Макар че, обикновено пиша за хората, които се интересуват как да подобрят живота си, съм напълно наясно, че много от нас всъщност желаят обратното. Това са тези, които съзнателно отказват да правят стъпките, които неизменно ще доведат до видими подобрения в живота им. Предпочитат всичко да върви наопаки – за толкова дълго, за колкото е възможно.

Понякога се объркват и случайно правят някои неща правилно. Обикновено са в състояние да саботират тези нежелани успехи набързо, но по-доволни са, ако успеят напълно да предотвратят случването им.

Ако се откривате в тази непопулярна и не много ценена група, ето ви няколко предложения какво можете да направите, за да си осигурите неприятности и жалко съществуване до края на дните си.

ГРЕШЕН ПЪТ

Наблюдавайте кои са пътищата, по които щастливите и успешни хора поемат и се старайте да ги избягвате. Следвайте популярните пътеки, които ще ви осигурят едно средно ниво на съществуване, в най-добрия случай, средни резултати, които са ви необходими, за да предотвратят усещането ви на нежелани чувства за пълноценност. Най-добрите за вас пътища са тези, които ви карат да се чувствате все едно се въртите в кръг, дотогава, докато сте толкова уморени, че вече не ви се занимава изобщо с нищо и решите, че е време да се пенсионирате. Пътища, които са плоски или такива с низходящ наклон са най-добрият избор. Избягвайте всякакви пътеки, които водят към хълмове или в близост до планини; възвишените гледки са смущаващи. Насочете се към терен, който ще ви улесни да намразите живота си и заобикалящите ви хора. Ако може тотално да се изгубите, ще е най-добре.

ГРЕШНИ НАВИЦИ

Обърнете внимание на това, кои са най-добрите навици, които помагат на хората да постигат високи резултати в живота си и ги избягвайте. Заменете ги с навици, които да ви гарантират, че няма да постигнете никакъв напредък. Още по-добри са навиците, които директно водят до провал. Гледайте много телевизия. Яжте бързи закуски. Избягвайте да се движите. Направете Фейсбук най-важната част от съществуването си.

ГРЕШНО МЯСТО

Важно е да живеете на място, от което струи усещането за безизходица. Огледайте се за места, които привличат хората със средни или под средните доходи и се обградете с хора, толкова грозни, че дори Шекспир би отказал да пише за тях. Живейте с хора, които ще ви окуражават да правите това, което не искате. Да живеете с родителите си възможно най-дълго, също помага.

ГРЕШНО ВРЕМЕ

Никога не предприемайте действия, които можете да отлагате безкрайно. Останете в кулоарите за толкова дълго, колкото можете. Никога не бъдете точни. В крайна сметка, възможностите ще отминат и ще се успокоите. Има много по-малко напрежение в хората, които не се справят с нищо, защото в крайна сметка никой няма да очаква кой знае какво от тях. Ако действате навреме, рискувате успех.

ГРЕШНИ ПРИЧИНИ

Хората са изключително любопитни и рано или късно ще разберат за вашите планове. Ще започнат с нелоялните си предположения, че всеки трябва да прави всичко възможно, за да подобри живота си, така че ще ви се наложи да се тренирате в измислянето на отклоняващи темата отговори. Но все пак, когато в крайна сметка осъзнаят вашата пълна липса на желание да се помръднете за каквото и да било, хвърлете вината върху външни фактори като икономиката, колко е гаден шефът ви, колко несправедливо е постъпила с вас бившата ви и т.н. Ако кажете истината на хората, има опасност да започнат да се опитват да ви мотивират да направите някои промени по отношение на себе си, а вие определено не искате това.

ГРЕШЕН ДЕН

В случай, че сте най-енергичен рано сутрин, старайте се да стоите в леглото колкото се може по-дълго. Ако сте най-продуктивен вечер, насилете се да ставате колкото се може по-рано. През целия ден се стремете да правите обратното на това, което ви кара да се чувствате щастливи и продуктивни. Много е полезно да си намерите работа, която изобщо не харесвате. Така ще си гарантирате, че дори да успеете да се насладите на приятни сутрини или вечери, часовете, прекарани на работното място така ще ви повлекат надолу, че със сигурност ще ви осигурят едно неприятно цялостно изживяване всеки ден.

