Какво означава контролираща личност? Това е личност, която желае околните да се държат по определения от него начин и използва всякакви тактики и манипулации, за да го постигне.

Всички сме попадали в ситуация, в която някой ни казва да не правим определени неща. Ако попитаме „Защо не?“, контролиращите хора обикновено отговарят с: „Защото не искам да го правиш“ или „Защото не се прави така“.

Контролиращите личности имат проблем със зависимостта. Това означава, че те разчитат на своите способности да ви контролират, за да се чувстват уверени и сигурни. Правейки това обаче, единственото, което постигат е да ви накарат да се почувствате така, все едно сте си загубили и гласа, и независимостта. Като резултат, могат да ви въртят на малкия си пръст и да разрушат напълно себеуважението ви.

Ето шестте най-често срещани злини, които контролиращите хора правят, за да ви държат във властта си:

ТЪРГУВАТ С ЛЮБОВТА СИ

Първо ви заливат с любов, след което се оттеглят, слагат бариера и създават дистанция. Това е фина манипулационна тактика, която не се забелязва лесно и е възможно да ви убегне. В началото такива хора много бързо и интензивно създават емоционална близост, предназначена да ви накара да им се доверите и да разчитате на тяхната привързаност. Веднага щом решат, че сте повярвали, че имат чувства към вас, те започват да се дистанцират и да „прибират обратно“ чувствата си. След което използват проявите на обич и привързаност като система за поощрения и наказания.

Тази тактика служи да ви накара да се потопите в любовта толкова бързо, че когато нещата се обърнат, да сте прекалено навътре в „заешката дупка“, за да избягате. Ще забележите, че преди сте били заливани с комплименти и обожание, а сега те внезапно са спрели и цялата отговорност да се движи и развива връзката пада върху вас, както и всички задължения. Равнопоставеността изчезва и се превръща в бегъл спомен.

ПОСТОЯННО КРИТИКУВАТ ВСИЧКО, КОЕТО ПРАВИТЕ

Контролиращият никога не е доволен от това, което прави някой друг. Дори и да ви насочва стъпка по стъпка, вие пак ще го направите погрешно. Независимо дали става въпрос за вида музика, която слушате, начина, по който се обличате, колата, която карате, работата която имате... нищо не е достатъчно добро за тях. „Трябваше да...“ е любимата им фраза.

Това всъщност е директна атака срещу индивидуалността ви и всичко, което ви оформя като личност. Тя цели да започнете да се съмнявате в себе си, собствената си стойност, способността ви да правите правилните избори за себе си и дори правото ви на това.

А това, че с нищо не можете да се справите правилно, ви се внушава с цел да ви превърне в напълно зависими от „господаря“ ви жертви. „Ако не съм аз, всичко тук ще отиде по дяволите“ е цялостното им отношение към заобикалящите. Обикновено обаче, те са тези, които пращат всичко, което има смисъл в човешките взаимоотношения по дяволите.

МРАЗЯТ, КОГАТО ПИТАТЕ "ЗАЩО?"

Хората, които обичат да контролират, мразят да им задавате въпроси. Тяхната дума е закон. Ако ги помолите да се мотивират, да обяснят причините си, ще предизвикате сериозно раздразнение.

Това, разбира се, се дължи на факта, че причините и мотивите им нямат смисъл. Те просто искат да се съобразявате с техния контрол, без да го поставяте под съмнение. Ако направите нещо друго, първоначално ще се опитат да ви убедят с глупавото: „Защо просто не ми имаш доверие...“ или „Аз имам много повече опит от теб и знам...“, но ако все пак продължите да настоявате за поне малко рационално обяснение, ще ви покажат какво означава сляпа ярост.

ИЗПОЛЗВАТ ВИНАТА, ЗА ДА ВИ МАНИПУЛИРАТ

„Ако ме обичаш, ще го направиш...“, „Ще ме нараниш, ако не...“, „Ти би трябвало да...“ – Всички тези думи се изричат от контролиращи личности, за да ви вменят чувство за вина и да ви накарат да направите това, което те желаят. При всяка възможност ще правят опити да използват вашата любов към тях, за да ви наложат желаното от тях поведение. Това е ужасно разрушителен модел на токсични взаимоотношения от всякакъв вид – приятелство, работно място, интимна връзка, - и може да доведе до трайни емоционални щети.

НАЛАГАТ ПРОИЗВОЛНИ ПРАВИЛА ЗА ЖИВОТА ВИ

Разбира се, те знаят какво е най-доброто за всички, винаги. Имат си цял списък с правила, които всеки трябва да спазва, ако не – присъдата съвсем скоро ще влезе в сила.

Тъй като нямат реална обосновка и стабилна база, изискванията се променят непрекъснато, в зависимост от тяхната изгода или моментно настроение. Естествено, вие би трябвало да се досещате във всеки един момент за желанията им, да ги предугаждате и да съобразявате цялото си съществуване с тях. Поставят ви в ситуация, която може да се нарече „да стоиш на полусъединител“ – винаги в готовност за следващата „задача“, която се появи в объркания им ум.

В противен случай любовта и лоялността ви отново ще бъде поставена под съмнение.

ЩЕ ВИ НАКАРАТ ДА СПРЕТЕ ДА СЕ ХАРЕСВАТЕ

Ако успеете да усетите, че това, което ви причиняват е лошо и откажете да сте играчка в ръцете на контролиращия човек, той веднага ще започне да ви обяснява, че сте се „променили“.

Те нямат никаква представа какво означава истинска връзка – основата на взаимно уважение, възхищение, доверие и обич. Тъй като не умеят и към себе си да се отнасят по този начин, прехвърлят дефицитите си върху взаимоотношенията си с околните.

Разчитат, че думите им имат власт над вас и ако тази власт им бъде отнета и покажете признаци на независимост, ще започнат да ви критикуват и ще ви накарат да се чувствате абсолютно неспособни да разчитате на собствения си мозък и да формирате собствени представи и убеждения, да вземате решения, основани на вашата собствена преценка.

Ако продължите да настоявате да запазите индивидуалността си ще използват всякакви злостни номера и техники, за да ви покажат, че грешите и да ви върнат в предишното ви състояние на подчинение.

Ако усещате, че някой си играе с вас, не се интересува от личността ви и не зачита интересите ви, добре е да се замислите дали наистина имате нужда от подобни взаимоотношения. Да се научите да казвате „Не“, когато усетите подобно емоционално насилие над личността ви, със сигурност ще доведе до една много приятна и положителна промяна в живота ви.

Разбира се, всичко това може да се случи, само ако наистина проявите нужното уважение и обич към собствената си индивидуалност и сте готови да поемете отговорност за решенията си и техните последствия.

Защото най-лесното нещо е да се хвърля вината за собственото ни неблагополучие върху подобни контролиращи личности, в случай, че сте се оказали под тяхно влияние. В крайна сметка „те командват“.

Източник: iheartintelligence.com
Изображения: Duarte Vitória