Аз съм бивш футболист, бивш треньор, бивш технически директор, бивш почетен президент. Хубав списък, който още веднъж показва, че всичко си има край”. Това споделяше за себе си големия Йохан Кройф. Трикратният носител на „Златна топка”, легендарният холандец, извел отбора на Барселона до звездни висоти си отиде от този свят на 68-годишна възраст. За голямата игра, победите и дързостта във футбола, с думите на Кройф.

Намирам за тотално сгрешена практиката да се отхвърлят таланти заради компютърни данни. Според сегашните критерии, навремето аз нямаше да имам място в Аякс. Когато бях на 15, не можех да ритна топката на повече от 15 метра с левия си крак и на 20 с десния. Моите качества като техника и поглед върху играта обаче, няма как да бъдат засечени и измерени от компютър.

Техника не означава да жонглираш с топката хиляди пъти. Всеки може да го постигне с повече тренировки, а после да постъпи на работа в цирка. Техника е да подадеш пас с едно докосване, с точната скорост и на точния крак на твоя съотборник.

На терена има само една топка, така че трябва да я имаш.

В моите отбори вратарят е първият нападател, а нападателят е първият защитник.

Защо да не победим по-богат клуб? Никога не съм виждал торба с пари да бележи гол.

Има само един момент, в който можеш да пристигнеш навреме. Ако в този миг не си там, значи или си подранил, или си закъснял.

Статистически доказано е, че един играч притежава топката само по 3 минути на мач. От изключителна важност е какво той прави в останалите 87 минути, в които не играе с нея. Това определя дали е добър играч или не.

Не съм религиозен. В Испания всички играчи се кръстят, преди да излязат на терена. Ако това наистина действаше, всички мачове трябваше да завършват наравно.

Качеството без резултати е безсмислено. Резултатите без качество са скучни.

Има много малко играчи, които знаят какво да правят, когато не ги пазят. Затова казвам на моите футболисти: „Този нападател е много добър, но не го пазете".

Ако исках да го разберете, щях да ви го обясня по-добре!

Снимки: myautos.ga, community.livejournal.com, sbroccoefairplay.altervista.org, wikipedia, telegraaf.nl