За мистичната душа на знаците по колелото на Зодиака с поетичното слово на големия наш писател, физик, учител и мъдрец Георги ТОМАЛЕВСКИ.

Овен 

Една пееща стрела нарани небето на изток, и оттам надникна денят.

Слънцето тръгна по колелото на зодиака, за да извърши отново чудото на своя път, за да се затвори още един извитък по спиралата на вечното време.

Aries – тайна на всяко начало, велико пробуждане на света, предвечен ден на дните, когато започна разгъването на световната тайна, ключ на мъдростите и глава на вечния закон.

Aries – в твоите трепетни дни се събужда пролетта на Земята, и прелетните птици идат с викове в долините, където още лежат неразтопените преспи на дълга зима.

Слънцето е вече родено из утробата на предвечното битие. Огнените коне са запрегнати и пътят е очертан. Ще полети колесницата и ще запеят четирите времена на годината.

Денят е разделен от нощта с мярката на правдата; светлината е разделена от тъмнината със синора на словото; животът е отделен от смъртта с меча на духа!

Ще тръгне Слънцето, ще поеме своя път, ще запеят небесата, и на Земята ще цъфнат първите бели цветове. Един кос ще кацне на клончето и ще извика възторжено към лазура на чистото небе. Децата ще се пробудят в утрото, и в лъчите, нахлули в стаята им, ще танцува радостта на новия ден.

В обич се роди светът, с мъдрост начена той първите си стъпки, в истина ще се облече вселената.

С пролет ще почне кръгът на времето, с пролет ще се затвори той, за да започне нова пролет.

Aries – главата на великия кръг, глава на всеки почин, начало и край, миг в безкрая на живота, към който се връща лъчезарното огнено сърце, за да започне все новото начало!

Из: „Астрономия за народа“, Георги Томалевски, изд. Сдружение Слънчогледи
* Фрески, изобразяващи месеците март, април и май в Palazzo Schifanoia (Ferrara, Italy). Сцена: Март - триумфално шествие на Минерва. Детайл: Зодия Овен и алегорията на пролетта, 1469-1470, Francesco del Cossa (c. 1430 - c. 1477), commons.wikimedia.org