Десетте навика на силните хора

„Никога не те спохожда желание, без да те споходи и силата, с която да го осъществиш. Но все пак може да се наложи и да се потрудиш за това.“ ~ Ричард Бах

(Картина ~ Karen Brighton)

Въпреки строгия процес на подбор в академията Уест Пойн, един от всеки пет студенти отпада преди дипломирането. Най-често това се случва през първия курс, когато кадетите минават строга програма, наречена „Beast“, която се състои от екстремни физически, умствени и социални предизвикателства, които са предназначени да тестват устойчивостта на кадетите.

Психологът Анджла Дъкуорт от Университета на Пенсилвания провежда проучване, чрез което се опитва да разбере кои са качествата на кадетите, които могат успешно да се справят с програмата. Оказва се, че коефициентът на интелигентност или уменията и талантите, не са решаващите фактори.

Тя разработва собствен тест, чрез който да предвиди кои кадети ще имат менталната сила и устойчивост, за да се преборят с тежката програма. Нейният тест измерва способността на личността чрез страст, упоритост и издръжливост да се придържа към целите си, докато те не се превърнат в реалност.

Оказва се, че за да се увеличи психическата сила е нужно просто да се промени гледната точка. В тежки времена, силните хора страдат точно толкова, колкото и всички останали. Разликата е, че те разбират, че трудните моменти от живота предлагат ценни уроци. В края на краищата, точно тези трудни уроци са това, което изгражда силата, необходима за успеха.

За да се изградите като силна личност е необходимо преди всичко да правите неща, които никой друг не е готов да направи. Кои са тези вълшебни неща, които психически здравите и устойчиви хора притежават:

БОРЯТ СЕ, ДОРИ КОГАТО СЕ ЧУВСТВАТ ПОБЕДЕНИ

Веднъж един репортер попитал Мохамед Али по колко коремни преси прави всеки ден. Али отговаря: „Аз не си броя коремните преси. Всъщност започвам да броя едва, когато започне да боли, защото само когато чувстваш болка има значение.“ Същото важи и за всяка друга област. Винаги имате две възможности за избор, когато нещата станат трудни: можете да преодолеете пречката и да се учите, докато го правите или да се оставите да ви победят. Хората са същества, ръководени от навици. Ако веднъж се откажеш, когато нещата станат трудни, много по-лесно ще се откажеш и следващия път. По този начин ще си изградите пораженчески навик. От друга страна, ако принудите себе си да приемете предизвикателството, силата ви ще започне да расте.

ОТЛАГАТ УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО

Има един известен Станфордски екперимент, в който изследовател оставя дете само в стая с лакомство в продължение на 15 минути. Преди да напусне стаята, обяснява, че може да го изяде, докато отсъства, но ако се въздържи до завръщането му, ще получи второ лакомство. Децата, които са били в състояние да изчакат, докато се върне екпериментатора, са показали много по-добри резултати в живота, включително и по-високи резултати на SAT, по-голям успех в кариерата и дори по-ниски индекси на телесната маса. Това е защото забавянето на удовлетворението и търпението са от съществено значение за успеха. Хората с психични сили знаят, че резултатите се материализират, само когато им дойде времето.

ПРАВЯТ ГРЕШКИ, ИЗГЛЕЖДАТ КАТО ИДИОТИ, НО ВИНАГИ ОПИТВАТ ОТНОВО, БЕЗ ДА ТРЕПНАТ

В скорошно проучване в колежа „William and Mary“, изследователи интервюират над 800 предприемачи и установяват, че най-успешните сред тях имат две важни общи характеристики: ужасяват да мислят за провал и не се интересуват какво мислят другите хора за тях. С други думи, успешните предприемачи нямат време за губене в стрес да се тревожат относно евентуален провал, нито задълбават в него, когато се случи, тъй като гледат на него като на малка и необходима стъпка в процеса на постигане на целите им.

