Тя е една от най-знаменитите майстори на фотографията. Мадам Басман добавя своя изящен щрих в занаята и дарява модната фотография с финес и грациозност.

Лилиан Басман се ражда през 1917 година в еврейско семейство, емигрирало от Русия в Ню Йорк. Още в детството си се запознава с Пол Химел, син на друга емигрантска двойка. Той бил увлечен по фотографията, която пленява и Лилиан. На 15 години, тя напуска дома си, по-късно двамата с Пол от приятели стават съпруг и съпруга и живеят щастливо заедно почти 80 години.

В търсене на свой собствен стил, Лилиан се занимава с живопис, работи като модел, позира на известни художници и фотографи. И именно тогава разбира, че вижда модната фотография по начин съвсем различен от останалите. Тогава Лилиан решава да обедини своите най-големи страсти – фотографията и живописта и нарича своя стил абстрактен експресионизъм. Нейните героини са нежни, елегантни и крехки.

През 1940 година, тя е поканена на работа в популярното списание Harper’s Bazaar. Всичко, към което се стреми Басман е да освободи снимката от тежест, да създаде ефирен кадър. Мек фокус, висок контраст, прецизно подбран фон – за тогавашното време, творчеството й било истински експеримент.

Моделите работели с нея леко и приятно. Фотографката не бързала, създавала нужната атмосфера, подхождала с търпение и разбиране, за да спечели за снимката най-важното – контурите на женствеността.

Тя останала вярна на черно-бялата гама и вярвала, че цветът унищожава загадката, която е толкова важна и за жените, и за фотографиите.

Лилиан Басман напуска този свят на 94 години през 2012-та, три години след смъртта на своя съпруг Пол.

          

Снимки: cameralabs.org