Истинската нужда на душите Козирози е за морален и духовен растеж; те трябва да престанат да се борят за светско място и власт. Те трябва да станат вътрешно началстващи, да отхвърлят всякакво умилкване и снобизъм, гордост, която се подхранва от външни стойности за живота, за власт, социално отличие и пока зност. Те са склонни да смятат своите идеи за единствената истина и тази им склонност им създава чувст вото на самота и изолация, защото сиво-стоманена черупка се оформя около тези души и те стоят в тази си обвивка, непроницаеми за духа на истината и стоплящото разширение на любовта.

Този десети знак на Зодиака съответствува на десетия дом, който в картата на небесата, е Средното небе (Медиум Цели), жизнената точка, показваща почтеността на човека, неговата честност, които сочат неговото светско положение и престиж, доброто му име всред хората и истинското му духовно име пред Бога. Козирогът подобрява истинското положение на родените в него, когато те подобряват своя морал и духовно качество. Когато растежът на душата влияе на съдбата отвътре навън, те стават силни организатори за добро и се издигат над трудностите на първоначалната заобикаляща ги среда и над трудностите, свързани с родителите, почти винаги включващи или някоя подчертана болезнена дисхармония или съдбоносна раздяла.

Някой неосъзнаващ зодиакалните енергии може да получи впечатление на затвореност, дори на отчужденост, което обаче е начинът, по който сдържаността се проявява в Козирога, когато не е одушевена от следния знак Водолей. Козирогът има необикновена способност за работа и любов към нея, подтикван от огромна амбиция. Козирозите могат да работят за своите интереси без никакво спиране. През неразвитата степен себелюбието и тайното желание за печалба и упражняване на сила са огромни; виждаме тези насоки в политиците, бизнесмените, финансистите и всички, които са опортюнисти и „използват" други, т.е. онези, чиито морален и духовен растеж не съответства на техните собствени амбиции.

Всички родени под Козирога им се дава постоянно място и власт, когато се наредят до Христос, когато разцъфтява тяхната духовност, която ги кара да изоставят егоизма и отделността. Никой знак не е така усърден и постоянен както Козирогът, ни кой не е така склонен към медитация, като душата все по-дълбоко се потапя за храна и факти, никой не е така твърд и строг при себедисциплината и за изпълнението на дълг и отговорност. Тази твърдост и строгост обаче са добри в някои области, но могат да станат пречка при положения, които изискват промяна. Не е много правилно да се хвалим с „Винаги ще ме намерите същият". Ние сме на Земята, за да напредваме и родените под Козирога напредват чрез непрекъснато постоянство. Тяхното развитие напредва, когато те жертват собствените си интереси и личността си за Духа вътре в тях, казвайки си: „Отче, не моята воля, а Твоята да бъде".

Един от най-забележителните гении на всички времена е Микеланжело, чийто изгряващ знак бе Козирогът. Неговата творческа мощ като архитект, скулптор, художник и поет бе огромна. Архитектурата като човешко изкуство е възможна, защото човекът носи вътре в себе си космичните спомени от древния Сатурнов Период, когато божествени Същества отпечатваха законите на Сатурн върху първичната духовна форма на физическото тяло, което трябваше да стане организъм в пространството. Архитектът има в голяма степен силата, притежавана от древните гърци да освобождава пространствените енергии, които са вътре в него и да ги изрази външно.

Някои добре известни хора, родени със Слънце в Козирога са: Бенжамин Франклин, Сър Айзък Нюгън и Ръдиард Киплинг. Уилиъм Гладстън, който толкова дълго бе министър-председател на Англия, имаше Слънце и Меркурий, изгряващи в Козирога. В полето на финансите и бизнеса Андрю Карнеги и Джон Уанъмейкър изпъкват като хора, родени със Слънце в Козирога. Музикантът Робърт Шуман имаше за изгряващ знак Козирога. Луи Пасгьор имаше шест планети, включително Слънцето, в този Сатурнов знак ,всички в третия дом, и в резултат на неговите изследвания хората сега се страхуват от бактерии така, както в Средните векове се страхуваха от призраци. Самият страх от бактериите създава среда, в която те могат да се размножават.

