„Чувствам, че нещо идва към мен като дяволче от кутийка, а аз политам като ракета.”

(Aries zodiac sign, Jantar Mantar, Jaipur, India. 18th century CE)

Докато таткото забавлява гостите, бебето Овен, оставено в кошчето, реве до посиняване, че не му обръщат внимание. Как смеете, родители такива? Кой командва в тая къща? Ще разберете това още щом го докарате от родилното. Вашето дете, управлявано от Марс, ще бъде главнокомандващият. Изобщо не се и съмнявайте. То няма да мрънка или да хитрува, а направо ще крещи и ще тропа с лъжица по чинията, когато вече седи само на високото детско столче с масичка. Твърдо ще ви предяви своите предпочитания и вие ще разберете, че металът на родените през април е желязото, а камъкът - диамант, най-твърдият минерал на земята. Малкото Овенче прохожда и проговаря по-бързо от другите деца. По-палаво е от тях. Но само опитайте да му кажете „Не пипай там" и ще видите! С него трябва да сте непрекъснато нащрек. Внимавайте да не падне, защото ще си нарани главата или лицето (предразположено е към такива травми). Оглеждайте се за остри предмети наоколо, пазете го от огъня и врялата вода. Можете да бъдете сигурни, че има ли нещо горещо и забранено, то моментално ще навре любопитната си лапичка там. И въобще няма да се поучи от това.

Вашето дете Овен расте яко и пъргаво. Леко се преборва с всичките там шарки, заушки, скарлатини. Никненето на зъбите може да бъде по-тежко, но и с това ще се справи. Само на вас тежко ви! Защото вече ще започне да проявява особеностите на своя характер. Ако му пречите или забранявате нещо, ще избухне в неразумен гняв. После бързо ще му мине. Ще ви се усмихне подкупващо и ще ви задуши в своята гальовна мечешка прегръдка. Пазете го от ранни емоционални стресове, защото те могат да го превърнат в тъжен кротък Овен, чиито рога обаче не са по-малко опасни. Детето Овен щедро раздава играчките си на всички наоколо. Но щом някой го обиди, щедростта му ще секне. Опитайте да му попречите да отиде там, където иска, или да направи това, което си е наумило. Тогава бъдете готови за гръм и мълнии. Когато тръгне на училище, често ще забравя да напише домашните си. Излишно е да му давате за пример Деца Козирог, Рак, Дева или Риби, които са по-послушни от него. По-добре му хвърлете някакво предизвикателство, например че е разсеяно и по-посредствено от другите, но за вас това няма значение, защото го обичате такова, каквото е. Елате да видите тогава какво значи бясно учене. То ще ви докаже, че може да бъде най-доброто в класа. Споделете опита си с учителката. Тя ще ви бъде благодарна, особено ако има повече Овни в класа си. И тъй като не всички родители на дете Овен знаят този трик, нека ги успокоя - никога не е късно децата им да наваксат пропуснатото.

В огнената натура на вашето дете ще откриете несъвместими черти. То е добродушно и жестоко, мило и нахално, сантиментално и с развинтено въображение, но в същото време не би се оставило да го излъжат. С една дума, то е упорит и практичен мечтател идеалист. Детето Овен обикновено е лидер сред другарчетата си. То обича да играе и да измисля игри, които често се превръщат в необуздани щуротии. Затова го дръжте под око. Животът му е подготвил много удари. Днес то е вироглаво и изглежда несъкрушимо, но утре може да дотича при вас да търси закрила със сълзи на очи, защото някой се е присмял на ентусиазма му или е попарил мечтите му. Малкият Овен вярва в магьосници и великани, които могат да поместят цели градове. Ще му се той самият да бъде като тези великани и да твори чудеса. Но когато разбере, че на света има освен добро и зло, освен вълшебници и разбойници, които убиват, се стъписва. Все пак бързо се окопитва и пак се втурва напред. В битките ще се покрие с рани, но няма да се откаже да продължи. Крийте добре приготвения за Коледната нощ или рождения ден подарък. Овенчето е нетърпеливо и ще го открие. Не разваляйте магията на дядо Коледа. То вярва в нея.

Чувствителността му се закалява от това, че след годините на детската вяра ще дойдат следващите, в които ще свикне да не вярва. Урокът е необходим. Овенчето е с широки пръсти и бързо харчи джобните си пари. Но то ще ви даде с удоволствие последното си петаче, а малката ви дъщеричка с него ще откупи от уличните разбойници живота на котето. Ако малкият Овен получи повече грубост и незачитане, отколкото топлина, това ще го нарани. Може да изгради у себе си жестокост като защитна реакция. Трябва да му обясните внимателно, че не е хубаво да се гаври и издевателства над по-кротките деца. По-добре е да проявява съчувствие и великодушие. Никога не му се налагайте и не му заповядвайте. Говорете му кротко и с усмивка и ще видите как ще направи много неща, за да ви се хареса. В един момент младият Овен може да напусне дома си, защото иска да бъде независим. После ще се върне сам, след като се поблъска и помъдрее. Жадно ще чете, ще чувства нужда от по-стабилно образование, макар че годините за следване са прекалено дълъг срок за него и чиста загуба на време. Ще иска отведнъж да постигне всичко.

Няколко съвета към родители и учители: Когато ги хвалите, на децата от зодия Овен им поникват криле. Тогава те искат да постигнат все повече и повече. Изградете у тях чувство за отговорност и не ги оставяйте да бездействат. Ако не вършат нещо полезно, ще използват енергията си, за да правят бели. Нужен им е много сън, за да възстановят тази енергия. Детето Овен обича приказките и вярва в чудеса. Ако успеете да го възпитате с внимание и топлота, когато по- расне, то само ще умее да мечтае за невъзможното и да постига тази мечта.

От: „Слънчевите знаци на зодиака”, Линда ГУДМАН, изд. Фортуна, 1990
Илюстрация: Aries zodiac sign, Jantar Mantar, Jaipur, India. 18th century CE, commons.wikimedia.org