За децата и здравето – лаконични съвети от известния украински педиатър

Той е водещ на популярното телевизионно предаване „Училището на доктор Комаровски”, автор е на 15 книги за детското здраве. Винаги достъпно и забавно предлага своите практични съвети, от които се възползват родители, баби и дядовци. Д-р Комаровски е уверен, че децата трябва да се движат по-активно, да бъдат сред природата по-често, и че съвременното образование не може да им предложи подобни здравословни условия на обучение. И още – педиатрите не са основните лечители на проблеми при децата. Най-голямата отговорност се пада на родителите, бабите и дядовците. И нека последните не се престарават в угощенията за внуците, които водят до наднормено тегло.

• Децата трябва да бъдат слаби и да имат трън в задника.

• В понеделниците децата боледуват по-често. И е така, защото в неделя те най-често са на гости на бабите си, а мерилото за любов при тях е огромното количество храна.

• Ако у дома имате често боледуващо дете, вземете си куче. Когато е самичко, детето забравя за разходките, а когато си има куче, поне два пъти на ден ще бъде на въздух навън.

• Основното благополучие в семейството – това е здравето на майката. Бащата е длъжен да помага и да споделя задълженията, за да може майката да си почине, да поспи, да намери време за себе си.

• В нашето училище най-добре е децата да тръгват на 10 години и да завършват на 11. Лошо е, че в училище не позволяват на децата да се движат.

• Щастливото дете – това е най-напред здравото дете и чак след това умеещият да чете и да свири на цигулка мъник.

• Идеологията и употребата на памперсите се състои в следното – памперсите не са нужни на децата. Те са нужни на майките.

Източник: uduba.com
Снимка: wikimedia.org