„Всеки човек в живота ви е учител. И не е задължително да го харесвате, за да ви научи на нещо полезно.“

Книгите на австралиеца Андрю Матюс се използват от психолози и психиатри по целия свят, за да помогнат на хората да намерят себе си и своя път. Преведени са на над 40 езика в над 60 страни.

Щастието, успехът и благоденствието са основните теми в книгите, които пише и лекциите, които изнася по цялото земно кълбо. Абсолютен оптимист, Матюс е убеден, че човек може да промени света към по-добро, само ако преди това промени себе си и нагласата си към собствения си живот и съдба.

Вярваме, че животът е игра на късмет. Действията ни са хаотични, без определена цел. Това е манталитетът на жертвата.

Сам създаваш собствения си свят. Не е необходимо да убеждаваш никой друг. Достатъчно е да се почувстваш различно.

Твоят живот е точното отражение на убежденията ти.

Фокусираш ли се в нещо в живота си – то се разраства.

За да започнеш нов живот, няма по-добро място от това, на което се намираш в този момент.

Всичко, което можете да направите днес, е да изживеете колкото се може по-добре времето, докато легнете да спите. А мислите за утре, ги оставете за утре.

Щастливите хора не са щастливи, защото са постигнали успех в живота. Те постигат успех в живота, защото са щастливи.

Щастието не е в липсата на проблеми, а в умението да го открием въпреки проблемите.

Достатъчно е да променим отношението си към една привидно „неблагоприятна ситуация" и тогава вече можем да се възползваме от нея. Големите възможности на живота ни обикновено се появяват предрешени с маската на лошия късмет и несполуката.

Животът не ни наказва. Той ни учи. И ние живеем заради тези знания.

Кога животът ще стане по-лесен? Никога! Но можеш да се научиш по-добре да се справяш с него. Идвайки на планетата Земя, ти автоматично се зачисляваш в училището на живота, което означава, че докато дишаш, ваканция няма да има.

Може би в момента си разорен. Вероятно си изгубил работата си или скъп на сърцето ти човек. Навярно си болен. И си казваш: „Просто не знам какво да правя“. Първото, което трябва да сториш, е да приемеш ситуацията, в която се намираш. Като начало е нужно да се помириш с нея и едва тогава ще можеш да преобърнеш хода на събитията. Остави настрана вината и всичките въпроси „ами ако“. Развитието е резултат на приемане.

Всички опити да обвиняваме някого в нещо е загуба на време. Може да накараш някого да се почувства виновен, но с това няма да промениш обстоятелствата, които те правят нещастен.

Искаш да живееш щастливо? Тогава веднага вземи решение: Никой с нищо не ми е длъжен. Ако някой ми даде нещо, това е бонус.

Ако вярваш, че: животът е несправедлив; всички са мошеници; началниците до един са грубияни, в резултат ще привлечеш такива преживявания, които ще бъдат в подкрепа на досегашните ти убеждения. В живота ти ще се появи някой, който ще изпразни банковата ти сметка, ще разбие носа ти или ще те зареже пред олтара. Нискоенергийните мисли ще доведат до нискоенергийни преживявания.

Повечето от нас са научили този принцип наопаки! Обикновено казваме: „Ако не харесваш работата си, смени я. Ако не харесваш жена си, смени и нея.“ Но не промениш ли начина си на мислене, това е равносилно на заявка за същите резултати.

Ако чувстваш, че не заслужаваш добро заплащане, ще намериш шеф, за когото ще работиш почти без пари

Ако не обръщаш внимание на чувствата си, ще попаднеш на работно място, където хората също няма да обръщат внимание на чувствата ти и ще бъдат пренебрежителни към теб.

Но проблемът не е в другите, а в твоите отношения със себе си.

Животът е огледало – получаваш отвън онова, което изпитваш отвътре – ето защо е невъзможно да подредиш живота си отвън навътре. Ако хората на улицата те гледат намусено, начинът не е да минеш по друга улица! Ако колегите не те уважават, смяната на работата няма да реши проблема.

Ако нервничим по повод работата и отношенията си с някого, рано или късно ще останем и без работа и без отношения. Ако се притесняваме да говорим за пари или ги смятаме за нещо недостойно, ще останем и без пари. Излишните преживявания винаги водят до това, че животът изпраща източника на безпокойство колкото се може по-далече от нас. За да получиш желаното, трябва преди всичко да се научиш да не му придаваш прекалено голямо значение.

Докато вярваш, че нещо проваля живота ти, това ще бъде точно така. Именно заради това убеждение.

И с физическата, и с душевната болка е едно и също: ще боли, докато продължаваш да мислиш и да действаш по старому.

Тайната на успеха при търсенето на решения има два аспекта. От една страна, трябва да го искаш, а от друга, съзнанието трябва да се намира в състояние на спокойно очакване.

Ако искаш да имаш душевно спокойствие, престани да делиш случващите се събития на добри и лоши.

Как да обичаш хората? Като ги приемаш.

Най-сложното в живота е да цениш всичко и да не бъдеш привързан към нищо.

Когато се бориш с живота, печели винаги той!

Снимки: Be Training, Inspiring Educators