Аугусто Кури е бразилски психиатър, учен, писател и основател на Академията на Интелекта – институт, който предлага практически занимания за психолози, педагози и специалисти в областта на човешките ресурси. Той е познат на българските читатели с книгата „Ти си незаменим“ (ИК „Кибеа“). Автор е и на „Многостранен интелект“, „Как да упражняваш емоциите си, за да бъдеш щастлив“ и на книгите от колекцията „Анализ на интелекта на Христос“. „Десет закона на щастието“ на Аугусто Кури дава ценен житейски урок на всички, които искат да намерят надежда в болката, сила в страха и любов в разделите. Защото да бъдеш щастлив, не означава да имаш идеален живот. Споделяме неговата мъдрост с вас.

Да бъдеш щастлив означава да признаеш, че си струва да живееш, въпреки всички предизвикателства, неразбирателства и кризисни периоди. Да бъдеш щастлив не е случайност на съдбата, а завоевание на този, който може да пътешества дълбоко в душата си.

Да бъдеш щастлив означава да не бъдеш жертва на проблемите си, а да се превърнеш в автор на житейската си история. Да пребродиш пустините извън теб, но да си способен да откриеш оазиса, скрит в душата ти. Всяка сутрин да благодариш на Бога за чудото на живота.

Да бъдеш щастлив означава да не се страхуваш от собствените си чувства. Да можеш да говориш сам със себе си. Да имаш смелост, за да чуеш „Не“. Да имаш сили да понесеш критиката, дори тя да е несправедлива. Да целуваш децата си, да се радваш на родителите си и да изживяваш приятни моменти с приятелите си, дори когато те нараняват.

Да бъдеш щастлив означава да покажеш веселото, свободно и непринудено дете, което живее във всеки от нас. Да си достатъчно зрял, за да кажеш: „Сгреших“.

Да притежаваш дързостта, за да кажеш: „Прости ми“. Да имаш чувствителността да изразиш: „Имам нужда от теб“.

Да можеш да кажеш: „Обичам те“.

Пожелавам животът да ти даде многобройни възможности да бъдеш щастлив Бъди влюбен в радостта през твоята пролет. Бъди приятел на мъдростта в твоята зима. И когато сбъркаш пътя, започни всичко отначало.

Така все по-силно ще обичаш живота.

И ще откриеш, че...

Да бъдеш щастлив не означава да имаш идеален живот. Трябва да използваш сълзите, за да поливаш толерантността. Да използваш загубите, за да изгладиш търпението. Да използваш провалите, за да изваеш спокойствието.

Да използваш болката, за да полираш удоволствието.

Да използваш препятствията, за да отвориш прозорците на интелекта.

Никога не се отказвай от себе си.

Никога не се отказвай от хората, които обичаш.

Никога не се отказвай да бъдеш щастлив, защото животът е спектакъл, който не може да бъде пропуснат.

От „Десет закона на щастието”, Аугусто Кури, изд. „Кибеа", 2006
Снимка: augustocury.com.br