„На 11000 семейства се намират 3 щастливи. Но най-важното е – само щастливите семейства са нормални. Останалите са патология, съжителство на две нещастни души.”

Известният руски психотерапевт Михаил Литвак и автор на много книги по практическа и популярна психология – без илюзии за щастието в брака.

Има щастливи семейства. Но са малко. Аз самият съм изследвал семействата. На 11000 семейства се намират 3 щастливи. Но най-важното е – само щастливите семейства са нормални. Останалите са патология, съжителство на две нещастни души.

Защо има толкова много разводи? Нима хората се лъжат така лесно в избора си?

Това се случва, защото хората са зле възпитани. Не са научени да мислят, не са научени как да си изберат съпруг и съпруга. Задавали сме на хората въпрос - кое обяснение в любов ще им се хареса повече.  Предложихме им няколко варианта: „Не мога да живея без теб”, „Никога няма да те нараня”, „Хайде заедно да хванем юздите живота”. И така, 75% от жените избраха обяснението „Не мога да живея без теб”. Нима не е ясно, че това е обяснение, характерно за мъже-деца или алкохолици?!

А истинското обяснение в любов: „Хайде двамата да хванем юздите на живота” – то на никого не се хареса.

Какво е любовта?

Това е активната заинтересованост от живота и развитието на обекта на любовта. Всички казват: да обичам някого. Но можете ли да обичате наистина? Или и вие просто казвате: „Не мога да живея без теб!”

А какво се случва с любовта по протежение на времето, когато тя си отиде?

С годините любовта  става все по-силна и по-силна… Ако не я е имало в  началото, то нещата стават все по-зле и по-зле.

Как мъжете и жените се отнасят към брака?

Мъжете и жените виждат брака по един и същи начин. Но къде сте видели истински мъже и истински жени? У нас е пълно с „носещи панталони” и „носещи поли”. Затова, първо е нужно да станете или мъж, или жена, а чак след това да почнете да градите семейство. Да създават семейства имат право единствено физически здрави, духовно развити и материално осигурени хора.

Ако отношенията са започнали със секс, какво бъдеще ще имат?

Сексът трябва да се случи след други неща. В началото трябва да има общо разбиране за света. Любовта не е, когато двама се гледат в очите, а когато  гледат в една и съща посока. Канадски изследователи определят 4 фактора за успеха на едно семейство. Първият – обща визия за света. Вторият – сходни гастрономични вкусове. Сексът идва на трето място. А на четвърто – желанието да погалиш другия.

Когато семейство се създава чрез секса, нищо добро не може да се очаква.

Мъжете често се сравняват с ловци и споделят, че изневярата им е в кръвта.

Изневерите се случват затова, защото хората са се излъгали в избора си на спътник в живота. Ако ти си сгрешил и си се оженил не за когото трябва, естествено, че ще започнеш да кривваш от правия път.

Какви са жените, които не изневеряват?

Физически здрави, духовно развити и материално независими. У нашите жени се наблюдават 3 сексуални разстройства – педофилия, зоофилия и мазохизъм.

Първите си избират мъж не за съпруг, а за възпитание. Вторите живеят с алкохолици. А какво е алкохоликът – животно! Третите страдат от мазохизъм – обичат, когато ги измъчват.

Ако жената е физически здрава, материално независима, но вече не така млада, по-малко ли са перспективите пред нея?

Напротив! Дори има повече перспективи! Тази жена е в най-големия си разцвет. Тя  вече е истинска жена. На нея не й трябва гарнитура, трябва й бифтек, основно ястие! 45-50-годишната жена е неудържима и изключителна в секса в сравнение с по-младите.

Как да определим това ли е „нашия човек” още в самото  начало?

По общуването, жестовете, начина на обличане. Сократ е казал: „Заговори, за да те видя!”. Още след няколко фрази може да се определи, кой стои пред вас и съвпадате ли вашите представи за света.

Къде да търсим своя партньор?

Най-вече на работа. Когато наблюдаваш работата на някого, ти го опознаваш доста добре. А срещите по вечеринки и нощни клубове са сборища на лъжци.

Съществува теория, че жената трябва най-вече да вдъхновява мъжа, да му създава комфорт, да остава в „сянка”

Вие бъркате мъжете с онези, „носещи панталони”. Истинските зрели мъже нямат нужда от това да бъдат вдъхновявани. Те самите трябва да са вдъхновени от своята работа и резултати. Не бива да се живее просто заради някой мъж или някоя жена.

Източник: she.ngs.ru
Снимки: Wikimedia Commons