Окултният философ, ясновидец, писател и ерудит Александър КРЪСТНИКОВ за значението на зодиакалния знак от духовно и астрологично гледище

Планетата Юпитер, която символизира великолепието, простира своето влияние дневно в съзвездието Стрелец (Sagittarius). Съзвездието трае от 22 ноември до 22 декември. Който се роди под негово влияние ще бъде със среден ръст, овално лице, високо чело, тъмни и светлокестеняви очи и тъмни коси. Весели и добродушни, те обичат всякакви забави, угощения и удобства: те са бързи в своите решения, състрадателни към бедните и се отличават със справедливост. В своите мнения хората от тая зодия са твърде консервативни, педантични и горди. На установената в обществените среди дисциплина се подчиняват, установения ред на нещата с удоволствие поддържат. Като обладават организаторски ум, те достигат блестящи резултати в сферата на практическата дейност. Тям в живота почти винаги върви на добро и заемат предните места в обществения живот. Древните окултисти са забелязали, че влиянието на Стрелец е двойствено, и намиращите се под това влияние стават или много добри или много лоши. 

До 30 годишна възраст родения през тази зодия ще бъде изложен на чести главоболия и заболявания на гърлото. Един от браковете (съзвездието Стрелец предсказва два брака) ще бъде твърде злополучен. Материалното благосъстояние ще зависи от личния труд, тъй като, макар и да се очаква наследство, то ще се получи доста късно. Познатите и другарите ще се окажат твърде полезни и тяхното съдействие и съчувствие ще подкрепя детето на Стрелец в трудни минути. Темпераментът във връзка с географското положение на местността ще бъде или нервен или нервно жлъчен. Магнетичен благотворен знак може да служи скъпоценния ясносин камък ПИРУЗЕ, който се носи под формата на пръстен, огърлица или кръст. Добрите числа през месец ноември са следните: 16, 22, 28, 29; 2, 4, 5, 7 и 8 декември: средните са тия: 23, 24, 26 и 30: останалите са лоши и трябва духознаеца да бъде по-внимателен за да не попадне на магнетичен ток от Черната ложа. През тая зодия може да се спечели милостта, която пребъдва вечно (Псал. 51:1) и която е противна на всякакви външни жертви и лицемерие. Мъчно може да се спечели вярата, която според aп. Павел, достига 23 дух. клас, е осъществяване на ония неща, за които се надяваме и поява на неща, които не се виждат  (Посл. към Евреите, гл. 11).

Стрелец е символ на наградите и наказанията, а също и на кръговото движение, което описва окръжност и определя границата, управлява бедрата. Положението му на небето е южно, източно, есенно. По своите елементни качества - огнен, холеричен, топъл и сух, горчив, мъжки, дневен и общ.

Под негово влияние са от растенията: черно- дробинка, игличината, финиковото дърво и др.

Влиянието върху човека е трояко: на физическото поле, на духовното и на Божественото поле.

На физическото поле: лице кръгло, цвят на кожата сочно червеникав, коса гъста, тъмноруса, ръст среден или по-долу от среден, глас ясен, брада дълга.

На духовното поле: характер жив, енергичен весел, оживен, открит и доброжелателен: любов към забавите и увеселенията на чист въздух: законност, благотворителност.

На Божественото поле: организаторска способност на ума, бързина в решенията.

Има опасност от болести на бедрата и коленете.

...

Първата десетица на Меркурий - от 22-и ноември до 1-и декември включително. 

Дух покровител е Ерегбуо. Тя придава независим характер, способност към науките и предсказва успех в съдебното поприще. 

Лицето им е бледо, с маслинен цвят с детски приятен изглед. Роденият тогава обича тайните науки, които изучава с жив интерес.

...

Втора десетица на Луната - от 2-и до 11-и декември включително.

Луната придава изменчивост на характера. Мъжете биват капризни, себелюбиви и неподвижни. Мъжете и жените са мекушави, пасивни по характер. Жените са особено предани и бързо се отдават на мъжете повече от любопитство, нежели от любов. Китайците като народ са тип на Луната. Дух покровител на десетицата е Саген. Много промени дарява в живота тоя Дух. Откровеност и чистота на душата са обикновено нейните качества. Въображението е развито. Хората са наклони към създаване на илюзии. Мистици и флегматици често се срещат. Родените под тая зодиакална десетица на Стрелец имат много пъти пророчески сънища. В книжнината търсят романтиката, увличат се в пътувания и фантастична живопис: хармонията ги опива. Не рядко се срещат меланхолици и лишени от любовно чувство. 2-и декември показва хитрост, тържествуваща над силата.

...

Трета десетица на Сатурн – от 12-и до 21-и декември.

Третата десетица завършва зодията и държи от 12-и до 21-и декември включително. Дух покровител е Хенен. Той дарява голяма сила на волята, избухливост на характера, остроумие и донякъде хитрост. Роденият обича философията. Хората от Сатурновия тип привличат съвпаденията в жизнените обстоятелства, независимостта и борбите. Символизира още страстта, противоположността в живота и зрялата възраст: той е предвестник на скръбта, на болестите и караниците, управлява мислените способности.

Допълнително въздействие 

Допълнително на Стрелец влияят още Юпитер, Венера, Меркурий, Сатурн и Марс. Юпитер въздейства от 22-и до 29-и ноември включително. Той дарява авторитет и благородство в характера. Венера въздейства допълнително от 30-и ноември до 5-и декември включително. Тя дарява веселост, съпружеска вярност, изкуство и музика. Меркурий влияе от 6-и до 10-и декември включително. Той дарява умствени способности и поляризира влиянието на слънчевия приток към мозъка. От 11-и до 16-и декември включително влияе допълнително Сатурн, планетата на недоверчивите хора. от 17-и до 28-и декември включително влияе допълнително планетата Марс, която дарява войнственост и разрушителност в земните характери.

Избрано от: „12- те астрологични знака”, Александър К. Кръстников, Духовна асоциация за окултни изкуства
*Sagittarius - The Centaur, detail from the Horoscope from „The book of birth of Iskandar”, en.wikipedia.org
*Sagittarius from a 1512 German woodcut, en.wikipedia.org