ГРЕШНА СЕДМИЦА

Съберете няколко посредствени дни и ще си създадете една прилично посредствена седмица – може би откровено противна, ако е работна. Важно е да не правите нищо, което реално да възстановява силите ви през уикенда – изгубете времето в мързел и безсмислено мотаене, ако е възможно. Добре е в понеделник сутринта да се чувствате на дъното на отчаянието. Ако успеете да си осигурите и едно добро ниво на стрес, депресия и скука през цялата седмица, цена няма да имате. След като веднъж се оплетете в този модел, не правете нищо, което може да го развали.

ГРЕШЕН МЕТОД

Поучете се от неуспехите на другите хора и ги копирайте. Използвайте методи, които със сигурност са се доказали като неефективни в миналото, за да си гарантирате същите лоши резултати в бъдеще. Вгледайте се в собственото си минало. Забележете кое е това, което винаги ви е проваляло и продължавайте да го правите.

ГРЕШНА ТЕХНИКА

Не се опитвайте да влагате креативност или да правите нововъведения. Винаги копирайте другите. Сливането с тълпата винаги е по-безопасно от това да изпъкнете като отделен индивид. По-лесно е да се предотврати успех, като използвате най-популярната техника на масите – в нищо не влагайте фантазия. Да имате собствен стил, е нещо, което много лесно може да ви доведе до нежелан успех.

ГРЕШНА КОМБИНАЦИЯ

Подсигурете се, че ключовите съставки, които изграждат живота ви, изобщо не могат да се комбинират. Намерете си нископлатена работа, така че едвам да свързвате двата края. Влюбете се в човек, който изобщо не се разбира с приятелите ви. Напълнете хладилника си с храни, които ви карат да се чувствате като болен през по-голямата част от времето. Пазете се от всяка форма на хармония и равновесие.

ГРЕШНИ ГЕНИ

Обезкуражете се като обвинявате за всичките си проблеми ДНК-то си. Нека гените ви са причината за липсата ви на възможности. Игнорирайте истината, че мислите ви определят как гените ви ще изразят себе си.

ГРЕШЕН КРАЙ

Много е трудно напълно да избягвате да си поставяте каквито и да било цели, защото мозъкът ви през цялото време ще иска да запълни тази празнота. Запълнете я с „аналогови“ псевдо-цели, които ефективно ще блокират целевите ви рецептори от появата на реални ефективни цели. Това доказано работи: „да имам повече пари“, „да имам хубава връзка“, „да си намеря работа“... Липсата на специфичност прави отлагането много лесно. Колкото по-неопределено, толкова по-добре.

ГРЕШНИ СРЕДСТВА

Ако все пак някога се случи да ви засмучат в изпълнението на някаква цел, тръгнете по възможно най-обиколния маршрут. Вместо да започнете реална дейност, която да има някакво значение и стойност и да ви докарва доходи, запазете се за безсмислено трудоемките дейности. Хубаво е да се суетите възможно най-дълго за дизайна на логото си или визитните си картички. Превключвайте от проект на проект, така че никога нищо да не завършите. Създайте си илюзията за напредък, без да позволявате никакви видими резултати да са налице.

ГРЕШЕН ПЛАН

Създайте си погрешни планове за постигане на целите, планове, в които всяко разумно, интелигентно същество ще намери безброй пробойни. Бъдете сигурни, че поне една решаваща стъпка ще ви доведе до харакири.

ГРЕШНИ РЪЦЕ

Избягвайте да сте добър в нещо. Уменията са рецептата за успех, така че пазете се колкото се може по-неквалифициран. Избягвайте да четете книги, да посещавате семинари, да разговаряте с интелигентни хора. Образованието ви е приключило преди много време, не се опитвайте да го възкресите. Нека неквалифицираните ви ръце атрофират година след година.

