Тревожното разстройство е толкова разпространено в наши дни, че със сигурност във всяко семейство има поне по един човек, който страда от това състояние и с поведението си измъчва околните. Ако никога не сте изпитвали безпричинно безпокойство и раздразнителност, може да не разбирате това, през което минават тези хора ежедневно. Патологичната нервност и тревожност засягат всички аспекти от живота на човек, а лечението не винаги напълно премахва всички симптоми.

Хората с тревожност често се чувстват отчуждени и неразбрани, тъй като околните имат погрешна представа за тях. Ако ваш близък страда от това състояние, добре е да знаете следното, за да сте в състояние да му окажете пълноценна подкрепа. За негово и ваше добро.

Тези хора страдат физически, умствено и емоционално

Тревожността не само засяга нечий мозък и обработването на информация, тя може действително да засегне човек на емоционално и физическо ниво. Състоянието се поражда като комбинация от генетиката, личностните характеристики, околната среда, понякога от лоши диети, както и от химически дисбаланси в мозъка. Всички тези фактори могат да породят тревожност, която да се усеща като тежест на физическо ниво, и да предизвика главоболие, изблици на студена пот, зачервяване на лицето, безсъние, скованост на мускулите и много други симптоми.

На емоционално ниво, тревожността може да предизвика толкова много напрежение и стрес, поради непрекъснатите натрапчиви мисли и непреодолимото чувство на страх. Позаинтересувайте се как човекът, който страда от това наистина се чувства, за да можете да разберете неговата гледна точка и да му предложите подкрепа.

Вероятно страдат и от депресия

Около половината от хората с тревожно разстройство също страдат от депресия. Да страдаш и от двете разстройства е като да бъдеш теглен в две различни посоки. Тревожността те кара да се изправиш и да действаш, докато депресията ти заповядва да стоиш на едно място и да не правиш нищо. Да живееш с тези две нарушения е направо смазващо за личността и околните.

Имат нужда да прекарват повече време сами

Тревожността и раздразнителността могат сериозно да затруднят социалното общуване и способността да бъдеш с хора, тъй като изцежда всичката енергия на човек. Партньорът ви може да не иска да прекарва цялото си свободно време с вас и да не обича да излиза сред хора, а често дори и на разходки в природата. Безпокойството отнема всичките сили и социализирането може да е изключително неприятно  и да влоши състоянието на човека, тъй като и без това се чувства изчерпан и изтощен. Това не значи, че тези хора не обичат компанията на близките си, но имат нужда от почивка по-често от другите. Добре е да им дадете време, което да прекарват сами със себе си, за да релаксират, и възстановявайки силите си все пак да бъдат пълноценни в живота си.

Безпокойството и раздразнителността не правят хората неспособни да обичат

Битува мнението, че хората с душевни проблеми не притежават способността да обичат другите или да поддържат връзка, но на тази стигма е по-добре да се сложи край. Просто хората с такива проблеми са били силни прекалено дълго време, без да се оплакват и като резултат се е появила тревожността и депресията. Тревожното разстройство може да направи човек да изглежда далечен и непрекъснато зает със собствените си мисли, но той всъщност е принуден да води битка с ума си всеки ден. Това наистина отнема много време и енергия, но това не означава, че е неспособен да обича и да се грижи за околните.

Тревожността не е просто „търсене на внимание“

Много хора са на мнение, че те просто търсят внимание. Това от което всъщност се нуждаят е любов и съчувствие, а не внимание. Имат нужда да бъдат изслушвани и разбирани. Тези хора не са избрали състоянието, в което са и дори и да са се научили да го контролират с времето, не винаги успяват. При някои хора помага медитацията, йогата, при други – по-добрата храна, но пътят към спасението за всеки е индивидуален.

Доброта и рамо, на което да си поплачат, е най-ефективното, което можете да предоставите на ваш близък с такова разстройство. Осъждането само би влошило състоянието. Помогнете им да разберат по-ясно как се чувстват и причините за това.

Често пъти хората с тревожно разстройство имат по-висока чувствителност към енергиите от заобикалящата ги среда от останалите и следователно им е по-трудно да обработват информацията от съвременния все по-хаотичен и стресиращ свят. Да живееш по този начин не е избор, но е нужно да се научат да живеят с него и да го преодоляват. В случай, че успеят, се превръщат в най-силните хора, които ще имате късмет да срещнете в живота си.

Източник: belgievandaag.com
Изображения: Duarte Vitoria