Келтската представа за Вселената се свързва с формата на дървото, чиито корени са прораснали дълбоко в почвата, а клоните – извисени високо към небето. Дърветата се смятат за одухотворени и следователно за живи същества, притежаващи както безкрайно познание и мъдрост, така и магически сили и символично обозначават цикъла на живот, смъртта и обновлението. В келтския календар отделните видове дървета са свързани с всяко новолуние. Думата за дърво на келтски има двояко значение, което не се ограничава само до смисъла на дървото като растение, но носи и по-абстрактната идея за буква, писменост, знак. Всеки един знак съответства на период от годината.

(Alley Bordered by Trees, 1884, Vincent van Gogh)

Бреза – този, който има достижения
(24 декември ~ 20 януари)

Ако сте роден под знака на Брезата, вие сте много предприемчив човек, който често мотивира другите и те лесно стават жертви на вашата предприемчивост, усърдие и амбиция. Вие постоянно искате още, търсите нови хоризонти и си поставяте по-високи цели. Периодът, в който сте родени, е забулен в тъмнина и затова вие постоянно търсите начин да се измъкнете и намерите светлината. Родените под знака на Брезата, подобно на самото дърво-бреза, са жилави, еластични. Вие сте толерантни, разсъдливи и родени лидери. Често взимате лидерски позиции бързо, когато се налага. От нежната страна, вие носите красота в пустошта, осветлявате стаята с присъствието си и очаровате тълпите с бързия си ум. Съвместими сте със знаците Лоза и Върба.

Офика – този, който мисли
(21 януари ~ 17 февруари)

Според келтската дървесна астрология родените под знака на Офиката са философите на зодиака. Ако сте роден под енергията на Офиката, то вие се отличавате с проницателен ум и високи идеали. Мислите ви са оригинални и креативни, което дори води другите до объркване откъде ли идвате. Това често ви кара да страните от хората, защото си мислите, че те така или иначе не ви възприемат. Независимо от това, че изглеждате хладни външно, вътрешно имате изгарящи от страст идеали. Тази вътрешна страст поражда вътрешната ви мотивация да се движите напред в живота си. Имате естествена способност да трансформирате ситуациите и хората около вас само с присъствието си. Имате силно влияние по един много спокоен начин и околните очакват от вас уникални перспективи. Офиките си пасват добре с Бръшлян и Глог.

Ясен – този, който омайва
(18 февруари ~ 17 март)

Родените под знака на Ясена според келтската дървесна астрология са свободомислещи. Фантазьори, инициативни и природно артистични, виждат света като чиста капка вода. Има тенденция от време на време да сте мрачни и дръпнати, но това е защото вътрешният ви свят е в постоянно движение. Вие сте в допир с музата и се вдъхновявате от природата. Вие вдъхновявате всичко, до което се докоснете, и хората търсят омайното ви присъствие. Вие се интересувате силно от изкуство, поезия, наука и теология. Може да ви мислят за саможив, но вие сте се потопили в собствения си фантастичен свят. Постоянно сте в състояние на обновяване и почти не се интересувате от мнението на околните за вас. Ясенът си пасва с Върбата и Тръстиката.

Елша – този, който прокарва браздата
(18 март ~ 14 април)

Ако сте родени под знака на Елшата, то вие сте от хората, които по естествен начин намират правилния път и посока. Вие сте в постоянно движение и ще прокарате пътя с огнена страст, често увличайки със себе си лоялни последователи. Вие сте чаровен, общителен и често се сработвате с различни характери. С една дума разбирате се с всички и всички биха искали да са около вас. Това е, защото сте уверени в себе си, имате силна вяра в себе си. Тази увереност е заразителна и хората забелязват това ви качество бързо. Вие сте много фокусирани и не харесвате излишното размотаване. Хората от този знак са способни да виждат същността и не толерират показността. Ценят високо времето си и считат, че пилеенето на време е престъпление. Мотивират се от действието и резултатите. Разбират се добре с Глог, Дъб и дори Бреза.

Върба – този, който наблюдава
(15 април ~ 12 май)

Ако сте роден под знака на Върбата, вие сте ръководен от луната и следователно сте подвластен на мистичните аспекти на лунната реалност. Това означава, че сте изключително креативни, инициативни (хора с изключителна психическа способност) и интелектуални. Разбирате цикличността и разбирате, че всяка ситуация си има своя сезон. Това ви дава възможност да приемате нещата реалистично и ви прави по-спокойни от повечето хора. Научавате лесно и често впечатлявате хората около вас с вашата памет. Често от вас блика потенциал, но често се въздържате, боейки се от пищността. Съвместими сте с Брезата или с Бръшляна.

Глог – този, който има илюзии
(13 май ~ 9 юни)

Хората, родени под знака на Глога, не са това, което изглеждат. Отвън са едни, отвътре тотално други. Те са много различни. Отговарят на поговорката „не съди книгата по корицата”. Отвън изглежда, че водят съвсем обикновен живот, но отвътре крият силна страст и неизчерпаем креативен пламък. Те са адаптивни към всеки начин на живот – самите се чувстват комфортно и карат другите да се чувстват по такъв начин. Любопитни са и се интересуват от много неща. Те са невероятни слушатели и хората ги търсят, за да се разтоварят пред тях. Ако сте Глог, то имате невероятно чувство за хумор. Виждате голямата картина и имате невероятно вътрешно чувство. Подхождат си с Ясен и Офика.

