„Не ходи пред мен, може да не мога да те следвам. Не ходи зад мен, може да не мога да те водя. Върви до мен и просто бъди мой приятел.“ ~ Албер Камю

Макар много хора да вярват, че приятелството е вечно, реалността показва, че не е точно така. Обикновено хората са вманиачени да дискутират какво убива любовната връзка, и много рядко се говори за причините, които могат да доведат до краха на този различен, но не по-малко ценен вид взаимоотношение.

Едно изследване доказва факт, на който всички сме ставали свидетели - повечето от приятелствата, създадени в училище или колежа не продължават дори и една година. И докато приятелствата в зрелостта могат да са до живот, някои от тях се усещат като присъда. Как да разберем кога е времето да прекъснем влияещи ни зле отношения?

Понякога е очевидно: така нареченият „приятел“ ви отнема нещо - парите или партньора, или каквото можете да се сетите.

Друг път истината може да се окаже не толкова забележима. Например ако имате приятел, който се бори с пристрастеност. Или такъв, който радикално променя възгледите си. Можете ли да изоставите скучен приятел или да приемете, че приятелите не са само, за да се забавлявате заедно? А какво правите, когато едно приятелство започне със силна връзка, а впоследствие бавно започне да се изпарява? Лошо ли е да се откажете от подобен род отношения?

Не се нуждаете от списък с правилни и грешни причини да прекратите дадено приятелство. Вземете решение със сърцето си и според това как се чувствате. Ето и седем въпроса, които е добре да си зададете, за да си изясните ситуацията, в случай, че имате колебание по отношение на някоя от приятелските си връзки:

Peder Severin Krøyer - A luncheon. The artist, his wife and the writer Otto Benzon, 1893

ИСКРЕНО ЛИ Е ТОВА ПРИЯТЕЛСТВО ИЛИ ПО-СКОРО ПРИЛИЧА НА СДЕЛКА?

Имате ли приятели, които са такива само заради ползите, които могат да извлекат от вас? Предупредителните знаци са - когато приятел постоянно се опитва да ви продаде нещо, често ви моли за пари назаем, или смята, че сте му длъжен (Дължиш ми да гледаш децата един следобед, понеже се грижех за кучето ти преди време). Тези приятели непрекъснато прекрачват границата между приятелството и работата.

Ползите може и да не са от материално естество. Вие сте приятели с тях, защото ви харесват, а така повдигат самочувствието си. Приятели сте и защото ви подкрепят дотолкова, че когато се провалите в осъществяването на плановете и мечтите си, може да обвинявате тях, а не себе си.

В обобщение - вгледайте се в отношенията си в детайли и вижте дали във взаимоотношенията ви може да се прокрадне думата „използване“. В крайна сметка имате нужда от приятели, а не от придружители.

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ СЕ В ПОДДЪРЖАНЕТО НА НЕЗДРАВОСЛОВНИ НАВИЦИ?

Научните изследвания са доказали, че отношението ви към собственото ви здраве и навиците, свързани с него, е в пряко отношение със социалните ви връзки.

Оказва се, че здравословните и нездравословните навици се разпространяват в малки приятелски групи. За пример, нездравословните навици като този да подценявате другия или непрекъснатото да мрънкате може да обхванат и приятелите ви. Дори болестното състояние на наднормено тегло или хранителните разстройства могат да се окажат приемливи за вашата група от приятели.

Още по-лошо, ако сте зависими от алкохол или наркотици, а това се приема за нещо естествено сред приятелите ви, ще е още по-трудно да се разграничите от тях.

В идеалния случай приятелите си помагат взаимно да се хранят здравословно, да тренират и дори заедно, колкото и да е трудно, да откажат пушенето например. Но ако вашите приятели ви дърпат надолу или ви притискат да се напивате или пушите с тях, след като сте им дали ясно да разберат, че не желаете, най-вероятно е настъпило времето да прекратите това приятелство.

Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901), Le sofa, 1895, Metropolitan Museum of Art, New York

ЧУВСТВАТЕ ЛИ СЕ МАНИПУЛИРАНИ?

Манипулиране означава управление на чуждите емоции с неблагоразумна цел. Манипулаторът се старае да накара някой да се чувства зле. Изключително трудно е да се разпознае, защото да бъдете манипулирани означава да сте в ролята на жабата, оставена в купа с вода, която бавно се стопля. Само когато излезете от ситуацията, можете да прецените какво всъщност ви се е случило.

Има и някои сигнали: приятелството ви изглежда ненужно пришпорвано. Дори не намирате думи да го опишете. „Сложно е“ е изразът, на който разчитате, когато се опитате да разкажете за отровното приятелство.

Същевременно започвате да се променяте и не към добро - вече сте по-малко щастливи, по-несигурни, по-неуверени. Налага се постоянно да се извинявате. Чувствате, че винаги нещо не е наред. Дори питате приятеля си какво се е случило, но отговорът (или мълчанието) ви объркват дори повече.