Козирозите могат да постигнат истинско здраве, само когато надвият страха си. Между най-характерните отрицателни качества на Козирога и Сатурн са страх, мрачност, песимизъм, потиснатост и меланхолия. Светлина и тъмнина пропиват тези души. Когато са доволни, те са весели, но когато са потиснати, никой не може да бъде така мрачен по ум и душа. Те би трябвало да правят огромно усилие, за да спазват хармония, равновесие. Когато меланхолия и мрачни състояния на ума и чувствата наситят и потопят такива души, те са склонни към множество заболявания като склеротични състояния, храносмилателни неразположения, простуди и болести на кожата и ставите. 

Умът на лице силно в Козирога е търсещ и внимателно разглеждащ, с поглед непрекъснато обърнат навътре, ако е макар и малко отрицателен, той клони към мрачни настроения и спомени, докато при положителните хора води до плодоносни медитации и евентуално до издигане на съзнанието и до напредък, което разкрива светлината, която винаги свети в тъмнината. От неизменната съдба, която този знак неминуемо дава - на потиснатост, ограничения, неуспехи, забавяния и откази - от тъмнината на тази формираща, съграждаща душата сила, най-после излиза светлината на любещия, живия Христос.

Никой не е така чувствителен към спазване на външното, външния вид и церемонията както родения под Козирога. Да се живее напълно във външните физически дейности, означава да се удави гласа на истината; и това често се случва с родените под Козирога. Те живеят в социалния и юридически скелет на живота, но игнорират или съвсем не усещат истината за Духа; те обичат повече церемониалното вместо свободното изразяване. Тук е основата и крепостта на социалния организъм, в този знак са също основата и крепостта на физическото тяло, т.е. скелетът и кожата.

Козирогът управлява скелета и всички стави, особено колената, като дава на тялото стабилност и гъвкавост. Скелет, създаден голяма мъдрост, бе изграден през огромни периоди от време от съществата на Духовните Йерархии. Без скелета и чудните стави на колената човекът не би имал никаква стойка, никаква стабилност и никаква сила да се движи и да действа. Всеки път, когато вървим благодарение на божествените същества и не го знаем! От друга страна кокалестият скелет е най-твърдото, най-солидното и най-минерализирано вещество в тялото и е символът на смъртта. Така че виждаме защо твърде много от родените под Козирога се втвърдяват, загубват гъвкавост, мъртви са за истината и за живота на Духа. Те се привързват към навиците и се отдават на политика, бизнес, юридически науки, светски навици и установения начин на живот, неподатливи на промяна. В своята по-висша дейност обаче Козирогът може да стане истинския свещеник и мъдър администратор; тогава светска амбиция и желанието да командва другите, се заменят от духовно виждане, вродено в този стабилизиращ знак на служенето. Подлостта, характерна черта за неконтролираните Козирошки енергии, подходящо е показана чрез израза „слаб в коленете", а арогантността и егоизмът на този знак се изразява чрез думите „отказва да подвие коляно". Истински възвишените хора както в този, така и в другите знаци смирено подвиват колене и се покланят на Отец, когото този знак на служенето представлява.

Всички човешки същества, силни или не в Козирога, могат да приложат максимата, дадена от Рудолф Щайнер като упражнение за месец януари, когато слънцето е в Козирога: „Смелостта става силата за спасение". 

ЕДНА САТУРНОВА ПЕСЕН 

Човекът страда най-много от онова, 
от което се плаши; 
той се ужасява най-много от онова, 
което никога не се появява, 
така той често понася много повече, 
отколкото Бог му е предвидил.

От „Медитации върху знаците на зодиака”, Джон Джоселин, изд. Аливго 
Изображение: Capricornus as a sea-goat from Urania's Mirror (1825) - en.wikipedia.org