ДЪРЖАТ ЕМОЦИИТЕ СИ ПОД КОНТРОЛ

Това не означава, че са безчувствени. Напротив. Достатъчно интелигентни са, за да знаят, че емоциите се променят като времето навън, оставят ги да се „случат“ точно както се случва времето навън, но не им позволяват да им определят как и накъде ще вървят. Отрицателните емоции са предизвикателство пред умствената сила по време на всяка стъпка по пътя. Затова е важно да се научим да ги управляваме ефективно, а не да се оставим те да контролират нас. Когато емоциите пречат на способността да се мисли ясно, е лесно да загубиш решителност. Лошото настроение може да ви отклони от избраната посока също толкова лесно, колкото и доброто настроение да ви направи прекалено самоуверени и импулсивни.

ИЗПРАВЯТ СЕ БЕЗ СТРАХ ПРЕД НЕПРИЯТНИТЕ НЕЩА

„Никога не си лягай ядосан. Остани буден и се бори.“ Понякога се налага да правим неща, които твърде много не ни се иска, макар да знаем, че са най-доброто в дългосрочен план: безсънна нощ, прекарана в работа, отхвърляне на вредни взаимодействия, труден разговор, да изхвърлим някой проект и да го започнем отначало... Лесно е да позволим на задаващите ни предизвикателства да ни парализират, но най-успешните хора знаят, че в тези моменти, най-доброто нещо, което може да се направи, е да се започне веднага. Всеки момент, прекаран в отлагане и притеснения само отнема от времето и изсмуква енергията ни. Хората, които умеят да водят обичайно трудни разговори се открояват като фламинго в ято чайки.

ВЯРВАТ НА ИНТУИЦИЯТА СИ

Има тънка разлика между това да се доверяваш на предчувствията си и да си импулсивен. Да се доверяваш на вътрешния си глас е въпрос на възприемане на решенията от всеки възможен ъгъл, и когато фактите не представят ясна алтернатива, трябва да вярвате в способността си да вземете правилното решение – просто направете това, което изглежда добре и самите вие чувствате, че е добро.

ВОДЯТ, ДОРИ КОГАТО НИКОЙ ДРУГ НЕ СЛЕДВА

Лесно е да определиш посоката и да вярваш в себе си, когато имаш подкрепа, но истинският тест за сила е колко добре всъщност поддържаш решителността си, когато никой друг не вярва в това, което правиш. Хората с душевни сили вярват в себе си, без значение от нищо, и следват курса си, докато не спечелят хора, които споделят техния начин на мислене.

ФОКУСИРАТ СЕ ВЪРХУ ДЕТАЙЛИТЕ

Нищо не тества психическата сила като вцепеняващите ума подробности, особено когато сте уморени. Колкото повече хората с умствена сила са изправени пред предизвикателство, толкова повече те изпипват детайлите.

МИЛИ СА С ХОРАТА, КОИТО СА ГРУБИ С ТЯХ

Когато хората се отнасят с теб зле, е изкушаващо да им отвърнеш със същото. Хората с психически, умствени и душевни сили не позволяват на другите да им се „качват на главата“, но никога не се отнасят грубо. Вместо това, лекуват грубостта и жестокостта на хората със своята благост, така че тя успява да обхване всички. Важното е да не позволиш негативността на друг човек да те повали.

ОТГОВАРЯТ ЗА ДЕЙСТВИЯТА СИ ВИНАГИ

Много по-вероятно е хората да помнят как са се справили с даден проблем, вместо да си спомнят защо изобщо се е появил. Когато внимателно се вглеждаш в себе си и изследваш действията и постъпките си, без да търсиш оправдания, а само логични обяснения, показваш, че те е грижа повече за резултата, отколкото за егото ти.

Съберете всичко това на едно място и ще получите една наистина силна личност във всяко отношение. Добрата новина е, че всеки един от нас може да бъде такава личност с малко повече усилия и внимание към себе си.

Източник: huffingtonpost.com
Картина (заглавна): Patrick Curtin

97938 Преглеждания