За нещастието има само една причина: лъжливи убеждения във вашата глава, които са толкова разпространени, че при вас не възниква мисълта да ги подложите на съмнение.“ ~ Антъни де Мело

Ако попитате повечето хора дали смятат себе си за свободомислещи, ще ви дадат положителен отговор. Но повечето хора се лъжат...

Мнозинството от хората живеят с фиксирани убеждения за живота и тези вярвания са до голяма степен основани на наученото от обществото, в което живеем, на семейството, от което произхождаме или дори само от това, което най-много съответства на зоната ни на комфорт.

Свободомислещите хора не формират убежденията си само въз основа на това кое ще ги накара да се чувстват по-добре по отношение на себе си и живота като цяло. Свободомислещите са посветени на откриването на истината и я приемат такава, каквато е, без значение колко неприятна може да бъде тя.

Кои се нещата, които свободомислещите хора правят различно:

МИСЛЯТ САМОСТОЯТЕЛНО

Те не приемат нещо за истина, само защото някой друг го е казал, без значение колко голям авторитет е този някой. Те разсъждават върху общоприетите вярвания, общоприетите представи и винаги за всяко нещо търсят причината. Това, че нещо се е правило по определен начин години наред, не е основателна причина за тях да продължат да го правят по същия начин, а намират начин как да го подобрят. Те се борят срещу емоциите, които ги карат да вярват в неща, които не могат да бъдат потвърдени рационално, въпреки изкушението да им се подадат.

Ако се озовете насред скучен и нещастен живот, защото сте слушали майка си, баща си, учителя си, свещеника си, или пък някой тип от телевизията, напълно си го заслужавате.“ ~ Франк Запа

СБЛЪСКВАТ СЕ С ТРЕВОЖНИТЕ ИСТИНИ

Те знаят, че нищо не може да нанесе такива поражения върху живота и съдбата на един човек като „подменянето“ на реалността. Те смело се изправят пред истината, колкото и да е неприятна за тях – истината за тях самите като личности и за живота като цяло, дори и това да ги плаши и да им носи негативни чувства. Най-трудните за приемане истини са тези, които ни водят до разбирането, че сме правили нещо погрешно в живота си и е необходимо да се променим по някакъв начин. Повечето хора не са склонни да приемат болезнените истини и оставят ума си да им играе най-различни трикове, за да се предпазят от това.

Един от най-важните навици, необходими за успешно личностно развитие,  способността да приемаш всичката истина за себе си, даже ако не ти се нрави това, което виждаш и дори и да чувстваш, че не е по силите ти да я промениш. Изправяйки се пред неприятните истини, човек често изпитва силна вътрешна съпротива.“ ~ Стив Павлин

ТЪРСЯТ ДОКАЗАТЕЛСТВА

Никога не се поддават на слухове. За всяко нещо търсят доказателства, преди да си формират мнение. Те изследват всички гледни точки и ги приемат за истина само, ако са налице значителни доказателства за това.Те не преповтарят мненията на други хора само защото звучат убедително. Никога не изказват мнения, ако не се чувстват абсолютно сигурни в това, което казват. А в случай, че се появи нова информация и доказателства, които е в разрез с това, което са мислили досега за истина, те променят мнението си съобразно това.

Един от най-печалните уроци на историята се заключава в това, че ние сме били достатъчно дълго мамени и сме склонни да отхвърлим всякакви доказателства за измама. Ние вече не искаме истината. Измамата ни е завладяла: твърде болно ни е да признаем  даже на самите себе си, че сме били толкова доверчиви.“ ~ Карл Сейгън

ВЯРВАТ НА СЕБЕ СИ

Свободомислещите хора не предават начина си на мислене, за да угодят на някого, за да впечатлят други хора или за да се впишат в някаква група. Те не се страхуват да бъдат отхвърлени от хора, на които не им пука за истината. Винаги се държат по начин, който е в съответствие с техните убеждения. Никога не биха предали самоуважението си, заради хора, които обичат да живеят в илюзии.

Да казваш истината може и да не ти спечели много приятели, но ще ти спечели правилните.“ ~ Джон Ленън

НЕ СА САМОДОВОЛНИ

Осъзнават, че новата информация може да трансформира тяхното възприятие за живота, света и всичко останало. Никога не са толкова привързани към убежденията си, че да не могат да ги променят. Те обособяват нови пътища в челните редици на промяната.

Аз плувам срещу течението, но направлението на потока се променя.“ ~ Ервин Шрьодингер

СЪМНЯВАТ СЕ ВЪВ ВСИЧКО

Следват известната максима на Киркегор, че във всичко трябва да се съмняваш. Те се съмняват дори в собственото си възприятие за себе си и света. Любовта към истината и необходимостта да са честни със себе си изисква това от тях. Те знаят колко лесно е човек да се заблуди и да гледа на себе си и на своите убеждения в по-благоприятна светлина от нужното.

Благодарение на твоите съмнение светът се подобрява.“ ~ Шри Ауробиндо

ПОЕМАТ РИСКА ДА БЪДАТ ОТХВЪРЛЕНИ

Разбрират, че предаността към истината може да означава, че често ще плуват срещу течението в човешките взаимоотношения. Само, когато човек започне да говори истината, разбира доколко околните са в състояние да понесат това и колко често всъщност реагират зле на искреността. Но за свободомислещите езикът е инструмент на почтеността, кйто винаги трябва да се използва така, сякаш човек е под клетва – клетва да се съобразява с реалността, уважавайки човешките същества. Животът е труден и хората са склонни да се придържат към илюзии, за да го понесат. Да им отнемаш тези илюзии може да ти коства доброто им отношение.

По-добре е да бъдеш мразен за това, което си, отколкото да бъдеш обичан за това, което не си.“ ~ Андре Жид

ПОЗНАВАТ СЕБЕ СИ

Те са в състояние да погледнат себе си и своите действия във възможно най-обективна светлина. Разбират, когато се държат по начин, който противоречи на разума и техния етичен кодекс, и винаги се опитват да вършат всичко съзнателно, като внимават за своите думи и действия по всяко време.

Ако не можеш да кажеш истината за себе си, не можеш да я кажеш и за другите хора.“ ~ Вирджиния Улф

Свободомислещите са незначително малцинство в човешкото общество и винаги са били. Ето защо малкото случаи на истински свободомислещите остават в историята. Много от тях са загубили живота си, придържайки се към истинността, като се започне от Сократ, Джордано Бруно, мине се през Галилей, който въпреки целия тормоз, наложен му от обществото не може да отрече, че „Тя все пак се върти“ и се стигне до Дарвин и Фройд. Но никак не е нужно да сте велик философ или изследовател, за да тренирате мозъка си да работи по този начин – в името на истината, в служба на реалността, защото само в нея може да съществува истинската свобода, свободата да мислиш, да твориш и да се развиваш по най-подходящия за теб начин.

Илюстрации: gemmaschiebefineart.wordpress.com