Дъб – този, който стабилизира
(10 юни ~ 7 юли)

Родените под този знак имат изключителната способност да бъдат силни. Защитават другите и са говорители на тези, които не могат сами да се изразяват. Те са кръстоносци, говорители на онеправданите. Възпитаващи, щедри и помагащи. Самоуверени сте и вярвате, че нещата ще се развият в позитивна посока. Уважавате историята и миналото и често ставате учители. Обичате да споделяте знанията си за миналото с околните. Те изминават дълъг път, за да намерят себе си в живота. Живеят дълго, щастливо и се радват на многобройно семейство, участват в богат социален живот. Съвместими са с Глог и Тръстика и Бръшлян.

Илекс – този, който ръководи
(8 юли ~ 4 август)

Това е царствен знак. Благороден, високо извисен, лесно стават лидери и властни хора. Лесно приемате предизвикателства, ако сте родени под този знак. Преодолявате лесно трудностите, препятствията. Ако срещнете препятствие, вие се амбицирате и удвоявате усилията, за да постигнете крайната цел. Много рядко може да бъдете победен. Затова много от хората ви следват и ви считат за лидери. Дори в ежедневието сте състезателни и амбициозни. Може да станете арогантни, но само когато сте сигурни във възможностите си. Когато ви опознаят, вие сте щедри, внимателни и чувствителни. Високо интелигентни. Справяте се с науките лесно. Тъй като не полагате усилия, често живеете на стари лаври. С други думи, ако не сте постоянно в движение и не се трудите, можете да започнете нездравословен и мързелив начин на живот. Имате нужда от баланс и това ви го дават Ясенът и Бъзът.

Лешник – този, който знае
(5 август ~ 1 септември)

Вие сте високо интелигентни, организирани и полезни. Както и хората, родени под знака на Илекс, вие сте академични и се откроявате в класната стая. Способни сте да избирате полезната информация, да обяснявате с изумителна точност. Знаете добре фактите и сте информирани в подробности. Често изглеждате в очите на другите като всезнайко, но не можете да контролирате това. Умни сте и знаете правилната посока на действие. Възприемате детайлите и харесвате нещата да са точно така. Често това, че владеете реда и контрола, ви води до принудително поведение, ако не сте проверили предварително нещата. Владеете числата, науките и имате аналитичен ум. Обичате правилата, често ги създавате, вместо да ги следвате. Пасвате си с Глог и Офика.

Лоза – този, който изравнява нещата
(2 септември ~ 29 септември)

Родените под този знак са родени в периода на равноденствие и са често променящи се и непредсказуеми. Пълни сте с противоположности и нерешителност. Това е, защото вие виждате двете страни на нещата и симпатизирате и на двете страни. Трудно е да изберете едната страна, защото виждате положителното и в двете. Има области в живота, където сте категорични. Това са храната, виното, музиката и изкуството. Имате изтънчен вкус и сте познавач на изтънчеността. Обичате лукса, и можете да превърнете една дрипа в произведение на изкуството. Чаровни сте, елегантни сте, имате класа. Често сте в ситуация, другите да се възхищават на вас и вашата поза. Пасвате си с Върбата и Лешника.

Бръшлян – този, който оцелява
(30 септември ~ 27 октомври)

От всички ценни качества на хората, родени под знака на Бръшляна, най-ценното е това, че можете да преодолеете всички проблеми. Имате интелект, но по-ценно е състраданието ви към другите и верността към хората. Вие се раздавате и сте винаги на място да подадете ръка за помощ. Родени сте в мрачни времена и за това понякога животът ви може да е тежък. Това понякога изглежда несправедливо, обстоятелствата идват прекалено бързо. Независимо от това, вие приемате проблемите мълчаливо и спокойно и с душа, пълна с милост. Има тенденция да сте силно духовни и да се поддавате на силна вяра и това ви помага в трудностите. Вие сте остроумни и спокойни, харизматични и добре се чувствате в обществото. Подходящи знаци за вас са Дъб и Ясен.

Тръстика – този, който любопитства
(28 октомври ~ 24 ноември)

Родените под знака на Тръстиката са хората, които пазят тайни. Ровите дълбоко в смисъла на нещата, за да откриете истината, скрита дълбоко. Те най-често стигат до сърцевината на нещата. Обичате интересните истории и често ви въвличат в клюки, скандали. Вие сте добри историци, журналисти, археолози. Обичате хората, защото те ви дават разнообразно тълкуване на нещата. Вие сте опитни в примамването на хората да говорят с вас, понякога сте манипулиращи. Но имате силно чувство за истина и чест, което прави вашите схеми безболезнени. Пасвате си добре с други от вашия знак, Ясен и Дъб.

Бъз – този, който търси
(25 ноември ~ 23 декември)

Това са хора, които обичат свободата и често изглеждат диви за другите знаци. На младини често живеят есктремен живот, търсачи на силни усещания. В този период на годината слънцето преминава бързо и това е заложено в натурата Ви. Често сте считан за аутсайдер. В действителност вие сте дълбоко съвършен, с философски наклонности. Вие сте много внимателни с околните и имате желание да им помагате. Тази помощ е често възпрепятствана от вашата брутална честност, която споделяте открито. Разбирате се добре с Елша и Илекс.

Източник: thedevilgoddess.blogspot.bg
Изображение: 
Alley Bordered by Trees, 1884, Vincent van Gogh, chinaoilpaintinggallery.com