Не се ражда дете, за което предците не са приготвили роля ♥ Димитър ХАДЖИЙСКИ

„В семейството всеки въздейства на другите и в същото време търпи тяхното влияние. Семейството се държи скрепено на обединяваща сила, която въздига и в същото време потиска индивида.“

The Tree of Life, Stoclet Frieze (1905) by Gustav Klimt

Семейството от астрологична гледна точка в прехода Риби - Водолей

Защо разглеждам семейството от астрологична гледна точка? Семейството разглеждам от астрологична гледна точка, защото в този вид, в който съществува, подлежи на еволюция. Защото семейството е изключително важно за създаване на пълноценни личности, а не всеки е способен да създаде здравословна семейна среда, в която да израстат такива личности. Защото духовното пробуждане ще доведе до по-малки раждания на индивиди с увреждания.

С какво се характеризира прехода Риби - Водолей по отношение на семейната динамика?

В семейството всеки въздейства на другите и в същото време търпи тяхното влияние. Семейството се държи скрепено на обединяваща сила, която въздига и в същото време потиска индивида. Трудно е да се схване този парадокс, но ако го схванем ще може по-добре да вникнем в сложната структура на семейната единица, където индивида се развива, поддържа своите граници и в същото време живее в пределите на самото семейство. Причина за това мое разбиране е, че израснах в необикновено семейство и изминах труден път до създаването на настоящото си семейство. Астрологически това се вижда от разположението на Уран в моя хороскоп.

В моя хороскоп Уран се намира в четвърти дом - това е дома на семейството, на нашите корени. Кое е необикновеното на семейството, в което израснах?

Семейството, в което израснах, се състоеше от двама родители с шест деца - три дъщери и трима братя. Необикновеното беше, че семейството живееше разделено в две различни села, на разстояние 15 километра едно от друго. Едното село беше родното село на баща ми, а другото - родното село на майка ми. В едното село майка ми живееше с трите си по-малки деца, а другите живееха сами без родителите си в другото село. Баща ми прехождаше от едното село до другото през две седмици на кон. Всъщност семейството съществуваше като две семейства. И в двете села се отглеждаха свине, овце, кози и кокошки, обработваше се земята, месеше се хляб и се изпичаше в домашната фурна. Сестрите ми на около 15 години вече се чувстваха домакини, месеха хляб, грижеха се за добитъка, обработваха земята. Всеки се учеше на труд и самостоятелност. Всеки се чувстваше отговорен за обработване на земята и прибиране на реколтата, за храненето на добитъка…

С Уран в четвърти дом лично аз не се чувствах дълбоко свързан с биологичното си семейство. Като най-малък често се чувствах потиснат и малтретиран от по-големия си брат. Уран в четвърти дом показва откриване на общност, към която трябва да принадлежим. Фамилните корени за мен не бяха стабилни. Неспокоен търсех пространство и свобода, търсех своя истински „духовен” дом и семейство. Човек винаги произлиза от едно семейство, а след това създава други семейство. Какво семейство създадох?

Страхувайки се от загуба на алтернатива, дълго се скитах и не желаех да пусна корени на едно място. Вътрешно чувствах, че някъде има по-добро място за живеене. Едва когато станах на 70 години съдбата ми предложи желаното място и заедно с усилията на дъщерята построихме желания дом. Настоящия си дом бих нарекъл духовен, защото се използва за провеждане на групови занимания, в които стремежът към духовност обединява участниците.

Осезателно чувствам влиянието на Уран в моя семеен живот. От разположението на Уран в своя хороскоп разбрах защо съм се родил в необикновено семейство, защо изживях трудности в брака, защо животът ми е бил променлив и непостоянен. Всъщност Уран винаги ме е тласкал към необикновеното и нестандартното, винаги е поддържал интереса ми към метафизиката и астрологията. Уран е причина за създаване на семейство на други основи.

Преходът Риби - Водолей ни призовава да отворим сърцата и умовете си за нов подход при създаването на семейство, според принципите на Уран и Новата епоха. Какво е астрологическото ми виждане за създаване на семейство?

Както хората са несъвършени и имат проблеми, така и семействата са несъвършени и имат проблеми. Това изисква нов подход към създаване на семейството като основна градивна клетка на обществото. Необходима е промяна. Промяната е творчески източник за съществуването на устойчиво и здраво бъдещо семейство. Страхът от промяна пречи да се въведе нов подход за изграждане на семейство.

Поддържането на единство в семейството зависи от много фактори. На първо място това е съвместимостта между майката и бащата: физическа, емоционална, сексуална, интелектуална, общи интереси… На второ място, това е зачитане на индивидуалността на всеки член на семейството - стремеж към задоволяване на битовите нужди, нуждата от образование и така нататък.

