"Никога не е твърде рано или твърде късно да се погрижим за благото на душата." & Епикур

Известният американски психотерапевт ни повежда из дълбоките дебри на душата, за да ни помогне да се погрижим за нея, да се вслушаме в скритите и явните й послания, които често пренебрегваме, да я заобичаме. За красотата като лице на душата, споделено от Томас Мур в книгата му "Грижа за душата".

В един свят, където душата е пренебрегвана, красотата е на последно място в списъка на приоритетите. В интелектуално ориентираните програми на нашите училища например естествените науки и математиката се смятат за важни дисциплини, защото те благоприятстват по-нататъшното развитие на техниката. Ако има съкращаване на бюджета, първи отпадат изкуствата дори преди спорта. Очевидното внушение е, че изкуствата не са жизненоважни: можем да живеем без красота, но не и без техника.  

Приемането на красотата за второстепенна показва, че не разбираме колко е важно да задоволяваме потребностите на душата. Душата се храни от красотата. Завладяващите, сложни и приятни образи означават за душата същото, което означава храната за тялото. Ако нашата психология се корени в медицинското разбиране на човешкото поведение и емоционален живот, тогава здравето ще е най-висшата ценност. Но ако представата ни за психология се базира на душата, целта на терапевтичните ни усилия ще бъде красотата. Бих казал дори, че ако красотата липсва в живота ни, ние вероятно ще преживеем някои познати душевни разстройства - депресия, параноя, безсмисленост и пристрастяване. Душата копнее за красота и при отсъствието й страда от онова, което Джеймс Хилман нарича "невроза по красотата".

Красотата помага на душата чрез специфичните си начини на съществуване. Красотата например е завладяваща. За душата е важно да бъде измъкната от забързания практичен живот, за да съзерцава вечните реалности. Традицията е нарекла тази потребност на душата масайо - освобождаване от обикновената дейност в името на момент за размисъл и възхищение. Можете да се носите по магистралата и внезапно някоя гледка да спре дъха ви. Вие спирате колата, излизате за няколко минути и усещате величието на природата. Това е завладяващата сила на красотата и когато се отдаваме на този внезапен копнеж на душата, ние всъщност й даваме това, от което се нуждае. Разговорите за красотата понякога могат да звучат отвлечено и философски, но от гледна точка на душата красотата е необходима част от обикновения живот. Всеки ден има моменти, в които душата съзира красотата, дори само на витрината на магазина в някой прекрасен пръстен или в поразяваща шарка на дреха.

Някои учени казват, че Трите грации, танцуващи в кръг в известната картина на Ботичели, олицетворяват Красота, Въздържание и Удоволствие. Според ренесансовите съчинения това са трите грации на живота. Какъв би бил техният съвременен еквивалент - технология, информация и комуникация? Ренесансовите грации са пряко свързани с душата. Картината на Ботичели изобразява и Ерос, или Желание, който насочва пламтящата си стрела към Въздържание. Стрелата на желанието и привързаността ни отклонява от пътя ни - завладени сме от красотата и чувстваме удоволствието от нея. Външно, разбира се, не постигаме нищо. Може би няма да купим пръстена, грабнал окото ни, или да фотографираме изгледа. Смисълът на моментното завладяване се крие в това, да нахраним душата с нейната предпочитана храна - гледка, приканваща към съзерцание.

За да се грижим за душата, знаейки, че тя се подхранва от красотата, трябва да разберем красотата по-дълбоко и да и отредим по-важно място в живота. Религията винаги е разбирала стойността на красотата. Това се вижда в църквите и храмовете, които никога не са били строени за чисто практически цели, а винаги заради въображението. Високата камбанария или прозорецът-розетка не; целят да осигурят допълнително вътрешно пространство или по-добра светлина за четене. Те са адресиращи към душевната потребност от красота, от любов към самата сграда, а не само към нейното предназначение, от специална възможност за свято въображение. Не можем ли да се научим от църквите, храмовете и джамиите да обръщаме внимание на същата потребност в своите домове, търговски сгради, училища и магистрали?

Оценяването на красотата означава отваряне към силата на предметите да вълнуват душата. Ако можем да бъдем повлияни от красотата, значи душата е жива и е в нас, защото нейната най-велика дарба е да бъде повлиявана. Думата страст означава "да бъдеш повлиян", а страстта е първичната енергия на душата. Поетът Рилке описва тази пасивна сила чрез образността на структурата на цветята, когато я нарича "мускул на безкрайното приемане." Обикновено не смятаме способността си да се влияем от нещо за сила или за дело на някой здрав мускул, и въпреки това за душата, както и за цветето, това е най-тежката работа, която има голямо значение в нашия живот.

От "Грижа за душата" Томас Мур, изд. Аратрон, 1998
Картина: La Primavera, Sandro Botticelli
Снимка: thomasmooresoul.com