Джонатан Паредес взе първа победа в кариерата си в Red Bull Cliff Diving Световни Серии в Мостар (БиХ) на 15ти август 2015

1 /Red Bull Cliff Diving World Series 2015 Mostar - Artem Silchenko/

Мексиканецът грабна победата с върховно усилие по време на петъчния „Отсяващ кръг" и се присъедини към едва 8 скачача, печелили събитие в историята на Red Bull Cliff Diving. 12 000 фена станаха свидетели на изумително шоу по височинно скачане в стария град на Мостар в горещия съботен следобед. Сержо Гузман се превърна в първия wildcard (специална покана) скачач, стъпил на подиум и по този начин надпреварата от 28 местровата платформа на Стари Мост завърши с двойна победа за Мексико. Aмериканецът Дейвид Колтури допълни подиума, с трето място.
Денят след 26-тия му рожден ден и след като се приближи към място на подиума още на Азорските острови, изгряващата звезда на Мексико, Джонатан Паредес успя да запише най-високия резултат за деня (480,90 точки) за първи път в своята кариера в Световните Серии. 24-годишният Сержо Гузман (471,05точки) се превърна в първия атлет с wildcard (специална покана) в историята на Сериите, завършил толкова напред в класирането и то едва с четвърто участие в тях. Дейвид Колтури (470,60 точки) си осигури третото място, след като се промъкна сред финалните топ 8, като изпълни изключителен последен скок, донесъл му оценка пълна 10-ка и 154,00 точки - най-високият резултат в надпреварата.

2/Red Bull Cliff Diving World Series 2015 Mostar - Gary Hunt/

След 5 поредни победи, за първи път Гари Хънт не стигна до място на подиума, завършвайки на 5то място. „Брилянтният британец" си осигури 5-тата победа в цялостното класиране при две оставащи спирки. С 650 точки колумбиецът Орландо Дюке– 7-ми в Босна и Херцеговина – е само една точка пред днешния победител в цялостното класиране за сезона. Бившият олимпиец Блейк Олдридж остана назад в цялостното класиране, след като загуби директната битка с wildcard (специална покана) Анатоли Шаботенко и в момента заема 4-то място (620 точки). При оставащи само две спирки до края на сезона, Дейвид Колтури заема 5-тото място (560 точки) и при положение, че само топ 5 атлета за сезона автоматично се класират за сезон 2016, можем да очакваме наистина вълнуващ завършек на надпреварата.
От място, където скачането е традиция вече повече от 4 века, Световните серии се отправят към Полиняно а Маре, Италия за предпоследната спирка от сезона след 4 седмици, където ще бъде коронясана шампионката на Световните серии при жените.

ЦИТАТИ ОТ АТЛЕТИТЕ

Тодор Спасов (БГ)
„Чувствам се добре, изпуснахме си малко влизането във водата, и затова не можахме да се представим толкова добре, както на другите състезания, имахме проблеми със самата вода и с течението, имахме и тавми по краката, което усложни самият отскок и гмуркането, не беше с нивото, което показах на предишните състезания или в Казан."

17

4/Red Bull Cliff Diving World Series 2015 Mostar - Todor Spasov/

Джонатан Паредес (МЕК)
Старта на деня беше много труден за мен. Не се чувствах добре и повърнах преди първия ми скок. Мислех си просто да направя най-доброто', на което съм способен и се получи. Да спечеля тук, в този митичен град, чувствам щастие в момента. Казах след Азорските острови, че искам да съм в топ 3 в сериите, за това ще дам всичко от себе си в Италия и Испания, за да го постигна."

5

6/Red Bull Cliff Diving World Series 2015 Mostar - Jonathan Paredes/

Сержо Гузман (МЕК)
Много съм щастлив, защото за първи път wildcard скачач достига до място на подиума. Не мога да повярвам. Удоволствие е да бъдеш тук, заради традицията по скачане от този мост. Благодаря на Световните серии за поканата. Чакам следващата надпревара в Италия с нетърпение."

7

8/Red Bull Cliff Diving World Series 2015 Mostar - Sergio Guzman/

Дейвид Колтури (САЩ)
Нещата се движат нагоре-надолу за мен, започнах толкова добре в Картахена и после последните две спирки в Копенхаген и Португалия не се получиха. Идвайки тук в Мостар, с такава изключителна традиция и страст за скачане, бе наистина специален момент. Толкова много хора, такава страхотна атмосфера. Идвайки като късметлията губещ, не гледах другите оценки, но знаех, че мога да се справя с последния скок. Толкова готин момент да завърша на подиума редом с Джони и Сержо. Колко яко е това, че Сержо дойде като wildcard и завърши 2ри на подиума?! Ще се възстановя и ще се опитам да завърша със силни позиции в следващите две събития."

