Изграждането на здравословно самочувствие е сложен и дълъг процес

Самочувствието се отнася до това как човек чувства сам себе си. Това е пряко свързано със самоуважението и способността да се поема лична отговорност. Често се случва, по безброй различни причини, човек да не успее да изгради такова. Хората с ниска увереност в себе си обикновено имат тежко и проблематично минало: всичко – от насилие в детството, до развод в семейството или просто често преместване на местоживеенето, може да стане причина за сериозни поражения в развитието на увереност в собствените сили и възможности. Да се помогне на такъв човек е трудно и трябва да се започне от разпознаването на симптомите:

ПОСТОЯННА САМОИРОНИЯ

Да умееш да се шегуваш със себе си, да не се вземаш твърде насериозно е признак за интелигентност. Но едно е понякога да правите остроумни или пренеблежителни коментари, критикуващи собствената ви личност, за да проявите чувство за хумор, а съвсем друго нещо е ако непрекъснато се отнасяте саркастично към себе си. Ако човек непрекъснато прави остроумни забележки относно личността, външния си вид, действията си, работата си, личния си живот и т.н., явно е безкрайно неудовлетворен от себе си и страда от ниско самочувствие. Това е и тактика срещу евентуалните обидни и иронични коментари от околните – хората с ниско самочувствие просто гледат да ги изпреварят, като по този начин ги обезсмислят. Ако постоянно обиждаш сам себе си, обидите от околните губят силата си.

НЕНУЖНИ ИЗВИНЕНИЯ

Хората с ниско самочувствие се извиняват през цялото време, за всичко, без никаква реална приина. Ненужното извиняване е знак, че човек постоянно се страхува, че действията му ще бъдат критикувани и използват извинението като предпазна мярка срещу критиките. Но така само демонстрират ниското си самочувствие. Освен това е и явен знак, за базисно чувство за вина и негодност. Има хора, които с цялото си присъствие и всичките си действия, сякаш постоянно казват: „Извинете съществуването ми!“

РЕШЕНИЯ

Хората, които страдат от ниско самочувствие често срещат трудности при вземането на решения. Тяхната нерешителност демонстрира липсата на доверие в себе си и дълбоки съмнения отностно собствената си способност да направят правилен избор. По този начин увеличават чувството си за безпомощност и негодност, което демонстрира на околните пълно неуважение към собствената личност, способности и интелигентност.

КОНТАКТ С ОЧИТЕ

Хората с ниско самочувствие избягват да гледат околните в очите. Контактът с очите означава доверие между двама души. Ако някой не може да ви погледне в очите, не означава непременно, че лъже, а че най-вероятно има проблем със самочувствието си. Избягването на контакт с очите се случва, защото събеседникът не желае да видите неговата несигурност.

ПРОБЛЕМ С КОМПЛИМЕНТИТЕ

Точно както един човек със здраво самочувствие ще приеме комплимент просто и лесно, така човек с ниско самочувствие ще отхвърли комплимента, както вътре в себе си, така и външно – протестирайки, хихикайки се или с дълбоко смущение. Често пъти го приемат като подигравка, тъй като не вярват, че някой действително може да мисли нещо хубаво за тях. Просто защото на тях самите рядко им се случва да мислят хубави неща за себе си.

Едно от най-важните неща, които човек трябва постоянно да развива през живота си е самочувствието. Спомнете си думите на Ромен Гари: „Много хора не се чувстват добре в кожата си, защото тя не е тяхна“ и ще разберете как самочувствието ви е пряко свързано с това да откриете кой сте, да повярвате в този човек и да се научите да правите и приемате само нещата, които обичате в живота си. Вярата в себе си ще откриете и развиете, когато не просто мислите, че трябва да направите нещо, а дълбоко в душата си знаете, че няма нищо, което да може да ви спре. Тогава няма да има нищо, което да може да ви спре. Самоувереността не е нещо, с което се раждаме, а нещо, което се развива с течение на времето, през целия живот. Това е активен процес. Ето няколко неща, които можете да направите, за да развиете стабилно доверие в себе си и ще ви помогне да сте успешни в нещо, което обичате да правите:

МЕДИТАЦИЯ

Едно нещо, което абсолютно убива самочувствието е тревожността. Тревожността изгаря увереността като факла. Медитацията, усамотението, самовглъбяването, са едни от най-добрите начини за управление на тревожността и дори за елиминирането й. Понякога най-доброто нещо, което можете да направите за разтревожения си ум е просто да отпуснете мозъка си и да се освободите от мислите си. Ако един мускул работи нон-стоп, по цял ден, без почивка, скоро ще се износи и разкъса. Същото е и с мозъка.

УЧЕТЕ ЕЗИК

Най-хубавото нещо при изучаването на нов език е, че това активира части от мозъка, които иначе не се използват много често. Още по-хубавото при изучаването на нов език е, че резултатът е абсолютно осезаем. Има толкова различни методи за езиково обучение на разположение и различни възможности да наблюдавате напредъка си, че всъщност не е толкова трудно да намерите най-подходящия вариант за вас. Изучаването на ново умение е от полза за самочувствието, а изучаването на нов език ви позволява да се свържете с нови хора, култури и места. Освен това отваря нови врати пред професионалното ви развитие.

ПРЕЗЕНТАЦИОННИ И ТЪРГОВСКИ УМЕНИЯ

Колкото и странно да звучи, дори и да не работите в търговската сфера, ако просто се заинтересувате от различните методи и техники, които ползват търговските представители и маркетинговите стратези, веднага ще усетите ползата за самочувствието си. При продажбите всичко опира до доверие и комуникация – две умения, които ще ви помогнат да се развивате успешно във всяко направление в живота си и без значение какво точно работите. Например, даване на презентация по време на работа, ще ви помогне да се научите да взаимодействате с хората ефективно и да развиете увереност в себе си.

ПРЕВЪРНЕТЕ ХОБИТО СИ В ПРОФЕСИЯ

Предприемачеството е невероятен начин да покажете на себе си и околните на какво сте способни. Дали ще направите собствен онлайн магазин, ще шиете дрехи, ще рисувате, ще си направите собствен блог, няма значение, стига да е нещо, което обичате. Ако да речем решите, че искате да печете сладки, има купища места, където можете да продавате вашите продукти, без да се налага да си купувате пекарна. Всичко, от което се нуждаете е идея, малко проучвания и амбиция. Дори и да не спечелите купища пари, ще правите това, което обичате, ще развивате уменията си и ще покажете на себе си и на света способности, които досега само са закърнявали у вас. Замислете също за ползата, която плодовете на труда ви могат да донесат на околните. Това ще ви накара да осъзнаете, че вие имате значение!

Източник: iheartintelligence.com
Изображения: Antoine Cordet