Спектакълът, който събира в едно класически фуги на Бах, съвременни танцови форми и смела хореография предлага невиждано у нас преживяване.

„Първокласно представление!“ ~ Die Welt

„Смел експеримент с феноменален успех.“ ~ Spiegel Online

„Уникално представление! Прецизна групова хореография, невероятни акробатични изпълнения и съвременен танц – и всичко това в перфектна комбинация с класическа музика!“ ~ ARD

(The Flyng Steps prepare for opening night at the premiere of Flying Bach, in Houston, TX, USA, on 20 January, 2017)

21 октомври е важен ден в културния календар на столицата. Тогава в зала 1 на НДК ще можем да се насладим на Red Bull Flying Bach, едно от най-интригуващите музикално-танцови представления през последните години. От 2010 насам огромният екип на Flying Steps обикаля континентите с един спектакъл, изпращан с овации, независимо дали се играе пред аудитория в Азия или в Европа. Шоуто е обиколило над 30 държави, и достига до над половин милион зрители. Отзвукът е винаги един и същ  заразителна енергия и изключителна зрелищност на хореографията.

Red Bull Flying Bach представлява първото претворяване на цикъла прелюдии и фуги за пиано на Йохан Себастиан Бах  Добре темперирано пиано, в мултимедийна танцова феерия, която среща и слива в едно класическа музика, брейкденс и множество други форми на съвременния танц. Изключителното в случая е абсолютната синергия, постигната между творбите на Бах и всяко движение на танцьорите на сцената, които действат с увереността на театрални актьори и техническата прецизност на олимпийски атлети.

Основни двигатели на този грандиозен проект са немският оперен режисьор Кристоф Хагел, световноизвестният хореограф Юи Кавагучи и берлинските брейкденс танцьори и четирикратни световни шампиони Flying Steps, ръководени от легендарния Вартан Басил.

(Members of the Flying Steps pose for a portrait before their performance as part of Red Bull Flying Bach at the Warner Theatre in Washington, D.C., USA on 06 January, 2017)

(Members of the Flying Steps pose for a portrait before their performance as part of Red Bull Flying Bach at the Warner Theatre in Washington, D.C., USA on 06 January, 2017)

(Members of the Flying Steps pose for a portrait before their performance as part of Red Bull Flying Bach at the Warner Theatre in Washington, D.C., USA on 06 January, 2017)

„За нас Red Bull Flying Bach е възможност да покажем, че хората от Flying Steps са не просто брейк танцьори, а истински творци“, споделя Басил. „Комбинирането на елементи от градската култура с естетиката на класическата музика е невероятно ефективен начин да създадем нещо съвсем ново и изключително подходящо за голямата сцена. Намираме го за истински вълнуващо“, допълва той.

Особен акцент на 21 октомври в зала 1 на НДК ще бъде и участието на младата, но вече доволно известна в родната си Италия балерина Виргиниа Томаркио. Тя е част от големия балет към Римската опера, но не страни и от други танцови и музикални проекти. Италианската аудитория я познава като победител в телевизионното шоу Amici di Maria De Filippi.

Билетите за шоуто вече са в продажба в мрежите на Eventim и TicketPro на цени от 30 до 80 лв. Деца до 10-годишна възраст влизат безплатно, но без седящо място. За деца над 10 г., ученици и студенти е предвидена отстъпка от 10 лв. на билет във всички ценови категории, без тази от 30 лв. Отстъпката е валидна само срещу представяне на съответния документ.

Официален сайт Flying Steps: www.flyingsteps.com
Събитието във Facebook: www.facebook.com/events

(The Flying Steps dress rehearsal at Red Bull Flying Bach at The Majestic Theater Dallas, TX on Jan 14 , 2017)

(The Flyng Steps prepare for opening night at the premiere of Flying Bach, in Houston, TX, USA, on 20 January, 2017)

(The Flyng Steps prepare for opening night at the premiere of Flying Bach, in Houston, TX, USA, on 20 January, 2017)

Пианистката от спектакъла е българка, която живее и преподава в Берлин – Вида Калоянова„Винаги съм била ентусиазирана за сензационната комбинация от Й.С. Бах и брейкденс-а. Особено щастлива съм, че ще мога да изпълня произведения от „Добре темперирано пиано“ от този спектакъл в родния ми град София.“, споделя Вида.

Вида Калоянова преминава през амбициозното музикално образование на българската столица в Националното Музикално начално училище, Националната Музикална гимназия и Националната Консерватория. В Германия, Вида взима пиано уроци и се превръща в експерт/мастър/магистър студент в Академията по Музика в Берлин и Хановер. От тогава Вида Калоянова се изявява като солист и камерен изпълнител из цяла Европа. От 2007-ма година води пиано клас в Университета на изкуствата в Берлин, от който са тръгнали редица популярни музиканти. От 2011 тя е част от музикалната трупа на Red Bull Flying Bach, придружавайки изпълнителните по цял свят. Идеята за комбинирането на класическа музика с брейк идва от основателя на Flying Steps, Вартан Басил, който се свързва с Кристоф Хагел - съпругът на Вида. Заедно те създават Red Bull Flying Bach, шоуто дебютира в „Новата Национална Галерия“ в Берлин през 2010.

(Benny performs at the rehersal of the Red Bull Flying Bach at Astana, Kazakhstan on August 9th, 2017)

(Flying Steps perform at the rehersal of the Red Bull Flying Bach at Astana, Kazakhstan on August 8th, 2017)

(Flying Steps perform the Red Bull Flying Bach at Astana, Kazakhstan on August 8th, 2017)

Допълнителна информация:

До момента спектакълът Red Bull Flying Bach е обиколил 31 държави, докоснал повече от 400 000 човека. Flying Steps продължават да са една от най-успешните „улични трупи“ в света със спиращи дъха спектакли и единствени по рода си хореографии, които „говорят“ на различен тип публика по целия свят. Трупата основават Вартан Басил и Кадир „Амиго“ Мемис през 1993 в Берлин. Flying Steps специализират в съвременни стилове - като breaking, popping и locking и печелят редица световни шампионати включително Battle of the Year’ 2000 г. и Red Bull Beat Battle 2007 г. Започнали през 1993 от танци върху опаковъчен картон, Flying Steps са достигнали световни висоти и са успели да стъпят на най-големите сцени – една изключителна история за успех от ъндърграунд недрата на Берлин.
През 2010 с Red Bull Flying Bach те правят революция в културата на брейкинга, бидейки първите, които показват изкуството на този танцов стил, като в същото време се харесват на хора от всички възрасти.

Red Bull Flying Bach е първият шоу-спектакъл, комбинирал брейкденс с класическа музика, който печели специалната награда на ECHO Klassik.

“Well-Tempered Clavier” („Добре темперирано пиано“) от Йохан Себастиан Бах „Нека добре темперираното пиано бъде като ежедневния ти хляб“, известният композитор Роберт Шуман пише в творбата си "Музикална къща и правила на живота" през 1850, наричайки разтърсващата колекция солова музика за пиано и клавесин от Йохан Себастиан Бах „най-великата творба на всички времена“. За много изключителни музиканти „Добре темперирано пиано“ предоставя храната, от която се нуждаят. Счита се за една от най- важните творби в историята на класическата музика и най-влиятелната полифонична композиция.

Снимки: RedBull/Contentpool