Христофор Колумб, Мартин Лутер, Фьодор Достоевски, Кърт Вонегът, Камю, Пабло Пикасо, Енио Мориконе, Ричард Бъртън, Ален Делон, Сам Шепърд, Мартин Скорсезе, Бил Гейтс, Леонардо Ди Каприо - стихията на непокорните.

(Picasso’s Self-Portraits -  35 Years Old (1917)

Аз искам да открия тайната на живота! Каквито и да са емоционалните ми преживявания, те са бурни. Всичко, което правя е заредено с чувства. За мен лошите събития не са само лоши, те са катастрофални. Добрите, не са само добри, а въодушевяващи. Съвсем рано се научих да не споделям всичко, което съм забелязал. Хората не обичат да бъдат разкривани, а аз съзирам твърде много. Така съм устроен. Невидимата страна на живота — всичко грешно, уязвимо, нездраво и дори отвратително - е за мен като на длан. Чудесно е, ако зад фасадата се крие любов, но за съжаление това не се случва често. Силната ми обвързаност с инстинктите е предимство. Но и голяма отговорност и аз имам нужда от самоконтрол. Затова съм потаен и затворен. Тази вътрешна дисциплина ми дава сила, която излъчвам и към другите. Тя ме прави и изключително сексапилен.

Всичко това се дължи на неуправляемата ми чувствителност. Аз приемам нещата твърде присърце. Боря се с параноята, с ревността и с отмъстителността, очаквам да постигна големи победи, когато се освободя от силните си емоции. Склонен съм към крайности, за да проверя себе си и околните. Копнея да проникна под повърхността на битието и затова съм неуморен, когато си поставя някаква цел. Ако постигането й означава раздяла с всичко, което най-много обичам, аз ще я платя. Напрягам се до краен предел и постоянно усещам това усилие. Когато нещата се разпадат, аз умея да ги възстановявам. Смъртта и прераждането са част от естествения цикъл на живота.

Някои смятат, че разрушавам, други че изграждам. Самото ми присъствие е едно предизвикателство. Не се вълнувам от вашите кризи, защото съм минал през много подобни състояния. Зная как се оцелява в тежки моменти, ето защо съм спокоен при буря. Никой не разбира по-добре от мен, че животът продължава и след провал или разочарование.

Идеалната жена за мен е силна, съсредоточена - жена, която може да издържи на всичките ми крайности и да продължи да живее с мен. Харесвам съблазнителните и в същото време спокойни и дълбоки като изворна вода жени. Истинските красавици не ме притесняват.

От: „Планетите на любовта”, М. Дж. Абади, Клодия Бейдър, изд. „Хемус”
*Picasso’s Self-Portraits -  35 Years Old (1917)