9

10/Red Bull Cliff Diving World Series 2015 Mostar - David Colturi/ 

РЕЗУЛТАТИ 6-та СПИРКА МОСТАР, БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
Джонатан Паредес / МЕК / 480.90 точки
Сержо Гузман / МЕК / 471.05 точки (wildcard)
Дейвид Колтури / САЩ / 470.60 точки
Михал Навратил / ЧЕХ / 457.95 точки
Гари Хънт / ВБР / 453.40 точки
Анди Джоунс / САЩ / 425.55 точки
Орландо Дюкe / КОЛ / 425.30 точки
Анатолий Шаботенко / УКР / 387.10 точки (wildcard)
Стивън ЛоБуе / САЩ / 300.50 точки
Блейк Олдридж / ВБР / 292.00 точки
Артьом Силиченко / РУС / 237.00 точки
Тодор Спасов / БГ / 224.10 точки (wildcard)
Хорхе Ферзули / МЕК / 194.00 точки (wildcard)

УАЙЛДКАРД ГМУРКАЧИ в БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
Анатолий Шаботенко / УКР
Хорхе Ферзули / МЕК
Сержио Гузман / МЕК
Тодор Спасов / БГ

11/Red Bull Cliff Diving World Series 2015 Mostar - Anatoliy Shabotenko/

12/Red Bull Cliff Diving World Series 2015 Mostar - Orlando Duque/

13/Red Bull Cliff Diving World Series 2015 Mostar - Gary Hunt/

14  15

/Artem Silchenko/                                                                                     /Todor Spasov/

18  19

/David Colturi/                                                                                          /Michal Navratil/

21/Red Bull Cliff Diving World Series 2015 Mostar- Andy Jones/

16/Sergio Guzman, Jonathan Paredes, David Colturi/

СЪДИИ в БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
Клаудио де Миро (главен съдия) / 
ИТА
Андрей Игнатенко / УКР
Анке Пипер / ГЕР
Дмитри Саутин / РУС
Хулиан Линас / И

КАЛЕНДАР И ЛОКАЦИЯ
25 април / Картахена, КОЛУМБИЯ
17 май / Ла Рошел, ФРАНЦИЯ
30 май / Опосум Езерно Кралство, Тексас, САЩ
20 юни / Копенхаген, ДАНИЯ 

18 юли / Сейнт Мигел, Азорес, ПОРТУГАЛИЯ
15 август / Мостар, БОСНА и ХЕРЦЕГОВИНА

13 септември / Полиняно а Маре, ИТАЛИЯ
26 септември / Билбао, ИСПАНИЯ

20

Red Bull Cliff Diving World Series 2015

Преодоляващо гравитацията свободно падане, придружено от зашеметяващи трикове – това е височинното гмуркане. Най-добрите атлети в спорта скачат естетически от почти три пъти олимпийската височина, без каквато и да е защита, освен своята концентрация, умения и физически контрол. За по-малко от 3 секунди, гравитацията задвижва телата на гмуркачите, докато те падат от еквивалента на 8-етажна сграда, достигайки скорост над 85 км/ч.
От 2009-та година, Световните серии Red Bull Cliff Diving са предоставили платформа за спиращ дъха екшън и скокове с невероятна сложност, насочвайки прожекторите, както към топ атлетите, така и към младите таланти. От 2014 има и Световни серии за жени. В своя седми сезон този бързо развиващ се спорт ще короняса нов шампион по време на осем взискателни състезания за мъжете и три спирки за жените. Между април и септември, този чисто екстремен спорт ще докосне водите в естествена и градска среда, както и отдалечени и традиционни места навсякъде из южна Америка, Америка и Европа и ще сложи грандиозен край на сезона в 50-тата надпревара от Световните серии.

22 /Orlando Duque/

LifeProof® е официален партньор на Световните серии – перфектна защита за смартфоните на състезателите, които да бъдат още по-фокусирани в напреварата, и уверени, че техните устройства са предпазени от кал, прах, скали и най-вече – вода!

Снимки: Red Bull / redbullcontentpool