„Всяка жена, която е обичана заради това, което прави, се чувства използвана.“

Нанси Ван Пелт е специалист в областта на психологията на общуването, семейните отношения и начините на поведение. Тя е най-­търсеният автор по семейни въпроси. Написала е 21 книги, преведени на 30 езика. Ръководила е над 1 000 семинара по семейни отношения.

(Edvard Munch - Separation, 1896)

Първа идва любовта, но приемането на партньора трябва да се упражнява всекидневно, защото иначе любовта ще угасне. Когато сме приемани от любимия, се чувстваме оценени, одобрени и насърчени да развием всичките си заложби. Но щом се сблъскаме с опити да ни усъвършенстват и да променят навиците и поведението ни, изпитваме болка.

Добрият съпруг трябва да бъде глух, а добрата съпруга - сляпа.

Приемането на другите не става лесно. Склонни сме да се заоби¬колим от хора, мислещи, чувстващи и действащи като нас. Когато милите ни се отклонят от представата ни за правилно и грешно, се опитваме да променим виждането им и да докажем своята пра¬вота. Посрещаме ги с неразбиране. Самодоволно се загръщаме в собствените си одежди и наблюдаваме тези, с които сме се врекли в любов, грижа и уважение, докато смъртта ни раздели защото те не изповядват нашите вярвания. Все още индивидуалността, правото, което всеки човек има, да използва опита си по собствен начин и да открива свой смисъл в нещата, е една от най-безценните привилегии в живота.

Всички сме създадени с необходимостта да бъдем обичани и приемани, с копнежа за някой, който ни цени и харесва поради самите нас, независимо как изглеждаме и действаме.

Един известен съветник по семейните въпроси стигнал до заключението, че нуждата на жената от любов и привързаност от страна на съпруга й е толкова голяма, че ако не я постигне по един начин, трябва да я постигне по друг. Ако усилията на жената да осъществи общуването се сблъскат с мълчанието на съпруга й, тя ще се ядоса и депресира.

В опитите си да общува със съпруга си тя ще изпробва всички възможни начини. Когато той най-накрая избухне, тя може и да е доволна, защото все пак е получила някакъв отговор. Макар и подсъзнателно, жената си казва: „Аз искам от теб истинска любов. Ако не я получа, ще се задоволя с внимание. Ако не получа и това, ще се боря за съчувствие. Ако и това не стане, ще прибегна до болката. Ще катастрофирам или ще се разболея."

Много повече са жените, отколкото мъжете, които ходят на лекар поради въображаеми симптоми. Може да им излиза скъпо, но поне ще почувстват мъжкото внимание дори само за няколко минути. Има съпрузи, които биха си спестили доста пари, ако обърнат повече внимание на нуждаещата се от тях жена.

Как да изразяваме любовта си? Необходимо е мъжете съзнателно да решат да изразяват любов. Макар да сте го казвали много пъти, кажете го пак. Мисленето на прекрасни неща не се брои. Изречете ги. Ако не казвате нищо, тя ще си помисли, че изобщо не ви е грижа за нея. Това се интерпретира като „Той не ме обича повече!". И запомнете, една жена няма да ви пита дали е обичана. Желае това да е изразено спонтанно. 

Президентът Хари Труман бил невъобразим романтик. Убеждавал съпругата си Бес с години, докато тя най-накрая се съгласила да сключат брак. Той поискал ръката й през 1911 г., но не били женени чак до 1919 г. Бракът не сложил край на романтиката помежду им. Когато бил далеч от Бес, Хари й пишел любовни писма. След смъртта й през 1982 г. в дома им открили повече от 1200 писма от Хари. Въпреки всички тези години той не престанал да й напомня, че я обича.

Емоционалната сигурност е най-голямата нужда в живота на една жена. Тя търси потвърждение за своето място в сърцето на съпруга си, като го помоли да свърши нещо, което и сама може да направи. Неговото желание служи като мярка за любовта му. Тя не иска да се бори с някого или с нещо за вниманието и времето на съпруга си.

Понякога жената очаква партньорът й да направи това, което тя иска, без да го е помолила. Защо? Защото в този жест вижда доказателство за любовта му към нея. Може да не му казва всеки път какво желае. И ако неговите четящи мисълта й способности му изневерят, тя се чувства пренебрегната.

Понякога нуждата от емоционална сигурност може да се задълбочи. Жената може да отрича, че иска нещо, което наистина желае. Ако съпругът й я послуша, тя започва да се притеснява. Тя смята, че трябва да бъде толкова важна за него, че той да разбере и изпълни желанието й, независимо какво казва или прави.

Неразбирателствата в спалнята са плод на този вид мислене. Мъжът настъпва, а жената се отдръпва. В стремежа си да се съобрази с желанието й, той се обръща и заспива. Точно тук тя може да започне да плаче или да се ядосва. Защо? Според нея тя е толкова привлекателна, че съпругът й трябва да продължи да настоява въпреки нейните откази. Ако не го направи, тя стига до заключението, че не го е грижа за нея. Емоционалната й сигурност е заплашена.

