„2020 година е свързана със страха, усещането за недоимък, нагласата „повече за теб означава по-малко за мен“. Вместо да се боим, че ще бъдем принудени да излезем от зоната си на комфорт, би трябвало да планираме новата си обител. Промяната идва! Да й придадем облика, който бихме искали да има!“

Поглед към 2020 г. от известния астролог Гал САСОН, назаем от книгата му „2020. Астрологична прогноза. Скок на вярата: Раждането на нов свят“ (Изд. Кибеа) 

В продължение на десетилетия астролозите по света очакват настъпването на 2020 година с нетърпение и страх. Някои пророкуват бедствие (английската дума за бедствие dis-aster, образувана от представката dis и гръцката дума за „звезда“ aster, означава „против звездите“), други я сочат като годината, в която ще се роди Нова епоха. Аз се осланям на Буда – разумен Телец с Луна в Скорпион, който подчертава важността на средния път: 2020 ще бъде страховита година, която може да поведе човечеството към нова епоха. 

Какво можем да очакваме от година, чиито числа според нумерологията – 4 и 22 – вещаят както скръб, така и навлизане в тайните на живота? Как да тълкуваме факта, че ни предстоят 6 затъмнения вместо обичайните 4 и че едно от тях съвпада с лятното слънцестоене, а друго – с рождения ден на САЩ? Какво означава „върховен съвпад“ на Юпитер и Сатурн по време на зимното слънцестоене, което явление за първи път от началото на 19 век се премества от земните във въздушните знаци? Какво означава ретроградното движение на Меркурий, Венера и Марс по едно и също време? И най-важното – какво да правим в периода на редкия съвпад между Сатурн (Господаря на кармата) и Плутон (Господаря на смъртта)? Ще припомня, че предишните пъти, когато това се случи, се разрази епидемията от СПИН, започна Студената война и избухна Първата световна война.

2020 година е Параграф 22. Тя е година на Майстора строител, защото нумерологичното й число е 22 – чудесно начало за изграждането на нов световен ред и нова епоха. 22 се свързва с Шута – първата карта, която съдържа в себе си всички останали от 22-те карти на голямата аркана. Те се асоциират и с 22-те букви в азбуката на иврит, които според кабала са градивните единици, използвани от Създателя за сътворяването на Космоса. Прекрасно! Но 2020 година е също и четворка: свързана със смъртта, страха, запазването на статуквото, усещането за недоимък, нагласата „повече за теб означава по-малко за мен“. Числото 4 и неговите аколити* (Тук – неразлъчни спътници, сподвижници. – Бел. ред.) не желаят нов ред, а са се вкопчили със зъби и нокти в миналото. Те издигат стени, строят центрове за задържане и прокарват граници. Твърдят, че климатът не се променя, а въглищата са чиста енергия!

Четворката се свързва със зрелостта, в случая с онази енергия, която насърчава възрастните хора да вземат решения за бъдещето, въпреки че скоро ще умрат, без да се вслушват в  младите, на които принадлежи това бъдеще. До началото на юни 2020 Плутон (могъщество) и Сатурн (структура) са в Козирог (консерватизъм), докато Северният възел (посоката, в която се движим) се намира в противоположния знак – Рак (състрадание и безусловна любов). Въртим се в Параграф 22. Нужна ни е промяна, но планетите воюват помежду си и ни принуждават да се справяме с голяма част от населението, която се води от страха и не може да приеме промяната.

И така, какво да правим?

Отговорът ни се дава в края на 2020 – при благоприятно стечение на обстоятелствата, макар и в най-тъмния ден от годината, зимното слънцестоене. На 21 декември догодина ще преживеем нещо, което астролозите наричат Великият съвпад на Юпитер (разширяването) и Сатурн (фокуса). И двете планети се прехвърлят от консервативния Козирог в либералния Водолей – знака на хуманизма. Великият съвпад винаги обозначава края на един цикъл и началото на друг. За последен път това се случи през май 2000, когато се пукна балонът за „кошмара дотком“. През 2020 също можем да очакваме пукването на някакъв балон. Но както ще ви каже всеки майстор строител или зидар, градежът често се предшества от разрушение. Така че, вместо да се страхуваме от смъртта или промяната, трябва самите ние да се превърнем в промяната. Вместо да се боим, че ще бъдем принудени да излезем от зоната си на комфорт, би трябвало да планираме новата си обител. Промяната идва! Да й придадем облика, който бихме искали да има! 

Големият взрив на изравняването: съвпадът на Плутон и Сатурн

От много години астролози от различни течения очакват, боят се и предричат страховити бедствия за края на 2019 и началото на 2020. Причината е тройният съвпад: Плутон – архетип на суровата сила и страстта, се изравнява със Сатурн – душеядец и символ на трудните уроци, в момент, когато Юпитер се премества в Козирог (декември 2019). Юпитер обикновено се притичва на помощ, но пък с Козирог не се погаждат особено. Юпитер символизира възможностите, късмета и потока, но когато преминава през Козирог, се чувства ограничен. По-лошото е, че склонността на Юпитер към разширяване може да раздуе разрушителните качества на съюза между Сатурн и Плутон. Тъй като тази драма се разиграва във владенията на Козирога, съществува сериозен риск от рецесия или поне от значително забавяне в световната икономика. През 2020 се налага да възприемем пестеливостта на Козирога и да бъдем особено предпазливи по отношение на излишните разходи.

Съвпадът на Сатурн (най-далечната видима с просто око планета) и Плутон (най-отдалечената от Слънцето „планета“) има ефекта на новолуние – символ на ново начало, повратна точка, прелистване на страницата в историята на човечеството, отваряне на нов файл. Съвпадът ни връща към началото и отваря вратата за едни възможности, а за други я затваря. Така че поради всичките си съвпади (Плутон/Сатурн, Плутон/Юпитер, Юпитер/Сатурн) 2020 е действително ново пътешествие за Шута.

От книгата: „2020. Астрологична прогноза. Скок на вярата: Раждането на нов свят“, Гал Едем Сасон, изд. Кибеа
Изображение: изд. Кибеа
Илюстрация: New Age, 2017, Yu Hong
, Hong Kong, artbasel.com