Всеки човек е роден да бъде щастлив. Но колцина са онези, които могат да заявят, че наистина са щастливи? Навярно не много. Какво е нужно, за да бъде човек щастлив?

Съдържанието на щастието се заключава в три понятия – „искам”, „мога”, „длъжен съм”.

При повечето от нас те просто не съвпадат. Ако искам – не се получава. Ако съм длъжен – не ми харесва. Как да се въведе порядък в това? Ако искате, но не можете, опитайте се да се научите. Всяка дейност и работа са нещо добро. Необходимо е просто да започнете да действате.

У нас се поражда различни желания. Важно е те да бъдат сортирани внимателно. Всички действия трябва да водят до развитие на личността. Стратегията за работа над самия себе си се заключава в това, да се сдобиеш с колкото се може повече умения. Човекът обаче, на първо място, се стреми към удовлетворение на своите желания.

Когато си избираш цел, преди всичко разбери води ли до нея онзи път, по който трябва да вървиш. Ако това не е твоят път, изобщо не тръгвай. Към правилният път нас ни направляват вътрешните сили.

Зaпoчнaл ли cи дa миcлиш – peшaвaй, peшил ли cи – дeйcтвaй.

В нашия клуб сме разработили техника за приемане на решения. Тя е следната – трябва да си спомните първата мисъл, дошла ви на ум, която се смята и за най-правилната. Ако това не ви се удаде, то трябва да се доверите на съдбата.

Главното е да действате, не бива да се колебаете. Не бива да се страхувате от грешките, неудачите са седем пъти по-полезни от успеха.

Неприятностите ви помагат да осъзнаете своите грешки и следващия път да действате правилно. Защо именно 7 пъти? В мозъка, положителните емоции заемат 35%, а отрицателните 5%. Затова, когато човек се чувства зле, той започва да мисли. Неудачите ни държат в тонус, от тях не е нужно да се боим, без тях няма развитие.

Не се опитвайте да променяте обстоятелствата и другите хора, променяйте себе си и се приспособявайте към обстоятелствата.

За човек е важно да се хареса на трима души – на себе си, на шефа си и на сексуалния си партньор. При това, като не забравя, че с жена си може да се раздели, а от работа – да бъде уволнен. Само от себе си няма къде да се дене. Затова, на първо място, човек трябва да се хареса на себе си. Мнозина оспорват това утвърждение, припомняйки за децата. Но децата са едва на 4-то място. Децата тръгват по своя път дори по-рано, отколкото това се случва физически. На 12-14 години, те вече започват да презират родителите си и трудно приемат тяхното мнение. На 20, при правилно възпитание, детето напуска дома и напълно се отделя. Не бива да се живее само заради децата. Трябва да ги възпитате така, че на 20 години да могат вече сами да си изкарва прехраната. Развитие е свързано с това, децата да не ни слушат. В противен случай все още щяхме да живеем в пещери. Всичко ново предизвиква протест.

За да променим съдбата, трябва да излезем извън обичайния сценарий. Променяйте себе си, тогава и сценарият ще се промени. И най-важното, което е необходимо – имайте добро мнение за себе си.

Всички ние, сме изключения, създадени сме в единствен екземпляр, затова винаги сме първи. Не бива да се копирам един друг, нужно е да създаваме себе си. Всеки е чувал поговорката, че войникът трябва да мечтае да стане генерал. С годините аз преосмислих тая поговорка. И стигнах до извода, че е нужно да мечтаете да станете генерали, за да бъдете добри войници. Ако ти нищо не вършиш, как може някой да ти помогне? Нужно е да излезеш от блатото на своята съдба и да не позволиш цялата тая тиня и мръсотия отново да те повлече надолу.

Не се страхувайте да изглеждате глупави, страхувайте се да сте такива. Това е проста истина. Не се бойте от осъждане. Работете за себе си, не мислете за другите. По този начин може да забележите колко бързо се увеличава качеството на вашата работа. Защото резултатите се считат за продукт на правилното организираната работа. Например – за един лекар основното се състои в това, да назначи правилно лечение. Не е нужно той да се безпокои, дали пациентът ще изпълнява неговите предписания, това не е работа на специалиста. Необходимо е да престанем да се занимаваме с останалите и да се съсредоточим върху своята работа.

Ако искате да съхраните себе си, не се оценявайте така, както ви оценява вашия съсед. Важно е да следвате собствения си път. Не трябва да търчите подир щастието. Човекът в търсене на щастие прилича на стара жена, загубила очилата, които стоят на главата й. Саморазвитието и себепознанието – това е единствения ключ, водещ към щастието и успеха.

Михаил Литвак

Източник: uduba.com
Снимка: Wikimedia Commons