Той твърди, че е роден през 1938-ма. Истината е, че Карл Лагерфелд се ражда на 10 септември 1933-та, но какво тук значат някакви си 5 години… От десетилетия неговите творения дефилират по световните модни сцени и кимат елегантно на най-бляскавите звезди на шоубизнеса и изтънчени богаташи, седнали на първите редове. На 83 години, Лагерфелд е емблема за стил и скандал – едно фино съчетание, което му се удава с естествена лекота. Отвъд пределите на своите модни достижения, той е виртуоз на острите реплики, досущ като легендарната мадмоазел Шанел. Сладкодумието на Карл е събрано  в неговата книга ”Мъдростта на живота. Философия на смисъла”, а ние с радост споделяме някои от тях.

За себе си и не само

Ненавиждам интелектуалните разговори. Интересувам се само от собственото си мнение.

Да се прощава е твърде лесно. Мога случайно да забравя, но не и да простя. Предпочитам да отмъстя.

Когато хората говорят за доброто старо време, аз им казвам: „Не времената са стари, вие сте стари”. Самият аз не мога да понасям добрите стари времена. Всичко, което ме интересува се случва тук и сега.

(Karl Lagerfeld, 1984)

За модата и стила

Вие може и да виждате живота в розово, само не го носете!

Модата е игра, която трябва да се играе сериозно.

Когато започнете да носите спортни дрехи всеки ден, това значи, че във вашия живот нещо не е наред.

Животът не е конкурс за красота, някои грозни хора са невероятни. Онова, което ненавиждам, са уродливо грозните хора. А най-лоши от тях са ниските грозни мъже. Жените могат да бъдат немного високи, но за един мъж това е неприемливо. Това е нещо, с което те никога не могат да се примирят и ги прави отвратително зли.

(Karl Lagerfeld for his first Chanel Fashion Show, 1983)

За Chanel

Моята работа не се състои в това, да удължавам живота на костюма Chanel, а в това, той да остане жив.

Коко би ненавиждала нещата, което правя аз. Но компанията има свое лице и това, което наистина го подмладява, е именно моята работа.

Моята диета е много проста – не докосвам захар, сирене и хляб, и това е съвършено естествено. Когато видя тонове вредна храна в студиото по време на снимки, гледам на нея като на пластмаса, която не може да се яде. Просто си представете дивите животни в гората  - те никога не биха хапнали нещо противоестествено на природата.

Диетата е единствената игра, в която побеждавате, губейки своето преимущество.

Тялото трябва да бъде безупречно. Ако не е така, купете си дрехи по-малък размер и яжте по-малко пица.

Източник: thefashionisto.com
Снимки: bustle.com, leahmcqueen.wordpress.com, theredlist.com