Астрологът Хули Леонис за силата на ретроградните планети в хороскопа и духовното пробуждане, което носят в живота ни. Назаем от  книгата му „Ретроградните планети“ (Изд. „Апостроф“)

(„Ретроградните планети“, © изд. Апостроф)

Сега е моментът да отговорим на въпросите: „Какво означават ретроградните планети и защо аз имам такива?“

В един езотеричен контекст може да се каже, че ретроградните планети са връзката между времевите планове. Винаги проблемът, поставен от ретроградната планета, се корени в нашето необозримо далечно минало, накъде там в друг живот. Проблемът може да идва и от конкретни събития, свързани с родовата ни история. Всичките тези линии от миналото се преплитат в настоящето и изискват решение. От това решение зависи какво ще пренесем със себе си напред в бъдещето и по какъв начин ще облекчим или натоварим допълнително родовата енергия.

Когато говорим за ретроградни планети, винаги говорим и за перспективи, които трябва да се напаснат. При тях става въпрос за синхронизиране на нашия вътрешен свят с външния, защото именно тази връзка е била нарушена и сега ни предстои да я поправим.

Ретроградна е тази планета, която спира движението си и започва да се движи назад. Това движение назад не е реално, просто така ни се струва, когато наблюдаваме планетата от Земята. За мен лично е много по-интересно езотеричното тълкуване на ретроградните планети, отколкото гледната точка на астрономията.

Всяка една планета има различен период и честота на ретроградност. Най-често ретрограден е Меркурий, затова и толкова често чувате израза „ретрограден Меркурий“, който вече се е превърнал в нарицателно.

Класическото тълкуване на ретроградните планети е по-скоро негативно. Често ни предупреждават какво да не правим и как да се предпазим от опасност по време на даден ретрограден период. Не ни казват обаче какво е позитивното в този период, защото винаги има такъв елемент. В битов и всекидневен план ретроградните планети могат да създадат объркване, но ние сме и духовни същества и именно в този план ретроградните ни планети са много ценни и са мотиви за духовно пробуждане.

Ретроградните планети са директно свързани с родовата ви енергия. Те показват сфери от родовата ви история, в които има заплитания, потулени проблеми, които са били заметени под килима и всички се правят на слепи и глухи за тях. Енергията обаче не може да се скрие, тя може да изчака, но винаги намира начин, по който да се покаже, по който да се манифестира, и докато това не стане, тя може да създава много проблеми на всички членове на семейството.

Една ретроградна Венера може да означава несподелена и нещастна любов, която споделят членовете на семейство, един ретрограден Сатурн винаги маркира нарушена връзка между човека и обществото. Този проблем изисква да бъде видян, да бъде осъзнат и чак тогава може да бъде решен. Това не е лесно, защото редица поколения са се опитвали да го прикрият и да се направят, че го няма. За да стигне до вас като ретроградна планета, този проблем се е опитвал да се появи в живота на предците ви, но безуспешно. Сега той е и ваш проблем. Вие сте го взели от родовата ви енергия, която ви дава чувството за принадлежност и лоялност, затова го и носите. Вие знаете за този проблем още преди да се родите. Знаете, че трябва да се справите с него. Дори сте готови да го направите. Често, след като се родим и попаднем във физическия свят, разбираме, че идеите не се реализират толкова лесно в материалния свят, но е важното, че ги има и от нас зависи да намерим най-правилния начин, по който това да се случи.

Но нека да не обвиняваме само баба ви и дядо ви. Ретроградните планети маркират и сфери, които са били проблемни лично за вас в минали животи. Личната карма синхронизира на родовата такава, затова ние си избираме както родителите, така и прародителите и цялата енергийна система, в която слизаме в настоящия живот.

Отработвайки проблем, поставен от родовата ви енергия, вие отработвате и личен ваш проблем. Това, че сте убили жена си в минал живот, че сте изневерявали на мъжа си, че сте съсипали емоционално човек, може и да е приключило като сценарий в минал живот, но енергетиката е останала и на вас ви предстои да я отработите като товар, който си носите по вашата индивидуална карма.

Ретроградните планети са маркери, които душата ви е поставила, за да не забравяте откъде идвате и да не повтаряте същите грешки.

Това са теми, които са подчертано важни в живота ви. Дори може да фокусирате цялата си енергия над тях и да се вайкате безутешно, когато има проблеми точно в тeзи области. Въпросните области са маркирани в рождената ви карта чрез ретроградната планета, нейния знак и дома, в който попада.

Откъс от: „Ретроградните планети“, изд. „Апостроф“
Снимка Хули Леонис: Марина Бянова