С вкус на Коледа

Вкусовете добавят щипка емоция в живота ни. Правят го сладък, солен, деликатен, силен, истински. Ето кои са вкусовете, които обгръщат Коледата с благоухание и топлина, и са полезни за здравето ни.

Прясно изпечен хляб и сладкиши – ароматите на прясно изпечен хляб, торта и сладкиши не само стимулират апетита, но правят хората по-усмихнати и отзивчиви. Това е мнението на френските психолози, а ние няма да им противоречим. Коледните празници имат нужда от ухания, които събуждат добротата у всички нас.

 

Зрели плодове – червени ябълки, сочни зимни круши, ароматно грозде, огнен нар. Храна от слънцето, което често остава скрито през декември, но напомня за себе си с плодовете на нашата трапеза. За да е Коледата благословена, а Новата година изобилна и плодородна.

7 13

Канела – аромат, който кани традицията у дома ни на чаша топло мляко и прясно изпечени сладки. Нейните нотки насищат и кехлибарените питиета, които отпиваме край масата. Тя е една от най-старите познати подправки, спомената още в Библията. В древен Египет са я ползвали като напитка, аромат, а също и в медицината. Свойствата й я правят по-ценна от златото по онова време, а ползите от редовната й употреба в наши дни, далеч надхвърлят подобряването на вкусовите качества на различните десерти. Канелата има изключително здравословен ефект - подобрява мозъчната функция, храносмилането, обмяната на веществата и инсулиновата чувствителност, намалява нивата на "лошия" холестерол и повишава "добрия".

Какао – божествената напитка на инките е храна за душата и тялото. Чаша горещо какао повишава устойчивостта и побеждава умората. Какаото подобрява сърдечната функция, стимулира нервната и храносмилателната система, подобрява бъбречната дейност. Използва се при лечение на анемия, туберкулоза, подагра, камъни в бъбреците и сексуална слабост.

3 4

Стафидите напомнят на малки златни гроздови зрънца, които украсяват празничните ястия. Поели слънчевите лъчи в себе си, те съдържат фруктоза - вид естествена захар, която организмът с лекота превръща в енергия. Въпреки прекомерната си сладост, те не водят до напълняване, тъй като не съдържат мазнини. Редовното похапване на стафиди спомага за борба с умората и предотвратява депресията. Те имат отличен тонизиращ ефект и положително енергийно въздействие върху организма.

1

Джинджифил – дали ще си направите чай, или приготвите вкусни пилешки хапки с него, джинджифилът няма да ви разочарова. През 13-ти век, прочутият пътешественик Марко Поло официално представя това екзотично растение на европейците. Ароматът му напомня на лимон и камфор, а на вкус наподобява белия пипер. Първоначално се използва само в медицината, а после се превръща в любима подправка на кулинарите. В Англия и САЩ от джинджифилов екстракт приготвят дори бира. Сред ценните му качества е способността му да забавя процеса на стареене, да премахва напрежението и стреса. Подходящ е за профилактика на простудни заболявания, подобрява мозъчното кръвообращение и стимулира дейността на щитовидната жлеза.


Сладко
Според науката Аюрведа, сладкия вкус събира елементите Земя и Вода. Затова е влажен, тежък, хладен, изключително хранителен, увеличава силата и утолява глада. Сладкият вкус дава удовлетвореност, успокоява, усилва любовта и благостта.

14  5

Солено
Водата и Огънят дават живот на соления вкус. Той е влажен и тежък, действа загряващо и помага за по-добро храносмилане. Увеличава жаждата и усещането за глад, в храната помага на другите вкусове да се изявят, но ако е в повече ги подтиска.

Кисело
Комбинацията от елементите Огън и Земя създават киселия вкус. Той спомага за изчистването на организма, нормализира слабото храносмилане, освежава, действа затоплящо.

Снимки: pinterest.com