Мария Стюарт Кралица на Шотландия, Емили Дикинсън, Луиза Мей Олкът, Джейн Остин, Мария Калас, Джейн Фонда, Тина Търнър, Джуди Денч, Кристина Агилера…

***

Спомняте ли си онази стара песен „Не ме ограничавай”? Тя като че ли е писана за мен. Необходима ми е свобода - колкото повече, толкова по-добре. Стремежът към простор ми е вроден. Обичам да се наслаждавам на живота, обичам да ми е интересно и да върша онова, което ме привлича. Всичко в природата ми харесва. Когато съм навън се чувствам най-добре, за мен е безкрайният хоризонт и неговите неизменни звезди. Вселената е необхватна и аз искам да я опозная. Свободата е изключително важна за мен, затова уважавам желанието за независимост. Животът е прекрасен, безкраен път, който ни води към вълнуващи приключения - дори да са страховити, какво от това, и от тях ще научите нещо.

Хората често казват, че за мое щастие съм твърде независима. Какво означава това? Аз взимам всякакви решения сама, без чужда помощ. Ще ви кажа направо това, което мисля, дори и да не ме питате. Пряма съм, но нямам желание да обидя никого. Просто казвам истината такава, каквато я виждам, и ако греша не го правя нарочно.

Приятелите ми знаят, че държа много на моралните и етични взаимоотношения, на справедливостта и честността. Винаги търся истината. Когато открия правилния път, аз се придържам стриктно към него. Тъй като обхващам проблемите изцяло, често не стигам до подробностите и затова трудно се съсредоточавам върху нещо конкретно.

Моят идеален мъж обича свободата, но е по-земен. Може да пере и да готви, стига да не ми пречи, когато изпитвам потребност да се изявявам. Всъщност не би могло да се каже, че съм моногамна. Аз търся мъжа, който ще ме накара да почувствам, че е единственият в света. Аз зная, че той съществува. Ще го търся, докато го открия. Тогава заедно ще се запътим към хоризонта - като на филм, и аз ще имам с кого да споделя големите си мечти: най-накрая ще имам основание да вярвам в някого.

От: „Планетите на  любовта”, М. Дж. Абади, Клодия Бейдър, изд. „Хемус”
Картина: Hans Zatzka (1859-1945) Austrian Academic and fantasy painter, „Süße Grüße oder Liebesboten”, commons.wikimedia.org