От Доналд ТРЪМП до Джони ДЕП ~ бързо, безгрижно и весело 

(Flirtation, 1841, Miklós Barabás  (1810-1898)

Отличителната ми черта е многостранността. Бърз съм, безгрижен и весел. Имам нужда от интелектуално стимулиране чрез думи, обичам да разговарям за всички и всичко. Приятно ми е да проверявам съобразителността си чрез подреждане на картинни мозайки, кръстословици и игрословици. Роден изследовател, аз подхранвам неизчерпаемата си любознателност с разностранна информация и всяка подробност ме интересува. Премислям от всички страни една идея или новина, без да прекъсвам потока на информация, и накрая обобщавам. Не срещам никаква трудност в това да мисля по един начин, а да действам по съвсем друг. Постигам го, защото с помощта на логиката и аналитичния подход успявам да запазя дистанция. Предлагам различни теоретични решения на всеки поставен проблем, защото държа на изследването на всички гледни точки. Но не се ангажирам с нищо. Животът е преди всичко упражнение в мислене.

Променям се като хамелеон, за да се нагодя към околната среда. Не желая да остарявам, ето защо поддържам младежкото у себе си, като се приспособявам непрестанно. Моят полет е на голяма височина, жонглирам без прекъсване. И физически, и по отношение на схващанията си аз непрестанно се променям. Движа се, движа се, движа се. Обществото е сцената, на която се изявявам. Там аз съм магьосник - в един миг ме виждате по един начин - и о, чудо! - в следващия миг съм друг!

Вярвам повече от всички, че животът е непостоянен. Идеалната жена е вероятно някъде наоколо - тя има качествата и на Мерлин Монро, и на Мария Кюри. Достатъчно интелигентна е, за да можем да разговаряме. Да сте среща ли подобна жена? Не? Предполагам, че ще продължа да я търся. Във всеки случай аз се променям, защото всичко е относително. Няма нищо лошо в моногамията, ако сте намерили подходящия партньор. За мен не съществува една истина. Аз съм идеалист - и същевременно скептик. Има толкова различни гледни точки! Не вярвам почти на нищо друго освен на идеите, а идеята за промяна ме изпълва с трепет. Моят живот е посветен на търсенето на духовния идеал. За щастие, мисълта, че си го постигнал, почти означава, че наистина го притежаваш.

От: „Планетите на  любовта”, М. Дж. Абади, Клодия Бейдър, изд. Хемус
Картина: Flirtation (1841), Miklós Barabás  (1810-1898), commons.wikimedia.org