От Мария Антоанета, Мария Кюри и Индира Ганди до Вивиан Лий, Силвия Плат, Джордж Елиът, Грейс Кели, Джулия Робъртс, Джоди Фостър - характерът е сила.

(Woman in White by Pablo Picasso, 1923)

Мен хората или ме обичат, или ме мразят. По същия начин и аз мигновено реагирам в отношението си към тях. Искам или не, аз създавам тази атмосфера. Причината за това е, че като последица от вътрешните си борби, познавам човешките страсти. Каквото и да правя, правя го с емоционален заряд. Имам склонност към скрита чувственост, особено в сексуалните контакти. Мога да бъда както възторжена, така и отчаяна. Околните се нуждаят от време, за да свикнат със силата на моите чувства. Някои никога не успяват да ги разберат.

Склонността към крайности ме е научила да се владея. Зная, че мога да засегна околните с разбиранията си, затова съм потайна и пазя неразкрит личния си живот. Трябва да призная, че рентгеновият ми поглед е оръжие, което повечето хора нямат, но той е и отговорност. Аз познавам властта и начините да се злоупотребява с нея. Ала познавам и благоприятното й въздействие. С всепроникващия си взор аз виждам тъмната, инстинктивна страна на битието и нейното съдържание.

Харесвам песента на Джони Мичъл „Всеки ден губим, но и печелим нещо в живота.” Аз съм претърпяла толкова много загуби и съм преминала през толкова много промени, че умея да се справям с кризите. В трудни моменти се стягам и доколкото е възможно задълбочавам усилията си, за да стигна до истината. Когато ме обидят, може да предизвикат у мен омраза и да измисля какви ли не отмъщения, понякога обаче се владея. Обичам такива моменти. Нещо трябва да умре, за да се роди друго, по-добро.

Може би затова мъжете в моя живот са силни, внушаващи преданост и ентусиазъм и някак тайнствени. Понякога са дори опасни или свързани с опасностите. Това са мъже, които обичат риска. Ето защо те не се смущават от моята сила, която, трябва да призная, потиска по-слабите характери. За да ме заинтригува един мъж трябва да бъде такъв, какъвто е. Аз не съм лесен характер и си го зная. Но бих възнаградила онзи, който не пожали сили и време да бъде с мен - ще му открия дълбините на сърцето си с всичките магии и чудеса, които пази. Аз съм добър водач в света на съкровеното. Познавам пътя в неговите глъбини: странни, но очарователни риби обитават тези места, а вие от повърхността не можете да ги забележите.

От: „Планетите на  любовта”, М. Дж. Абади, Клодия Бейдър, Изд. Хемус
Картина: Woman in White by Pablo Picasso, 1923