„Във всеки човек има постоянна борба между това, което е, и това което би трябвало да бъде. Наистина, не всеки забелязва тази борба.“ ~ Хавиер Бардем

Автентичната личностна неповторимост е начин на живот, който включва в себе си себепознание, морална почтеност, както и поддържането на индивидуални ценности и идентичност. Автентичността е върховен израз на психичното здраве и зрелост. За да се стигне до нея се преминава през много изпитания и лутания. Нещо повече, тя не е нещо, което се постига веднъж и завинаги, тя е начинът, по който вървим през живота си.

В нашето, обсебено от имиджа общество, е трудно да се намерят хора, които са самите себе си. Става още по-сложно, като си помислим, че автентичността не е черно-бяла. Наистина, някои от най-автентично изглеждащите на пръв поглед хора, са само много добри „актьори“, специализирали се в сменянето на маските, костюмите и влизането в различни роли. Това е една от най-големите трагедии в нашата култура. Както Вироника Тугалева казва: „Никога няма да разбереш кой си, ако не отхвърлиш този, на когото се преструваш.“

Ето петте черти, които автентичните хора култивират в себе си умишлено:

ПРИЕМАНЕ

Колкото по-добре познаваме и обичаме нашата автентична същност, толкова по-малко склонни сме да съдим другите. В действителност, в по-голямата си част, нашето осъждащо поведение се корени в собствените ни неуспехи и несигурност. Колкото повече разбиране имаме към собствените си недостатъци, толкова по-лесно става да приемем грешките на другите. В крайна сметка, ако си доволен от себе си, защо ти е да принизяваш другите хора? Както Марк Грийн пише: „Самодоволният рев, осъждащ другите, се опитва да скрие шума от танца на скелетите в собствения си килер.“

ПОЧТЕНОСТ

Автентичният човек винаги ще избере да живее живота си според собствените си ценности, дори и когато решението му може да се окаже спорно или непопулярно. Често, когато се представяме с маска пред света, е защото искаме да избегнем критиката на околните. По-лесно е да направим компромис с ценностите си, отколкото да причиняваме сътресения.

Въпреки това, човек, който е приел своята автентичност и е избрал да живее според нея, ще понесе по-лесно неодобрението на обществото, отколкото своето собствено. Това е така, защото тези хора наистина ценят своя характер и вярват с цялото си сърце в това, което са избрали да бъдат.

КУРАЖ

Автентичният живот изисква изненадващо количество лична смелост. Изисква се много кураж да се вгледаш честно в себе си и да откриеш кой си наистина. Това изисква много повече кураж, отколкото да застанеш такъв, какъвто си пред света. Както обяснява Мая Анджелоу: „Смелостта е най-важната от всички добродетели, защото без смелост не можете да практикувате никоя друга добродетел последователно“.

ПРОШКА

Да обвиняваш другите, означава да оправдаваш себе си. Хората, които живеят живота си с максимална доза достоверност са склонни да прощават на себе си и другите много по-лесно. Те признават, че оскърбяващото поведение, грешките и недостатъците на характера, са почти винаги непреднамерени.

В своята честност, те са в състояние да идентифицират собствените си недостатъци и слабости. Те са способни да разпознават своите грешки, да ги поправят, да си вземат поука и да продължават напред. Човек, който практикува това по отношение на себе си е много по-склонен да дари с благодатта на прошката и другите.

САМОНАБЛЮДЕНИЕ

Липсата на самоанализ може да бъде най-голямата бариера пред автентичността. Няма как да бъдем най-добрата версия на себе си, ако в края на краищата, нямаме представа кои сме – и за съжаление повечето от нас не се занимават с този въпрос. Отделете време, разгледайте вашия вътрешен и външен свят. Погледнете характера си с честност и разбиране. Какви грешки сте допуснали напоследък? Как успяхте да се справите с тях? Кои от нещата, които правите ви карат да се гордеете най-много? Това няма нищо общо със самонаказването за несъвършенствата ви. Става въпрос за решението да разгледате характера си с доброта и ангажимент за личностно израстване.

Във всеки човек има постоянна борба между това, което е, и това което би трябвало да бъде. Наистина, не всеки забелязва тази борба.
Хавиер Бардем

Не позволявайте на очакванията и мненията на другите хора да повлияят на вашите решения. Това е вашият живот, а не техният. Правете това, което е най-важно за вас; правете това, което ви кара да се чувствате живи и щастливи. Не позволявайте на очакванията и идеите на другите да ограничат кой сте. Ако позволите на другите да ви казват кой сте, живеете в тяхната реалност - не във вашата. Има толкова много неща, които можете да изживеете, наместо да угаждате на хората. Има толкова много неща, които можете да изживеете, различни от това да следвате предписанията на другите. Има толкова много неща, които можете да изживеете, отколкото тези, в момента. Трябва да решите кои сте вие за себе си. Превърнете се в цялото си същество.
Рой Т. Бенет

Единственото престъпление е да унищожаваш самия себе си, наистина, по същество, това означава да убиваш единственият живот, който има цена: живота на своят дух.
Жан Жьоне

В действителност всеки човек е като отделен остров и той може да построи мост към другите, ако преди всичко бъде себе си, ако му позволим да бъде себе си.
Карл Роджърс

Източник: iheartintelligence.com
Изображения: Neurowiki 2014 - Wikidot, henriettaharris.com