Поддържането на семейството чрез насилие се превръща в проблем. Семейство, където е вкоренена нагласата към насилие е обречено на самоунищожение. Въпросът е как да предпазим семейството от разрушение, как да се предпазим от необмислени бракове с цел да се намалят лошите последствия.

Тонът на взаимоотношенията се дава от бащата и майката. Влиянието на бащата погледнато астрологически се вижда от Слънцето и аспектите, които то има с планетите на другите членове на семейството. Влиянието на майката е показано от Луната и аспектите, които тя има с планетите на членовете на това семейство. Но най-важният аспект е този между Слънцето и Луната, между Марс и Венера на майката и бащата. Родителите чрез личния си пример имат най-силно влияние за разбирателството и неразбирателството, за сплотеността или разединеността в семейната среда, в която растат и се развиват децата.

Връзката между Слънцето и Луната символизира отношенията между нашите родители и посланията, които сме приели от тях по отношение на собствената си роля в качеството на мъж и жена. Аспектът Слънце - Луна показва дали с лекота или с трудности изживяваме нашата връзка със семейството си. Не е ново твърдението, че атмосферата в семейството може да се разкрие чрез хороскопа. Във философски аспект Космосът представлява едно голямо семейство изградено от дванадесет принципа, започващи от Овен и завършващи в Риби. В действителност никой не е само Овен или Риби, а смесица от дванадесетте знака. В хороскопа космическите сили, знаци и домове постоянно си взаимодействат, затова може да се каже, че човек се ражда в една астрологична система, където съществува съответствие между семейните роли и планетите. Така например родния баща се представлява от Слънцето, а майката - от Луната. Родните братя и сестри се представляват от Меркурий, Венера и Марс, а дядовците и бабите се проектират в Сатурн, Уран, Нептун и Плутон.

Астрологията намира връзка между дадено планетарно разположение на небето и една особена последователност на събития на Земята. От гледна точка на астрологията, семейството може да се разглежда като една затворена система, в която това което се случва на един от членовете му, повлиява на останалите и обратно.

Всеки член от семейството е свързан с рода, роднините и предците. В центъра на системата се намират родителите и децата им, родителите на родителите, прадядовците и прабабите и всички предци. Може да се каже, че във всеки един индивид живее силата на предците му.

Събитията в семейството следват някаква вътрешна логика, която се подчинява на причини, породени от родовата същност. Трудно е да се обяснят причинно-следствените връзки с родовата система, защото тези връзки са с отдавна починали хора, защото е нужно да свържем човешкото с божественото и смъртното с безсмъртното. Онова, което се твърди със сигурност е, че не се ражда дете, за което предците не са приготвили роля. Има се предвид не тяхното физическо, а тяхното психологическо присъствие. Предците живеят у нас с цялото минало на нашите деди и прадеди. „Душата ни е океан, пространство, в което времето няма значение”, казва К. Г. Юнг.

Насилието в семейството най-явно е показано от квадратурата Марс - Плутон. Този аспект съществува в моя хороскоп. При него инстинктът за оцеляване на единия се сблъсква с този на другия. Всеки се стреми да постигне независимост или да завладее другия.

В резултат насилието приема груба реалност, в която се проявява много необузданост. Тази необузданост може да се прояви като насилие между съпрузите, насилие между родители и деца, насилие между брат и сестра, насилие между брат и брат,/ както се получи в моето детство и юношество./ Малтретирането, което преживях в детските си години, много ясно осъзнах като възрастен чрез квадратурата Марс във Везни – десети дом и Плутон в Рак - седми дом. Всъщност душата ми е избрала малтретирането като принуда да се откъсна от нездравословната семейна среда. Ранното ми напускане на семейството, в което израснах бе провокирано от обстоятелства, върху които нямах контрол. Сега съм много благодарен на тези обстоятелства, защото осъзнавам как душата ми следва избрания път.

Много са нещата върху които нямаме контрол. Много аспекти може да изследваме в един хороскоп, за да открием пътя, който е избрала нашата душа: да разберем кармата, която е нужно да отработим в този живот, дали е избрала да създаде семейство, дали ще имаме деца и прочее. Но най-важното, което астрологията ни показва е да зачитаме изборите, направени от нашата душа и да ги съгласуваме с Божията воля. Защото нито една връзка, нито една семейство не може да бъде успешно, ако не е благословено от Бога.

Със съкращения от: „Епохата Водолей: Реалност - Еволюция - Съзнание“, Димитър Хаджийски, София, 2012 г.
Картина: The Tree of Life, Stoclet Frieze (1905) by Gustav Klimt; chinaoilpaintinggallery

286076 Преглеждания
В този ред на мисли