Всеки един от тези знаци трябва да светне червената лампичка в главите ви. Изследване от 2016 г. сочи, че манипулацията се свързва с незачитане на важни за едно приятелство характеристики - възможността да се изразяват чувствата и мислите, човек да получава нужната подкрепа, да може да прекарва със съответния приятел забавно времето си, и винаги да може да разчитат един на друг.

ПРИЯТЕЛИ ЛИ СТЕ САМО ЗАЩОТО ИМАТЕ ОБЩИ ИНТЕРЕСИ?

Понякога разчитаме на нечие приятелство само защото имаме много общо помежду си. Но дали сте завършили едно и също училище или изглеждате еднакво няма значение за едно истинско приятелство.

Кое тогава е важно? Проучване сред 1400 човека, направено през 2012 г., изследва приятелства между хора от различни раси, сексуална ориентация и пол, и приятелства, при които тези фактори липсват. Хората, които имали приятели, с които се различават, оценявали по-малко еднаквостта в начина на живот, ценностите и опита. Ценното било в това да се изградят основите на едно стабилно приятелство - доверие, честност, уважение и подкрепа.


On the Bridge, Georg Pauli, 1888

ВИЕ ЛИ ПОЛАГАТЕ ПОВЕЧЕТО УСИЛИЯ, ЗА ДА ПРОСЪЩЕСТВУВА ТОВА ПРИЯТЕЛСТВО?

Звучи ли ви познато: „Сигурен съм, че той е имал намерение да почисти колата ми, когато му я дадох назаем, но най-вероятно не му е останало време.“ Вие оправдавате егоистичното и неуважително поведение. Вие сте човекът, който дава идеите, прави плановете и е готов да ги промени, ако не са угодни на приятеля ви. И разбира се, вие сте тези, които са насреща, когато имат нужда от подкрепа - вие ги успокоявате, вие ги разведрявате: „Разбира се, че си прекрасен човек. Нека да си говорим за това колко си готин. Отново.“

Ако приятелството ви се крепи само на вашите усилия, вие сте работник, а не приятел. Време е да обмислите да напуснете.

МОЖЕТЕ ЛИ ДА РАЗЧИТАТЕ ЕДИН НА ДРУГ?

Звучи като клише, но е важно. Приятелите ви не бива да са като слушалките ви - винаги да липсват, когато се нуждаете от тях, и да се появяват, когато вече не се нуждаете от тях.

Приятелството се свързва с определения като сходство и споделеност и ако не можете да ги приложите към дадено приятелство, може би то не е такова.

В песните за приятелството, в които се пее „Винаги ще бъда до теб“ и „Ще ти бъда приятел и ще ти помогна да продължиш“, тези фрази означават много повече от пеенето им заедно, докато се държите за ръце. Добрите приятели се подкрепят взаимно и дори при различията помежду им те се опитват да открият баланса и да го поддържат.

Разбира се, през годините този баланс няма да е винаги стабилен и непроменим. Възможно е да преживеете житейска криза, докато вашия приятел бива повишен. Но добрите приятели са такива, защото споделят заедно успехите и трудностите си. Трябва да сте уверени, че независимо от обстоятелствата, от вашия приятел ви дели едно телефонно обаждане.

„Всеки може да е съпричастен със страданията на приятел, но е необходима много фина душа, за да е съпричастен и с успехите му.“, казва Оскар Уайлд, затова не забравяйте колко е важно приятелите да са до вас не само при провал или в страдание, но и да споделят победите ви и радостните мигове в живота ви без завист.

Hanna Pauli , Friends, 1900-1907, National Museum of Fine Arts, Stockholm

 МОЖЕТЕ ЛИ ДА БЪДЕТЕ СЕБЕ СИ?

Нека не забравяме, че се държим различно в различни ситуации - поведението ни е едно, когато сме на интервю за работа и съвсем друго, когато сме на гости на баба си. Но ако се налага да се преструвате с ваш приятел, да криете различни неща от него, или се чувствате засрамени след среща, по-добре се откажете от това приятелство. Никога не забравяйте думите на Шекспир: „Приятел е този който знае всичко за теб и въпреки това те обича!“

Стотици изследвания и хилядолетната история на човечеството доказват, че общуването с истински приятели е едно от най-прекрасните чувства, което може да допринесе за нашето щастие и здраве.

Прекъсването на взаимоотношенията с неправилните хора е трудно за вземане решение. Най-вероятно е имало време, в което сте били наистина близки, иначе нямаше да се измъчвате с въпроси дали си е струвало. 

Приятели ще идват и ще си отиват от живота ви. Някои ще са такива в зависимост от средата - дали колеги или съученици. И в това няма нищо нередно. Но истинския приятел не би ви наранил, манипулирал или използвал, нито би ви притискал да станете такъв, какъвто не сте. Истинският приятел ще ви помогне да сте по-добри, по-щастливи, по-здрави и повече себе си.

„Приятелството е най-трудното за обяснение нещо на света. Това не е нещо, което се учи в училище. Но ако досега нищо не сте научили за смисъла на приятелство, значи нищо не знаете за живота." ~ Мохамед Али

Източник: businessinsider.com
Картини: Wikipedia, заглавна ~ P.S. Krøyer- Hip, Hip, Hurrah! (1888)