ГРЕШЕН ПОГЛЕД

Винаги гледайте на нещата от гледната точка, която ви води до отчаяние. Не поглеждайте през ъгъл, от който проблемите ви може да изглеждат лесно решими. Ако правите от мухата слон редовно, те завинаги ще си останат неразрешими. Ако проблемът ви изглежда твърде лесно решим, ще се изкушите и това само ще ускори пътя ви към успеха – лоша идея!

ГРЕШНА НАГРАДА

Концентрирайте се в цели, които другите очакват от вас да постигнете, дори и на вас да не ви пука за тях. Със сигурност всеки друг е прав, а вие грешите, така че правете каквото ви казват и се преструвайте, че ви харесва.

ГРЕШНИ ВЪПРОСИ

Задавайте въпроси, на които никой не може да ви даде смислен отговор като например: „Защо не мога да успея?“, „Защо хората винаги са гадни с мен?“, „Защо съм такава мишка през цялото време?“

ГРЕШНИ ОТГОВОРИ

Сега вземете тези куци въпроси и се опитвайте да им отговорите. Бъдете колкото се може по-жалки. „Никога не мога да направя нищо, защото съм глупав. Хората са гадни към мен, защото съм загубеняк. Мишка съм, защото нямам никакви социални умения, и винаги ще се поставя в неудобно положение само като си отворя устата.“

ГРЕШЕН РИТЪМ

Марширувай под ритъма на нечий друг барабан, никога под ритъма на своя собствен. Най-добрите съвети, които можете да следвате, ще дойдат от хора, които много ги е грижа за вас, но са абсолютно некомпетентни и нямат идея за какво говорят. Търсете здравни съвети от дебели пушачи. Поискайте финансови съвети от хора, които не могат да си  платят сметките. След роднините си ще намерите много подходящи хора за тая работа.

ГРЕШНО ОБКРЪЖЕНИЕ

Излизайте с разочаровани загубеняци редовно, превърнете ги в свой приятелски кръг. Ако някой покаже и най-малкия намек за някаква амбиция, обвинете го, че е луд или пиян и го върнете обратно в калта, където му е мястото.

ГРЕШНА ЕНЕРГИЯ

Дръжте настроението си умишлено извън всякакви нюанси на щастие, успех или удовлетворение. Визуализирайте  провал, винаги когато имате възможност. Когато сте ядосани, усилете гнева си. Когато сте тъжни хранете тъгата си до вцепенение, така че да се проточи в продължение на седмици. Тревожете се много. Живейте с идеята, че нещата винаги ще ви влачат към пропастта.

ГРЕШНИ ЗНАЦИ

Бъдете сигурни, че събуждането на психическите ви способности зависи от точното количество кафе, което сте изпили. Тълкувайте всяко входящо текстово съобщение, като знак, че сте на прав път, въпреки че единствените хора, които се интересуват от вас да са също толкова загубени, колкото и вие. Тълкувайте привидната липса на напредък, в която и да е област на живота ви като духовен растеж. Вътрешният растеж винаги е невидим.

ГРЕШНА ИНТЕНЗИВНОСТ

Лежете безпомощно на дивана като чувал с картофи всеки 28 от 30 дни, с мисълта, че ставането в 7 сутринта е твърде голяма амбиция. След това си осигурете 48-часов маратон, като обиколите всичките си познати и им разкажете за чудесната идея, която ви е споходила и която никога няма да се осъществи. След което се върнете в уютния си комфорт на бездействие.

ГРЕШНА НАСТРОЙКА

Знаете, че сте в преследване на нещастието, когато слушате цялостната мелодия на живота си и всичко, което се чува е дисхармоничен шум, като инструменти, които не са настроени. Ако нещо започне да работи, вслушайте се по-добре в мелодията, за да разберете какво е и гледайте бързо да го разстроите отново.

Ако прилагате горните предписания, никога не трябва да се притеснявате, че ще ви сполетят успех, щастие или удовлетворение, заради които ще трябва да зарежете тъжното си съществуване. Можете да се отпуснете и спокойно да чакате погребението си. Продължавайте в същия дух.

* Тази статия е вдъхновена от песента „Wrong“ на Депеш Мод

Автор: Стийв Павлина

Източник:  stevepavlina.com
Изображения: Ben Shahn (1898-1969)