Съгласете се, че жената ще разбере колко нереалистично е очакването й. Как може да очаква от него да отгатва желанията й, когато самата тя понякога не знае какво иска. Но не винаги осъзнава този факт.

Жените често се чувстват като обекти, а не като личности. Съпрузите могат да променят това, като им показват, че ги ценят и обичат. Всеки ден те трябва да правят нещо, което да казва: „Ти си важна за мен!". Необходимо е да го изразяват с думи и действия.

Жената се нуждае от оценяване на грижите й за дома. Една дама сподели с мен, че се чувствала обичана единствено когато къщата била безупречно чиста. Тя копнеела съпругът й да разбере, че само неговата любов й дава енергия, за да почиства.

Жената има нужда да разбере, че мъжът се интересува от нейния свят. Той трябва да й покаже, че е свързан с живота й.

Всяка жена, която е обичана заради това, което прави, се чувства използвана. Любовта трябва да бъде дадена като дар, без да се иска нищо в замяна. Истинската любов казва: „Аз те обичам заради теб самата и такава, каквато си.“

Много жени се оплакват, че получават внимание и комплименти само когато мъжете им искат да правят секс. Ако една жена е обект на любов само по време на половия акт, тя ще отхвърли съпруга си и ще пренебрегва сексуалната им връзка. 

Когато се случи това в една връзка, когато мъжът не показва любовта си, жената става гневлива, негодуваща, изпълнена с горчивина и започва да се дистанцира от него. 

Мъжът се нуждае от възхищение от външния му вид, от способностите му и от чертите на характера му. Да, мъжът цени одобрението от страна на околните, но повече от всичко се нуждае от това, съпругата му да мисли, че е страхотен. Всеки мъж се нуждае от фен клуб, чийто президент да е неговата любима. Тя трябва да го насърчава не само когато побеждава, но и през неизбежните трудни времена. Тогава тя трябва да му каже: „Можеш да го направиш. Миналия път се справи добре. Можеш пак. Вярвам в теб." Той трябва да знае, че има някой на негова страна, на когото може да разчита. Този някой трябва да бъде съпругата му.

Няколко неизвестни гении пуснали 24-часов запис с нежни послания към копнеещите за възхищение мъже. Те можели да наберат този номер и да чуят сладък женски глас, който припявал: „Ти си най-вълнуващият мъж, когото някога съм срещала." След ефектна пауза, гласът продължавал: „Чудя се дали жената в живота ти знае каква щастливка е." А после нежно добавял: „Аз знам." След като смехът утихнал по време на един семинар, където този запис бил представен, трима мъже вдигнали ръце и попитали: „Какъв, казахте, бил номерът?".

Честното възхищение е необходимо за мъжа. Когато съпругата каже на любимия си, че е очарована от нещо, което той е извършил, това ще го вдъхнови да постигне повече. Той се чувства способен да се справи с нови отговорности и да усъвършенства уменията си в по-голяма степен поради факта, че вече е похвален за извърше¬ното. Насърчен е да отговаря позитивно на предизвикателствата на живота.

По този начин придобива вяра в себе си, което е особено необходимо за мъжете с ниско самочувствие. Възхищението му помага през трудните периоди. Ако една жена не подкрепя съпруга си при изграждането на неговия позитивен имидж, той ще се съсредоточи в своите недостатъци. 

Възхищението е антитеза на критиката, която прави мъжа гневен и отбраняващ се, докато първото го стимулира и мотивира да продължи напред. Той се нуждае от одобрението на съпругата си. Постоянната критика е опасна за умственото здраве на всеки човек. Самочувствието му може да бъде повдигнато от някой, който го цени и се възхищава от действията му. Когато един мъж е подкрепян и насърчаван от жена, това събужда нови възможности и заложби у него.

Промяната в настроението, депресията и обезсърчението са често срещани сред мъжете. Някои от тях имат големи цели и очаквания за бъдещето и когато нещата не вървят добре, това им се отразява зле. Колкото по-интелигентен, по-талантлив и агресивен е един мъж, толкова по-дълбока е депресията, в която изпада.

Жената има силата да възстанови счупените парчета в мъжката душа. Мъжът инстинктивно знае това и ще се обърне в час на нужда към съпругата си, ако тя го е подкрепяла в миналото. Това, от което той се нуждае, е нейното разбиране и опора в трудните моменти. Той идва при вас, за да претопи съмненията си, за да утвърди самочувствието си и за да пречисти душата си. Когато говори за проблемите си, изслушвайте го. Оставете го да сподели мнението и проблемите си с вас, без да се опитвате да му давате съвет или да променяте темата на разговор.

Жената трябва да показва, без никакво съмнение, вярата си, че той може да извърши това, което иска, дори ако в момента разполагат само с един сандвич, който могат да си разделят.

Откъси от Нанси Ван Пелт, „Тайната на сполучливия брак“, изд. Нов живот
Изображение: Edvard Munch - Separation, 1896, commons.wikimedia.org