Задайте си тези 5 въпроса, когато ви споходят лоши мисли

Често в живота си позволяваме на нашите мисли да се движат на автопилот, без да изобщо да разбираме, че единственото, което правят е да ни нараняват. Знаете, че мислите определят реалността ни, но да настроите ума си да мисли в унисон с реалността, каквато я желаете, може да се окаже непреодолим проблем. Ако чувствате, че се нуждаете от малко помощ за смяна на гледната си житейска точка, задайте си следните въпроси следващия път, когато забележите, че нямате контрол над мрачните и негативни мисли.

  1. ИСТИНА ЛИ Е?

Преди всичко, нужно е да осъзнаем, че на ден през главата ни минават хиляди мисли и през повечето време те просто се повтарят непрестанно. Какво означава това? През повечето време всъщност не мислим, а си спомняме. Така че, за да позволим да се появят хубави мисли в главите ни, е нужно да спрем негативните мисловни примки на повторенията отново и отново. Следващият път, когато забележите някаква мисъл да подскача из главата ви, първо се запитайте доколко това, което мислите представлява реалност и доколко сами подхранвате лошото, като го оставяте да подскача из мозъка ви.

Например: в главата ви може да влезе мисъл, че не знаете как да общувате с хората. Ако това се случи, опитайте се да мислите за важните връзки и взаимоотношения, които сте имали по време на житейския си път. Очевидно е , че почти всички от нас общуват с някого ежедневно, така че тази мисъл автоматично може да се изхвърли. Съвсем просто е – обърнете внимание на мисълта си, и решете дали това, което мислите е истина или лъжа. Фалшивите мисли нямат място в мозъка ви, така че просто ги изхвърлете.

  1. МИСЛИТЕ МИ ДАВАТ ЛИ МИ СИЛА ИЛИ МИ Я ОТНЕМАТ?

Следващото нещо, което трябва да се запитате, мислите ви в този момент служат ли ви за нещо добро в живота ви. Насърчават ли ви, зареждат ли ви с кураж или напротив – завличат ви надолу към самоунищожение? Мислите са порталът към пълноценния живот и в случай, че не ви дават тласъка, от който имате нужда, за да правите това, което обичате, трябва да се замислите сериозно. Негативните мисли, разбира се, също имат своята важна роля в осъществяването на човешките цели, но ако съставляват по-голямата част от цялостното ви мислене и парализират действията ви, трябва да се отървете от тях. Това буквално може да промени живота ви.

  1. КАК ДА СИ ВЗЕМА ПОУКА?

Колкото по-дълго живее човек, толкова повече грехове трупа. На никой жив не са спестени нещастията. Всеки опит в живота ни служи като урок, така че всеки път, когато преминете през определено преживяване, без значение добро или лошо, веднага се замислете какво можете да научите от него.

Дори и най-трудните времена и най-нещастните събития, могат да ни превърнат в по-добри хора, ако самите ние позволим това, така че вместо да се фокусираме само върху негативите и загубите, нужно е да обърнем внимание и на ползите от лошите преживявания. Можем да направим избор – събитието, което така или иначе вече се е случило да ни направи по-силни или да ни пречупи.

  1. ОТКАЗВАНЕТО ОТ КОЙ ОТ НАВИЦИТЕ МИ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ПОЛОЖИТЕЛНА ПРОМЯНА В ЖИВОТА МИ?

Със сигурност, ако се вгледате достатъчно близо в себе си, можете да намерите поне един лош навик, който ви води до самоунищожение. Злоупотребявате ли с алкохол или наркотици, за да понесете по-лесно ежедневието? Започвате ли да ядете неистово всеки път, когато се почувствате разстроени? Използвате ли хората като начин да удавите мъката си?

Всички имаме своите пороци, а отказването от тях може да доведе до учудващ растеж и трансформация в живота ни. Представете си например, че отказвате газираните напитки, как бихте се почувствали? Възможно е да загубите част от нежеланото тегло,  да се почувствате по-енергични, стомахът ви да не се подува и т.н. Изследвайте живота си, за да видите къде точно може да се направи конкретно нещо, за да се подобри и направете необходимите стъпки към това.

  1. БЯГАТЕ ЛИ ОТ НЕЩО, СРЕЩУ КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПРАВИТЕ?

Това върви заедно с точка 4. Може би имате някаква дълбока тъмна тайна в живота си, която сте измели под килима за известно време. Извадете я, изтупайте я от прахта и вижте какво можете да направите по въпроса. Избягването на проблема няма да доведе до отстраняването му. В действителност, обикновено просто го увеличава. Всички сме склонни да оставяме нещата настрана, до момента , в който не изправят грозните си лица пред нас и ни принудят насила да им обърнем внимание. Например използвате ли сънотворни, за да можете да спите? Нещо такова със сигурност няма да доведе до решението на проблемите ви със съня за продължително време, а само ще доведе до здравословни проблеми, проблеми с вниманието и концентрацията и ще задълбочи състоянието ви в бъдещето.

Така че, за да избегнете този лош навик, и за да не достигнете до точка, от която връщане назад няма, справете се с проблема, докато е време, вместо да потъвате в непрестанни самообвинения и да засилвате чувството си за слабост. Какъвто и проблем да имате, справете се с него веднага, не го оставяйте на заден план с оправданието, че има по-належащи неща.

Източник: belgievandaag.com
Изображения: Shaina Craft - New York Academy of Art

7511 Преглеждания